PSD confirmă informaţiile publicate de „Adevărul“: vor fi secţii de vot separate pentru referendum şi europarlamentare. Tactica PSD a avut succes în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei PSD
Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei PSD

Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei electorale a PSD, a confirmat că vor fi organizate secţii de votare separate pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul pe Justiţie. „Adevărul“ a prezentat, în exclusivitate, planul gândit de Dragnea. Astfel, PSD va putea mobiliza electoratul la urne pentru euroalegeri, dar în acelaşi timp va sabota atingerea cvorumului de prezenţă la referendum (30%). Există şi un precedent.

PSD nu mai poate boicota referendumul lui Iohannis. Lege: Guvernul nu poate organiza secţii diferite de vot la referendum şi la europarlamentare

"Legea nu ne permite decât secţii de votare diferite. Aduceţi-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice alt scrutin electoral au fost secţii de votare diferite", a anunţat Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei pentru europarlamentare, înainte unei şedinţe la care mai participă Liviu Dragnea şi Codrin Ştefănescu. 

Şi deputatul Cătălin Rădulescu a declarat, joi, la RFI, că în mod sigur vor fi secţii de votare separate pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum, iar cine vrea să voteze la consultarea populară va trebui să se deplaseze 10-20 de metri.

„Obligatoriu că trebuie să fie secţii separate. Nu poţi să faci la aceeaşi secţie, pentru că dacă este să fim corecţi, sunt alegerile europarlamentare, noi ne pregătim pentru aceste alegeri europarlamentare şi toate partidele s-au pregătit şi se pregătesc. Deci vor fi secţii separate, cine vrea să meargă la acest referendum, care oricum, toate instituţiile europene, aşa cum ştiţi, nu-l recomandă, toate instituţiile europene spun foarte clar că un referendum nu trebuie făcut în acelaşi moment cu nişte alegeri, pentru că denaturează şi sensul alegerilor”, a afirmat Rădulescu la RFI.

Întrebat de ce PSD nu ţine cont de recomandările instituţiilor europene, care spun să renunţe la modificările din justiţie, deputatul a replicat: „Niciodată n-au spus instituţiile europene, au spus nişte oameni”.

„Adevărul“ a scris miercuri că Guvernul Dăncilă va organiza secţii de vot separate pentru referendum şi pentru europarlamentare, deşi cele două procese electorale vor avea loc în acelaşi timp, pe 26 mai. „Secţia de vot pentru euroalegeri va fi la parterul şcolii, la intrare, iar  secţia de vot pentru referendum lui Iohannis va fi în capătul culoarului, la etaj sau în sala de sport. Să vedem atunci dacă va atinge cvorumul de prezenţă“, susţine unul dintre deputaţii PSD pentru „Adevărul“.

Astfel, primarii PSD vor putea îndemna electoratul să iasă la urne, însă doar pentru euroalegeri, astfel încât partidul condus de Liviu Dragnea să obţină un rezultat cât mai mare. În acelaşi timp, liderii social-democraţi mizează pe faptul că oamenii mobilizaţi de primari nu vor mai merge şi în a doua secţie de vot, de la etajul şcolii, pentru a valida referendumul declanşat de şeful statului. PSD se bazează pe reţeaua de aleşi locali, care vor pune umărul la sabotarea consultării populare pe tema Justiţiei, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis mizează pe mobilizarea electoratului de dreapta şi a societăţii civile.

„Noi credem că nu va atins pragul de 30%. Oricum, va fi pe muchie de cuţit. Depinde foarte mult câţi oameni vor scoate la urne partidele de dreapta. Dacă prezenţa la europarlamntare nu va fi mai mare de 35%, referendumul nu trece“, susţin sursele citate. Comprativ, la alegerile europene din urmă cu cinci ani prezenţa la vot a fost de 32, 44%. În 2009, prezenţa a fost şi mai mică: 27,67%. Anul acesta, mobilizarea la urne se anunţă a fi mai mare. Un sondaj de opinie comandat de PNL estimează o prezenţă între 37% şi 40%, pe fondul nemulţumirii faţă de guvernarea PSD. 

Există precedent
Nu ar fi prima dată când Guvernul ar sabota un referendum iniţiat de şeful statului. În toamna anului 2007, preşedintele Traian Băsescu a declanşat un referendum pentru a încerca să impună sistemul de vot uninominal. Referendumul a fost fixat în aceeaşi zi cu primele alegeri europarlamentare din România. Premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, aflat în conflict cu preşdintele, a organizat secţii de vot distincte, în ciuda insistenţelor lui Traian Băsescu, care a cerut secţii unice. Rezultatul: cvorumul de prezenţă nu a fost întrunit. Doar 26, 51% dintre românii cu drept de vot s-au pronunţat la consultarea declanşată de Băsescu, în condoţiile în care era nevoie de o prezenţă de peste 50% ca refrednumul să fie validat. Azi, pragul necesar e de 30%. Prezenţa la alegerile europarlamntare din 2007 a fost de 29, 46%, aşadar o diferenţă de aproape 3% între referendum şi scrutinul pentru Bruxelles. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite