Negocierea ministerelor zgâlțâie Coaliția

0
Publicat:

Partidele Coaliției dau asigurări că a fost stins conflictul mocnit UDMR-PNL pe tema ministerelor, însă situația nu e tranșată, în condițiile în care liberalii vor cel puțin o parte a portofoliului Mediului, susțin sursele „Adevărul”.

Liderii Coaliției încă negociază ministerele FOTO Inquam Photos
Liderii Coaliției încă negociază ministerele FOTO Inquam Photos

La prima vedere, disputa PNL-UDMR pe tema Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a părut una dintre deja tradiționalele tensiuni între formațiunile Coaliției, însă insistența liberalilor privind preluarea acestui minister i-a determinat pe cei din UDMR să pună pe masă problema plecării de la guvernare, iar amenințarea e „una serioasă”, susțin surse din Uniune pentru „Adevărul”. PSD a încercat să tempereze reprezentanții celor două tabere. Surse din PSD susțin că Marcel Ciolacu vrea să țină UDMR aproape, pentru a nu fi emoții cu majoritatea parlamentară, în condițiile în care Coaliția a dat rateuri și în formula de trei partide și grupul minorităților.

Posibilă împărțire a unui minister

În schimb, liberalii sunt deciși să obțină ori Ministerul Mediului în actuala structură, ori o bucată din acesta, adică partea de Ape și Păduri. Sforile sunt trase pentru un om sprijinit de liderii din Moldova, în frunte cu Gheorghe Flutur, dar de care nu sunt străini nici alți liberali, cum e Costel Alexe (președintele CJ Iași). Omul pregătit pentru minister, indiferent de forma structurii guvernamentale, e Mircea Fechet, președintele PNL Bacău.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, dar și liderul senatorilor UDMR, Lorand Turos, consideră că situația a fost rezolvată, iar protocolul de colaborare va fi respectat, însă surse din conducerea PNL susțin pentru „Adevărul” că până după ședința de Birou Politic Național a partidului lor nimic nu e tranșat. Atunci sunt trasate obiectivele finale ale lui Ciucă pentru negocierea Guvernului Ciolacu. Inclusiv înțelegerea de principiu ca Grindeanu să rămână la Transporturi, iar PNL să păstreze MIPE, este pe cale să se schimbe, deși PSD dă la schimb, atât Finanțele (cum prevedea protocolul), dar și Justiția (care trebuia să fie la PSD). Gândirea liberalilor e simplă: mai bine să inaugureze părți de autostradă decât să tragi de miniștri să-și realizeze jaloanele și țintele din PNRR.

De asemenea, în viitoarea ședință a PNL ar urma să fie decis câți oameni sunt acceptați pe filieră prezidențială, câți pe linie de partid, fiind tot mai mulți nemulțumiți că nu sunt promovați oamenii din formațiune. În funcția-cheie de șef al Secretariatului General are cele mai mari șanse să vină Mircea Abrudean, care are sprijinul solid al PNL Cluj. Abrudean este acum șef al Cancelariei premierului. Prin numirea acestuia, liberalii vor să aibă un om de partid care să știe tot ce mișcă la nivel de Guvern.

Ce se întâmplă la PSD

Și la PSD încă sunt în desfășurare negocierile. Surse din conducere susțin că e aproape cert că Petre Daea (Agricultură) și Florin Spătaru (Economie) pleacă. Încă e așteptat un răspuns de la Mihai Tudose, dacă vrea Ministerul Economiei, în condițiile în care Ciolacu preferă ca vicepremier pe altcineva. Mai precis, pe Marian Neacșu, actualul secretar general al Guvernului.

De asemenea, acasă va pleca ministrul Adrian Câciu, dat fiind că portofoliul său e dat celor din PNL, potrivit protocolului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite