Raluca Prună: „Nu am nimic cu Kovesi, e probabil cel mai bun procuror şef pe care l-a avut DNA”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Prună FOTO Eduard Enea
Raluca Prună FOTO Eduard Enea

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, miercuri, în contextul propunerilor pe care trebuie să le facă anul acesta pentru şefia PICCJ şi DNA, că nu are nimic împotriva Laurei Codruţa Kovesi, ci consideră că este probabil cel mai bun procuror şef pe care l-a avut DNA.

"Nu am nimic împotriva Codruţei Kovesi, ci dimpotrivă, am spus, o repet, este probabil cel mai bun procuror şef al DNA de când există această instituţie", a declarat Prună, la Digi24, în legătură cu afirmaţii pe care le-a făcut anterior privind propunerile pe care trebuie să le facă în vederea unor noi numiri, în luna mai, la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Ea a răspuns însă că este prematur să spună acum dacă ar avea sau nu ceva împotriva prelungirii mandatului Codruţei Kovesi la şefia DNA.

"Aş dori ca determinarea mea în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei să nu fie pusă la îndoială prin niciun fel de umbră cu privire la judecata mea de valoare privind-o pe doamna Kovesi", a mai spus Prună.

Întrebată dacă are aceeaşi părere şi despre procurorul general Tiberiu Niţu, ministrul Justiţiei a spus că nu crede că poate face acum evaluări în direct privind performanţa procurorilor de la conducerea parchetelor de cel mai înalt nivel, dar a dorit să facă nişte precizări în ce o priveşte pe Kovesi din cauză că a existat o neclaritate.

Într-un interviu publicat de România Liberă pe 22 decembrie, ministrul Justiţiei Raluca Prună spunea că crede că, în principiu, o procedură de reînvestire "a unei persoane care a făcut dovada unei bune administrari, dovada de integritate şi profesionalism, ar expune acea persoană criticii unei părţi din societate".

"Sigur, ca principiu, am spus că legea da posibilitatea reînvestirii unei persoane, însa iarăşi cred că societatea românească este, la acest moment, destul de antagonică şi cred că o procedură - vorbesc ca principiu - de reînvestire a unei persoane care a făcut dovada unei bune administrări, dovada de integritate şi profesionalism, ar expune acea persoană criticii unei părţi din societate. Eu înţeleg din motive de transparenţă să fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanţă, astfel încât să fiu împăcata cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului şi, finalmente, pe masa preşedintelui", declara Prună.

Ea a arătat că există prevederi legale privind această procedură şi tot legea stabileşte şi o condiţie de vechime pentru candidaţii la şefia PICCJ şi DNA, de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror. Totodată, există îndrumări ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care prin hotărâri ale secţiei de procurori sau ale plenului stabileşte nişte criterii care privesc profesionalismul, a mai spus ministrul.

Prună a anunţat că va include criteriul integrităţii în procedura pe care urmează să o facă publică.

"Am să pun în procedura pe care o voi anunţa public, care va fi transparentă, criteriul integrităţii, care cred că este cel mai important, pentru că putem fi extraordinar de buni profesionişti, dar, dacă nu suntem persoane integre, în sensul cel mai larg cu putinţă al termenului, cred că profesionalismul nu mai contează. Deci, integritatea, şi lipsa oricărei suspiciuni cu privire la integritate, este o condiţie în opinia mea esenţială pentru ca cineva să se poată înscrie într-o asemenea cursă", a spus Prună.

Întrebată ce crede despre activitatea actualilor şefi ai PICCJ şi DNA, Tiberiu Niţu şi respectiv Laura Codruţa Kovesi, Prună a spus că rezultatele muncii acestora "pot fi citite obiectiv de fiecare dintre noi, de fiecare cetăţean român care are un interes în justiţie ca serviciu public, în rapoartele care se fac de către aceste instituţii".

Tiberiu Niţu şi Codruţa Kovesi îşi încheie în mai mandatele la conducerea PICCJ şi respectiv DNA, existând posibilitatea să fie propuşi pentru un al doilea mandat în aceste funcţii.

Procurorul general al României şi procurorul-şef al DNA sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite