Reacțiile liderilor de la București după ce Consiliul European a dat undă verde începerii negocierilor de aderare între UE și Rep. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul care a venit și a salutat decizia luată de liderii din statele UE a fost președintele Klaus Iohannis, prezent și la reuniunea șefilor de state. Reacții au venit imediat și din partea premierului Marcel Ciolacu și șefului Senatului, Nicolae Ciucă.

Liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos
Liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos

Anunțul a fost dat oficial de Klaus Iohannis, la cald, după luarea deciziei de la Bruxelles. „Avem vești bune. Așa, intermediar, am decis să vin să fac o declarație. Pot să vă spun că acum câteva minute a fost formal aprobat capitolul Extindere, însemnând că în Consiliul European s-a decis acordarea începerii negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova, așa cum a propus Comisia. S-a decis acordarea statutului de candidat Georgiei și inclusiv pe Bosnia Herțegovina avem un text destul de pozitiv, urmând probabil o decizie pozitivă în primăvară. În acest sens, felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei și mult succes în negocierile de aderare! Acesta este primul rezultat al Consiliului de astăzi şi cred că nu exagerez dacă spun că este un rezultat istoric. Este un pas foarte, foarte important pentru Moldova, pentru Ucraina, de asemenea, și pentru Georgia, şi sunt foarte optimist că lucrurile vor merge bine mai departe. Și Republica Moldova și Ucraina s-au străduit foarte mult, au reușit într-un timp record să obțină progrese remarcabile și aceste progrese au fost văzute şi onorate astăzi de Consiliul European. Urmează să discutăm în această seară și mâine și celelalte teme şi așteptăm să vedem care vor fi concluziile”, a transmis președitnele României.

Premierul Marcel Ciolacu a venit cu un mesaj pe platforma X. „Felicit Republica Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE. România este şi va continua să fie un susţinător ferm pe tot parcursul procesului de negociere”, a scris, joi seară, pe platforma X – fostul Twitter – Marcel Ciolacu. De asemenea, la începerea ședinței de Guvern, pe tema bugetului, liderul de la Palatul Victoria a mai vorbit de succesul în cazul vecinilor de la est.

Ciucă: Un pas major

Salut decizia istorică a Consiliului Europei de a deschide negocierile de aderare a Republicii Moldova şi Ucrainei la UE. Cele două ţări au făcut un nou pas către destinul lor european, pe care sperăm cu toţii să îl vedem împlinit cât mai curând”, a scris, joi seară, pe Facebook, Nicolae Ciucă.

Președintele Senatului a mai transmis felicitări ceor două state, „pentru acest pas major”. „România a fost şi va rămâne un partener al celor două state şi un susţinător vocal al unităţii şi solidarităţii europene”, a mai punctat Ciucă

Locul Moldovei și al Ucrainei este în Uniunea Europeană! Decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare la Uniunea Europeană pentru Moldova și Ucraina este o recunoaștere a luptei celor două țări pentru libertate. Moldovenii și ucrainenii nu au renunțat niciodată la visul european”, a transmis și liderul USR, Cătălin Drulă.

Până vineri dimineață, AUR nu venise cu o poziție pe tema începerii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite