PSD și PNL bagă cărbuni în campaniile lui Piedone și Nicușor

0
0
Publicat:

Bâlbele celor două partide ale alianței aflate la guvernare, PSD și PNL, privind susținerea unui singur candidat la Primăria Capitalei, fac pârtie altor doi candidați cunoscuți, edilul din Sectorul 5 și actualul primar al Bucureștiului.

Scandalul din jurul luui Cîrstoiu lasă loc pentru Nicușor Dan și pentru Piedone FOTO Mediafax
Scandalul din jurul luui Cîrstoiu lasă loc pentru Nicușor Dan și pentru Piedone FOTO Mediafax

Acțiunile și declarațiile politice ale liderilor PSD și PNL nu numai că au subminat încrederea electoratului în candidatul comun propus, Cătălin Cîrstoiu, dar alimentează campaniile celorlalți doi candidați cotați cu șanse de câștig în sondaje, Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone.

Contre între candidați

„Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup. Eu nu sunt în nicio stare de incompatibilitate. La modul real, nu sunt în stare de incompatibilitate“, a afirmat Cătălin Cîrstoiu, care s-a apărat într-un interviu la B1 TV, declarând că a lucrat pro bono la clinica soției.

Medicul a primit un răspuns direct din partea candidatului PUSL, Cristian Popescu Piedone. „Salut, oaie! Îți vorbește Peppa Pig! Oaie, aud că, de la o vreme, îți tremură genunchii în vis și te trezești mereu speriat de-o roabă“, și-a început mesajul Piedone, continuând că nu i-a răspuns la telefon pentru că nu obișnuiește să răspundă numerelor necunoscute.

Edilul de la Sectorul 5 l-a informat însă că este„ bine“ și are „prieteni mulți“. Adresându-se drept primarul general, Piedone a mai scris: „Ca tine, doar dacă strănut, spulber, pe zi, peste o mie“. Mesajul este de asemenea alăturat unei imagini în care Piedone arată că a găsit soluția „B“ pentru primărie.

Începe o delimitare a PSD de domnia sa, ceea ce corespunde cumva cu ceea ce electoratul PSD face, ne spun sondajele, merge către Cristian Popescu Piedone. Deci, nu ştiu în ce măsură, în mod oficial, conducerea PSD se va apropia de candidatul Cristian Popescu Piedone, în condiţiile în care avem alegeri într-un singur tur şi în mod evident şanse de a câştiga au doar doi candidaţi“, a susținut la rândul său Nicuşor Dan în cadrul unor declarații de presă.

Tensiuni în partidele Coaliției

Nemulțumirile legate de candidatul comun s-au auzit și din partea vocilor liderilor vechi ai liberalilor. Potrivit unei înregistrări publicate de Digi24, fostul președinte PNL Theodor Stolojan a atras atenția într-o ședință asupra situației medicului și a avertizat că scandalul din jurul medicului va avea un impact „negativ nu numai pentru București“, în cazul în care Cătălin Cîrstoiu nu va veni cu lămuriri în legătură cu suspiciunile de incompatibilitate.

De partea cealaltă, Mihai Fifor, reprezentant al PSD, a negat la postul de televiziune că propunerea candidatului comun ar avea drept urmare un cost electoral, invocând rezultatele din sondaje în care alianța este pe primul loc.

Ce spun specialiștii

Alin Teodorescu (IMAS) a subliniat pentru „Adevărul” că PSD și PNL cunosc situația din teren, unde Nicușor Dan este preferat de electorat, astfel că au propus un candidat căruia îi construiesc o carieră politică. Potrivit acestuia, Cîrstoiu ar putea ajunge greu pe locul doi.

Sondajele corecte îl arată câștigător pe Nicușor Dan, la orice nivel de prezentare la vot. Bucureștenii îl consideră pe Nicușor Dan cinstit, eficient, dinamic, dar nu prea vorbăreț. Exact opusul lui Cristian Popescu Piedone”, a susținut Teodorescu.

Contactat de „Adevărul“, analistul George Jiglău a amintit de momentul 2016, atunci când PNL a schimbat mai mulți candidați. Primăria Municipiului București a fost câștigată la acel moment de candidatul PSD, Gabriela Firea, punctând că în momentul de față alegerea într-un singur tur dă „un avantaj primarului în funcție“.

„Ceea ce se întâmplă cu Cîrstoiu s-ar putea să rezulte în mai multe voturi care ar fi mers dinspre PNL înspre Cîrstoiu să meargă către Nicușor Dan“, a spus analistul, completând că „sunt alegători ai PNL care au votat în 2020 cu Nicușor Dan și care probabil se simt mai aproape de Nicușor Dan decât de alternativele care mai există pe buletinul de vot, mai ales raportat la Piedone.“

Potrivit analistului, „Nicușor Dan oricum are un avantaj pentru că este un primar în funcție, deși după cum am văzut în 2020 cu doamna Firea, nu este suficient. În orice caz, pleacă cu un avantaj la care mai poate să culeagă și avantajele astea care vin dinspre alegători nemulțumiți ai PNL-ului. Poate și ca urmare a coaliției, a alianței cu PSD, dar mai ales legat de persoana candidatului“.

Concluzionând că „sigur avantajează ceilalți doi candidați“, analistul a mai punctat însă că „electoratul PSD este întotdeauna unul mai disciplinat, care nu cred că ține atât de mult cont de persoana candidatului pe care partidul îl pune în față. De partea cealaltă, electoratul pe care îl țintește PNL cu nu foarte mare succes în ultima vreme este un electorat mai sofisticat, trebuie curtat oarecum, care pune preț mai mare și pe persoana candidatului și nu ia de bună orice indicație de candidat sau de vot care vine de la partid. Din punctul ăsta de vedere s-ar putea și ca Piedone să fie mai avantajat. Aici este un semn de întrebare dacă va veni vreo indicație oficială sau poate chiar informală prin vocea anumitor persoane de a vota cu Piedone mai degrabă decât cu Nicușor Dan, ăsta este un element important pe care o să-l vedem cum se materializează în săptămânile următoare, dacă dispare Cîrstoiu“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite