Proiectul pentru plafonarea RCA va fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare după ce a fost retras de ASF

0
Publicat:

Premierul a anunțat în ședința de Guvern că proiectul retras de ASF va fi aprobat de Executiv săptămâna viitoare, urmând să fie armonizate opiniile depuse odată cu punerea în transparență a proiectului.

Proiectul a fost retras de ASF FOTO Guvernul României
Proiectul a fost retras de ASF FOTO Guvernul României

„Hotărârea de Guvern privind plafonarea preţurilor la RCA, document care a fost retras de către ASF până la armonizarea tuturor opiniilor şi argumentelor care au fost depuse odată cu punerea în transparenţă a proiectului de hotărâre de Guvern şi acesta va fi aprobat săptămâna viitoare, după ce ASF-ul îl va readuce la nivelul Guvernului”, a declarat premierul Nicolae Ciucă în debutul ședinței de Guvern. 

ASF a retras proiectul după ce brokerii și asigurătorii s-au opus

ASF a retras vineri de pe ordinea de zi a Guvernului proiectul de plafonare a tarifelor RCA, argumentând că-l va reface după discuții cu jucătorii din piață.

Proiectul a fost o fost retras de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern pentru a se realiza o nouă evaluare, iar când va fi gata proiectul va fi refăcut și reintrodus pe circuitul de avizare, a declarat vineri Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) și Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (PRBAR) au transmis că se opun proiectului de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru polițele RCA, principalul motiv fiind impactul negativ major pe care viitorul act normativ îl va avea asupra distribuției de asigurări, a consumatorilor și, totodată, asupra tuturor participanților la traficul rutier.

Membrii celor două asociații profesionale consideră că orice formă de îngrădire a concurenței, chiar și limitată în timp, nu poate decât să adâncească situația dificilă în care se află piața de asigurări RCA.

Asociațiile au argumentat că varianta actuală a proiectului de act normativ riscă să determine un blocaj cvasi-total în piața de asigurări RCA, fie prin limitarea vânzării de polițe RCA de către societățile de asigurare, fie prin retragerea unor jucători de pe piața RCA (așa cum s-a întâmplat cu UNIQA Asigurări după falimentul City Insurance), fie printr-o combinație a celor două ipoteze.

Asociațiile acuză stabilirea plafoanelor fără o analiză serioasă 

Potrivit asociațiilor, plafoanele propuse sunt arbitrare, fiind stabilite fără o analiză serioasă a costurilor suportate distribuitorii de asigurări, a impactului inflației anuale de peste 15% asupra acestor costuri și a profitabilității, respectiv a marjei de profit reale a distribuitorilor, argumentând că în nota de fundamentare a proiectului de HG nu se regăsesc criteriile în baza cărora s-a decis plafonarea prin raportare la data de 1 martie 2022, și nu la o altă dată, respectiv criteriile în baza cărora s-a stabilit procentul comisioanelor de distribuție la maxim 8%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite