Tensiuni în Coaliție la împărțirea funcțiilor la ANRE. Ce spate politic au noii șefi

0
Publicat:

Oamenii trimiși de partide la conducerea Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei reprezintă un rezultat al jocurilor de putere din interiorul formațiunilor Coaliției, fiind impuse persoane care se bucură de o susținere solidă.

Niculescu (stânga) e noul președinte, iar Andronache (dreapta) vicepreședinte FOTO Inquam Photos
Niculescu (stânga) e noul președinte, iar Andronache (dreapta) vicepreședinte FOTO Inquam Photos

ANRE este arbitrul pieței de energie din România, adică se ocupă de reglementarea acestui domeniu, unde circulă zeci de miliarde de lei. De exemplu, datele de anul trecut arată că doar companiile de stat au avut profituri cumulate de 12,3 miliarde de lei.

PSD și PNL și-au împărțit frățește cele patru locuri vacante, două la social-democrați, două la liberali, în condițiile în care PSD mai avea doi oameni în Comitetul de Reglementare, iar liberalii unul. Iar în ambele partide a fost făcut un lobby intens de politicieni cu forță internă. În interiorul PSD, secretarul general al formațiunii, Paul Stănescu, a impus-o pe Cornelia Sulger, care astfel va fi la al doilea mandat în Comitetul de Reglementare. Un alt greu din PSD, eurodeputatul Mihai Tudose, i-a convins pe colegi să-l sprijine pe Gabriel Andronache, fost consilier al său când era premier, în detrimentul omului propus de UDMR, Zoltan Nagy-Bege, ceea ce a dus la tensiuni în Coaliție.

Stănescu și Tudose, sprijinul propunerilor PSD

În primul rând, la PSD funcțiile au fost date pentru oamenii a doi grei din partid. Cornelia Sulger e sprijinită pentru al doilea mandat de Paul Stănescu și PSD Olt. Oltul e, procentual, cea mai puternică organizație a PSD. Era foarte greu să fie evitat iar Paul Stănescu, după sărirea sa la nominalizarea lui Petre Daea la Agricultură. Apoi, probabil viitorul vicepreședinte, dar din partea PSD, Gabriel Andronache, încă șef al Directoratului de la Transelectrica. Acesta i-a fost consilier lui Tudose când era premier, iar acum e văzut tot ca omul lui Tudose.

Liberalii sunt marii câștigători ai acestei negocieri. Pentru ei înseamnă două funcții în plus, pentru că o fostă poziție era deținută de ALDE, cealaltă de PSD. George Niculescu, cel care a primit 256 de voturi pentru numire, a fost susținerea PNL Constanța, fiind sprijinit de șeful organizației Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de buget finanțe din Cameră. Niculescu e văzut ca un tânăr care a învățat repede ce înseamnă domeniul energiei, în perioada petrecută ca secretar de stat la Ministerul Energiei, dar și cu relații bune atât cu instituțiile europene, cât și cu SUA. Mai mult, are atuul faptului că poate comunica public, spre deosebire de fostul șef de la ANRE. 

Celălalt liberal, senatorul Sorin Bumb, e exponentul omului care are experiență în domeniu, lucrând din anii 90 în zona energiei. Însă ceea ce îl ajută și mai mult e faptul că face parte din PNL Alba, una dintre cele mai puternice filiale ale PNL, fiind un fief al formațiunii la fiecare rând de alegeri.

UDMR: Nu suntem vânători de posturi

Cei din UDMR au catalogat situația din Coaliție drept „o decizie injustă” „Credem că locul lui ar fi fost acolo. Noi am propus un profesionist, nu un politruc”, a precizat Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, care a bătut obrazul colegilor, pentru că Zoltan Nagy-Bege a fost cel care a ieșit să comunice public pozițiile ANRE, când Dumitru Chiriță (PSD) sau Mircea Man (PNL) erau de negăsit. „Nu suntem vânători de posturi. Credem că acest incident nu afectează mersul Coaliției”, a fost concluzia liderului UDMR. Prin urmare, nu au mers la plenul comun, la ședința la care a fost votată noua conducere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite