PSD şi PNL cer socoteală UDMR, dar cu jumătate de gură, în scandalul generat de premierul maghiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă sunt încă timizi în luarea la rost a şefului UDMR, Kelemen Hunor FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă sunt încă timizi în luarea la rost a şefului UDMR, Kelemen Hunor FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

UDMR este luată la rost, dar cu jumătate de gură, de partenerii de guvernare, pentru a se pronunţa pe tema declaraţiilor rasiste şi anti-UE ale premierului maghiar Viktor Orban, în condiţiile în care Uniunea a păstrat tăcerea totală pe subiect.

Cinci zile au fost necesare pentru ca un preşedinte din partidele Coaliţiei să ia atitudine faţă de declaraţiile anti-UE, anti-NATO şi rasiste ale lui Viktor Orban, făcute în cadrul discursului de la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad, dar şi să fie întrebat UDMR-ul dacă ia distanţă de liderul de la Budapesta. Marcel Ciolacu a fost primul care s-a exprimat pe această temă.

„O să avem o discuţie în cadrul coaliţiei. Declaraţia a fost jignitoare la toată lumea. Nu a fost o jignire adusă în special românilor. Mi-aş fi dorit să nu fie făcută pe teritoriul României, dar indiferent, putea să o facă şi pe Himalaya, efectele sunt aceleaşi, ale tale ca şi om politic“, a afirmat, miercuri, Ciolacu, întrebat de jurnalişti într-o conferinţă de presă, la Târgovişte, despre declaraţiile lui Viktor Orban. „Importantă e gravitatea declaraţiilor. (...) Cealaltă declaraţie (acuzele aduse NATO şi UE că ar susţine războiul din Ucraina - n.r.) este incalificabilă. Pentru un om politic în anul 2022, să faci o astfel de declaraţie, cu atât mai neinspirată să fie pe teritoriul României“, a completat Ciolacu.

Întrebat dacă a avut o discuţie pe acest subiect cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, Ciolacu a subliniat că se aştepta ca acesta să aibă o reacţie. „Nu am avut. Eu mă aşteptam de la domnul Kelemen Hunor să aibă o reacţie, dânsul, personală, imediată după o astfel de declaraţie”, a subliniat Ciolacu.

Ciucă şi „declaraţiile nedorite“

Prins la declaraţii într-o vizită realizată în judeţul Alba, Nicolae Ciucă, premier şi preşedinte al PNL, a criticat intervenţia lui Orban, dar a menajat total UDMR. „Românii sunt un popor primitor şi s-a văzut asta în contextul războiului de la graniţă. România e percepută ca o ţară unde trăiesc laolaltă mai multe etnii şi trăiesc bine, în linişte, în pace. Astfel de declaraţii nedorite nu îşi au locul într-o Europă unde 27 de ţări trăiesc în pace şi prosperitate. Aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranţă, pentru înţelepciune, solidaritate, respectarea valorilor europene şi am convingerea că noi toţi, uitându-ne în istorie, putem înţelege că ceea ce ne uneşte e mai puternic, decât ce ne dezbină”, a fost tot ce a spus Ciucă, înainte de a închide subiectul.

Surse din Coaliţie au explicat pentru „Adevărul” că nimeni nu vrea să intre în coliziune frontală cu UDMR, fiind văzut ca un partener de viitor şi în cazul în care în 2023 PSD şi PNL ar rupe această alianţă de trei. Mai ales pentru PSD contează UDMR-ul, în condiţiile în care, inclusiv fără PNL, social-democraţii, alături de partidul lui Kelemen Hunor, Grupul minorităţilor plus câţiva deputaţi şi senatori AUR sau foşti AUR, ar reuşi să facă o nouă majoritate parlamentară.

Omerta UDMR

Figurile reprezentative ale UDMR nu au vrut să se pronunţe pe subiectul declaraţiilor lui Viktor Orban, fiind păstrată tăcerea, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Inclusiv ministrul Mediului, Tanczos Barna, luat la întrebări într-un interviu de Digi24, a repetat în numeroase rânduri că nu comentează în niciun fel declaraţiile lui Orban.

La rândul său, Kelemen Hunor a evitat orice declaraţie publică despre ce s-a întâmplat la Băile Tuşnad. Inclusiv când au fost prinşi la telefon, aleşii UDMR au evitat un răspuns direct. „Noi, UDMR, am fost interesaţi întotdeauna de o relaţie bună între România şi Ungaria, iar acest lucru nu s-a schimbat. Întotdeauna am fost şi dacă putem să ajutăm cu aceste relaţii să fie bune, bine. Ţările trebuie să se poată sprijini una pe cealaltă, mai ales în această situaţie de conflict (n.r. – războiul de la graniţă)”, a precizat, pentru „Adevărul“, viceliderul deputaţilor UDMR, Odon Szabo, întrebat cum interpretează declaraţii lui Orban şi reacţia liderilor PSD şi PNL.

Reacţii ale Comisiei Europene

Comisia Europeană a reacţionat prin mai mulţi lideri. „Suntem cu toţii diferiţi, pielea noastră este diferită, limbile, culturile, credinţele noastre sunt diferite. Şi totuşi, toţi facem parte din aceeaşi rasă, rasa umană. Rasismul este o invenţie politică otrăvitoare. Nu ar trebui să existe loc pentru el în Europa, unde puterea noastră vine din diversitate”, a scris Frans Timmermans, pe Twitter. Un al doilea vicepreşedinte care a reacţionat a fost Margaritis Schinas, care a criticat declaraţiile rasiste ale lui Orban, nu pe cele referitoare la problemele UE.

Zsuzsa Hegedüs, consilieră a premierului Viktor Orban, împuternicit guvernamental pentru politicile de convergenţă socială, a demisionat marţi din funcţie după declaraţiile rasiste făcute de acesta la Băile Tuşnad. Ea lucra de peste două decenii cu Orban. Într-o scrisoare deschisă, ea l-a acuzat pe Viktor Orban că discursul ar fi fost pe placul „celor mai însetaţi de sânge care urăsc rasele. Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relaţii din cauza unei poziţii atât de ruşinoase. (…) Nu ştiu cum de nu aţi observat că, atunci când aţi citit discursul, ca de obicei, aţi prezentat un text pur nazist demn de Goebbels, de la precedentul anti-migrant şi anti-european”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite