Ponta, după ce preşedintele a publicat înregistrările discuţiilor de la Cotroceni: Cred că toţi membrii familiei Băsescu sunt infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la România TV, la scurt timp după ce preşedintele Traian Băsescu a publicat înregistrările de la consultările avute la Palatul Cotroceni, că acesta încearcă să muşamalizeze scandalul în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu şi a opinat că toţi membrii familiei prezidenţiale „sunt infractori”.

Principalele declaraţii:

Am înţeles că e foarte rea măsura reducerii CAS. Dincolo de aceste dezbateri care sunt politicianiste – dacă acum două luni spui că e bun CAS şi acum e rău, e o chestie de neseriozitate. Cred că marea problemă a României este să creeze locuri de muncă sau să scoată de la negru locurile de muncă existente şi care nu sunt fiscalizate. Am zis toţi că vrem să facem acest regim. Eu susţin reducerea CAS şi în baza datelor pe care le avem, care ne-au asigurat respectarea tuturor condiţiilor avute, vă spun că e o măsură bună.

De astă seară, am văzut două voci importante – Băsescu şi Iohannis, care au spus că nu ar trebui să facem CAS.

Nu vă luaţi după domnul Băsescu. I-am spus azi: domnule preşedinte, politica dumneavoastră economică ne-a distrus ţara!”. Avem în sfârşit în vigoare Codul Insolvenţei şi o creştere pe nişte acţiuni reale şi eficiente. Am spus că venim în noiembrie cu un buget multianual care să ne păstreze în ţintele stabilite.

Dacă o aplica doamna Udrea, era o măsură bună. Dacă o aplicăm noi, e rea. O reducere a fiscalităţii pe muncă este cea mai bună măsură pentru a crea locuri de muncă. Sper ca preşedintele să dea înregistrările. El spunea că am mai avut un premier iresponsabil în 2008, care a mărit salariile la profesori. Doamna Petrescu era în America, nu îşi aduce aminte. Eu, da.

Ca de obicei, o să avem un mic surplus la pensii şi salarii. Având  inflaţie de 1%, nu poţi spune că dai o indexare care e înghiţită de inflaţie. Opţiunea Guvernului este de a merge către o anumită categorie.

Ca de obicei, o să avem un mic surplus la pensii şi salarii. Având  inflaţie de 1%, nu poţi spune că dai o indexare care e înghiţită de inflaţie. Opţiunea Guvernului este de a merge către o anumită categorie.

Le-am spus parlamentarilor că va fi imposibil să facem toate lucrurile în 2015. Le-am spus că am atins obiectivele de dreptate socială, să le atingem şi pe cele economice.

Am spus un lucru care am văzut că l-a deranjat pe domnul preşedinte. Sunt într-un război de mulţi ani, de la care nu abdic în ultimul moment, împotriva unui mod de a face politică care, în opinia mea, a distrus România. I-am spus preşedintelui: “viitorul buget pe 2015 va fi făcut, în cazul în care câştig alegerile prezidenţiale, de noul Guvern şi va trebui să-l promulg”. Evident, răspunderea de a spune că dau la medici sau la profesori este opţiunea Guvernului, după care Parlamentul e cel care aprobă. Ştiţi ce nu mi-a plăcut azi? Nu sunt de acord cu ideea preşedintelui, “eu sunt Băsescu şi dacă nu vreau eu, nu reduc CAS”.

Îl cunosc pe Băsescu, ştiam că mă va evita. Ioanei Petrescu i-am spus că nu are curaj să vorbească cu mine. Cum găseşte pe cineva nou, încearcă să atace.

Nu am niciun fel de respect pentru persoana preşedintelui, dar cred că un prim-ministru, când e chemat la consultări de un preşedinte, se duce. Poate că anul viitor voi chema eu premierul la consultări.

Azi mi-a trimis o scrisoare că nominalizarea comisarului european o face preşedintele. Are tendinţa patologică de a strange cât mai multă putere în mâinile sale. În mod normal, pentru un om – ai zice că are 10 ani în faţă de mandat – este o problemă patologică.

Am vorbit la telefon când a fost vorba de lucruri importante, e logic lucrul ăsta.

Despre retragerea Codului Fiscal:

Intenţia doamnei Petrescu a fost de a pune pe site şi de a începe o dezbatere publică. Nu a ştiut că dacă le pui pe site se dă drumul la propaganda preşedintelui Băsescu.

Domnul Niţu mi-a atras atenţia – şi asta înseamnă dezbatere, pentru că niciun fel de legislaţie nu se face mai repede de câteva luni – ce facem cu PFA-urile ? Doamna Petrescu, obişnuită cu un sistem occidental în care nimeni nu sare sâmbăta la prânz să-şi dea foc în piaţă, a luat proiectul.  Am văzut că liberalii, fiind tot de stânga ca şi mine,au spus să nu mărească taxele la maşinile cu capacitate cilindrică mică. O taxă anuală de 15 euro este mică. Le lăsăm aşa, în regulă. Suntem Guvern de stânga, mă sprijină liberalii care sunt tot de stânga. Chestiunea cu locuinţele nerezidenţiale este asumată în scrisoarea de intenţie cu FMI.

Toţi primarii cer mai multă autonomie locală, dar la taxe umblă Guvernul. Altfel mă fac şi eu primar, să înjur Guvernul când se măresc şi să cer bani. Asta spun. Dacă le dau o anumită autonomie, sigur că repartizăm mai puţin din cotele defalcate de TVA.

De ani de zile spunem toţi să reducem CAS, acum că l-am redus, domnul Băsescu, într-o oră s-a schimbat. L-am văzut şi pe domnul Iohannis care imediat a trecut de partea lui Băsescu.

Despre înregistrările discuţiilor de la Cotroceni:

Nu ştiu la ce-i foloseşte. Am renunţat să văd la ce-i foloseşte circul pe care îl face zi de zi. La o televiziune prietenă nu o să se mai dea înregistrări cu Mircea Băsescu şi Bercea Mondial, se dau de la consultări, sunt mai savuroase. Asta încearcă de mai mult de o săptămână. A declanşat scandalul cu Voiculescu. 

Ideea este că trebuie să ai o procedură, un protocol. Idéea e că l-am văzut transpirat, nervos, roşu la faţă. Poate era nervos şi de-aia le-a dat. Trebuie să spui clar, de la început, la final. Mie mi s-a părut un ton bădărănesc.

I-am spus doamnei Petrescu că a găsit-o mai nouă şi încearcă să profite de asta, dar cred că s-a descurcat foarte bine. Nu există o foaie A4, faimosul buget al României presupune nişte lucruri serioase. Dacă domnul preşedinte a înţeles totul despre o ţară dintr-o foaie A4, este grav.

Dacă eu voi fi preşedinte, nu chem Guvernul ca să-l scot la tablă. Sigur că sunt nişte atribuţii pe care le are preşedintele. Cred că azi domnul preşedinte şi-a exercitat atribuţiile cu rea-credinţă. Şi dacă îi dădeam eu nişte date, putea schimba ce a votat Parlamentul? 

Despre sistemul de sănătate:

Să-i ceri unui medic să se supună constrângerilor unui funcţionar care lucrează la ghişeu mi se pare o sursă de abuzuri. De ce se răzbună pe medici? E complexul celui care nu prea a fost la şcoală. Hai să-i arestăm pe toţi medicii! Dacă 1% din medici sunt corupţi, avem Parchet şi pot fi sancţionaţi. Cred că toţi membrii familiei Băsescu sunt infractori.

Dacă reuşim să facem unităţile spitaliceşti, nu au statutul clasic al bugetarului. E o problemă că avem hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile care arată că aceşti primari nu sunt incompatibili. 

Domnul preşedinte vrea să ţină legile în continuare. E o lege care se referă, de exemplu, la Iohannis. Nu cred că trebuie scos din competiţia electorală pe două legi care se bat cap în cap. Nu cred că îl scoţi din competiţie cu o şmecherie a legii. E o inadvertenţă. 

Instanţele din România, unele spun că sunt incompatibili, altele, nu. Domnul preşedinte nu ştiu de fapt pe cine se răzbună. El e supărat ca văcarul pe sat - pe presă, partide, pe toată lumea. Ideea e următoarea: într-adevăr, România e într-un moment bun din punct de vedere economic.

Dacă dă filmările, eu sper să le dea toate. La un moment dat s-a făcut de râs şi domnul Drăgoi nu ştia cum să-l tragă de mânecă. Omul chiar nu ştie, după 10 ani, despre ce vorbim, dar în schimb îi dădea lecţii doamnei Petrescu. E o catastrofă, l-am văzut şi azi. Nu ştie diferenţa între punctele procentuale de la CAS şi PIB.

România trebuie să reducă deficitul bugetar pe un calendar pe care Băsescu l-a semnat în 2011. A semnat un calendar care prevede mari ajustări în 2015. Să nu-mi spuneţi că nu ştia că 2015 nu va mai fi preşedinte.

Despre demisia lui Kelemen Hunor:

Am văzut şi aici ca la CAS – până vineri eram un ticălos. Lucrurile sunt foarte clare şi nu mă las bruiat. O iau pe drumul meu. Drumul meu spune aşa – eu cred, pentru stabilitatea societăţii româneşti, că o minoritate cum e cea maghiară nu trebuie radicalizată, împinsă în exterior, ci trebuie să fie parte la decizie. Au fost până acum nişte parteneri serioşi şi corecţi.

Despre demisia lui Kelemen Hunor:

Am văzut şi aici ca la CAS – până vineri eram un ticălos. Lucrurile sunt foarte clare şi nu mă las bruiat. O iau pe drumul meu. Drumul meu spune aşa – eu cred, pentru stabilitatea societăţii româneşti, că o minoritate cum e cea maghiară nu trebuie radicalizată, împinsă în exterior, ci trebuie să fie parte la decizie. Au fost până acum nişte parteneri serioşi şi corecţi.

Am fost de acord că, dincolo de decizia Guvernului,  a MAE, pe care nu o revocăm – repet, România rămâne parte în acel proces alături de CE, dar am fost de acord că în septembrie să existe o dezbatere în Parlament pe această temă. Va veni domnul Hunor Kelemen, vor veni toţi ceilalţi care au alte opinii şi o dezbatere publică pe această temă nu cred că e nimic rău.

Despre numele viitorului ministru al Culturii:

Am discutat cu domnul Kelemen despre faptul că îşi va înceta mandatul la 1 august. Aş vrea mai multe doamne în Guvern. S-a dovedit că acolo unde sunt multe doamne e şi profesionalism. Sunt mai puţin pătimaşe. La Buget voi propune eu pe cineva, probabil din Parlament. Aici, Ioana Petrescu neavând deloc experienţă parlamentară, are un mic handicap.

Despre graţieri

Singurul nume pe care l-am făcut public a fost al lui Gică Popescu. În rest, am luat un angajament – nu cred că graţierea trebuie aplicată pentru cazurile de infracţiuni de mare violenţă, de mare corupţie. Daţi-mi voie să fiu serios în a vă răspunde că nu fac liste cu oameni. Am o relaţie normală cu domnul Voiculescu, cum am cu majoritatea oamenilor din această ţară.

Despre candidatura la prezidenţiale

Nu voi anunţa niciun posibil nominalizat pentru funcţia de prim-ministru decât după turul I. În 2009, nu a fost niciun tandem special. Apropo de Voiculescu, m-am cunoscut cu Iohannis la Grivco. După primul tur, am un mandat pe care l-am primit de la colegii din PSD-PC-UNPR să propun o persoană care să continue programul actualului Guvern.

Înregistrarea negocierilor dintre Băsescu, Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, privind reducerea CAS

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/dezbatere-ponta-b-sescu-petrescu" target="_blank">View the story "Dezbatere Ponta - Băsescu - Petrescu" on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite