PSD dă amnistie pe timp de pandemie. Aleşii locali incompatibili ar putea candida la următoarele alegeri locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor e la un pas de a adopta un proiect al PSD care permite aleşilor locali declaraţi incompatibili înainte de 2017 să candideze la primării sau pentru alte funcţii. De asemenea, printr-un amendament este permisă candidaturile aleşilor locali care au fost declaraţi incompatibili după 2017, dacă pentru aceştia nu există o decizie definitivă. Pe ultima sută de metri, deputaţii retrimis proiectul la comisii.

Proiectul pentru modificarea Codului Administrativ a suferit mai multe modificări propuse de PSD, Pro România şi UDMR. Astfel pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai mult de 3 ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, rămase definitive în condiţiile legii. 

Mai mult, pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, dacă acestea nu au rămas definitive prin hotărâre judecătorească.

Pe de altă parte, nu pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare ale Agenţiei Naţionale de Integritate, rămase definitive potrivit legii.

Proiectul a fost pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de miercuri. Totul a mers conform planului pentru PSD, sprijinit tacit şi de Pro România, UDMR şi PNL (viceliderul Victor Paul Dobre refuzând să mai ia cuvântul, deşi era înscris pe ordinea de zi), până când USR a cerut vot de retrimiere a proiectului la comisii. Fiind probleme privind numărarea voturilor şi scorul strâns între menţinerea iniţiativei pe ordinea de zi sau retrimiterea la comisii, liderii de grup au mers pe varianta retrimiterii la comisiile de specialitate pentru o săptămână.

Surse din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate au declarat pentru G4Media că în urma acestei decizii vor fi amnistiaţi cel puţin 1000 de aleşi locali. Mai precis, ar fi vorba de 400 de consilieri locali şi 600 de primari.

În expunerea de motive a proiectului, social-democratul Cosmin Preda preciza că formaţiunea sa ar vrea să nu mai candideze persoanele găsite incomtabile în ultimii trei ani. 

Pe de altă, PSD-istul voia să asigurarea efectivă a „dreptului de a candida şi de a ocupa funcţia de ales local, pentru persoanele în privinşa cărora a intervenit un termen de 3 ani între data alegerilor şi data la care a fost întocmit  raportul prin care s-a constat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite