Evaluarea și reducerea secretarilor de stat: ușor de făcut din vorbe de Coaliție, greu de pus în practică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliția va face în săptămânile următoare o evaluare a secretarilor de stat, însă cel mai probabil vor fi doar mici ajustări, nu o reducere consistentă a demnitarilor, susțin surse din rândul Puterii pentru „Adevărul”.

Liderii Coaliției ar trebui să renunțe și la o parte din demnitari FOTO Inquam Photos
Liderii Coaliției ar trebui să renunțe și la o parte din demnitari FOTO Inquam Photos

Problematica aparatului bugetar și al evaluării secretarilor de stat a fost abordată frontal de Marcel Ciolacu în timpul Congresului UDMR, cu toate că a fost o referire vagă privind situația acestora. „Oameni buni, ne trebuie un aparat bugetar mai suplu. Nu înseamnă că vom da oameni afară. Înseamnă că în administrațiile locale, în administrațiile centrale, trebuie să rămână oameni buni, oameni care înțeleg ce rol au în acele administrații și pe cine reprezintă. Trebuie făcut acest lucru. Și așa e prea târziu. Trebuie să ne așezăm toți trei la masă și să vorbim despre secretarii de stat. Trebuie să înțelegem rostul nostru. Trebuie să înțelegem că nu putem în continuare să cerem doar de la români. Trebuie să înțelegem că e un moment istoric. Sunt convins că alături de domnul Nicolae Ciucă și de domnul Kelemen Hunor vom face față acestor provocări”, a afirmat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Ziarul „Adevărul” a arătat că numărul secretarilor de stat a crescut constant, Guvernul Ciucă fiind acum la cel mai mare număr din ultii ani adică la circa 135 de secretari și subsecretari de stat. Dacă luăm în calcul și pe cei din agenții, autorități și alte structuri centrale, numărul lor depășește 200. 

Rezolvarea situației este însă mult mai dificilă, chiar dacă la nivel discursiv pare că poate fi rezolvată repede. Iar finalitatea nu ar neapărat o reformă de substanță, ci doar una care modifică foarte puțin situația existentă.

Cum e abordată problema la nivel de partide

În primul rând, PNL ar urma să facă o evaluare tuturor secretarilor de stat, miniștrilor și șefilor de agenții la începutul acestei luni, undeva în perioada 10-15 mai, când va fi stabilită și linia oficială de negociere cu PSD pentru ministere. La această ședință, unde vor participa și președinții de organizații județene, precum și alți lideri, va fi discutat situația secretarilor de stat, cine rămâne și cine nu, plus dacă acceptă mici ajustări pe la unele ministere.

În schimb în PSD, potrivit informațiilor „Adevărul” discuția despre secretarii și subsecretarii de stat ar urma să fie în două părți: o ședință înainte de rocadă, iar una după instalarea lui Ciolacu, ca să vadă unde, dacă mai e cazul, pot reduce din funcții. Surse din conducerea PSD au precizat pentru „Adevărul” e că discuția e ca la marile ministere să se renunțe la maxim un secretar de stat și un subsecretar, iar la cele mici doar la câte un secretar sau subsecretar, dacă fac „reformă”. Acesta e scenariul cu componenta „dură” de reformă, însă decizia nu este bătută în cui. De asemenea, așteptată e și decizia dată de sus ca fiecare ministru să delege atribuții. În continuare sunt ministere în care unii secretari care nu au nimic de făcut.

Finalitatea demersului nu e văzută mai devreme de mijlocul sezonului de vară, în condițiile în care partidele vor fi prinse mai întâi cu schimbarea de Guvern, apoi va veni și rectificarea bugetară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite