Proiect PSD: Pedepse mai mari cu închisoare pentru falsificarea alimentelor, a medicamentelor şi a mărcilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PSD Iulian Iancu. FOTO Mediafax
Deputatul PSD Iulian Iancu. FOTO Mediafax

Deputatul PSD Iulian Iancu a depus, la Senat, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Codului penal care prevede majorarea pedepselor cu închisoare pentru mai multe fapte, între care neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, zădărnicia combaterii bolilor, falsificarea sau substituirea de alimente, precum şi comercializarea de produse alterate.

Potrivit iniţiativei, articolul 349 din Codul penal va avea următorul cuprins: „Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care va avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci ani sau cu amendă”. De asemenea, fapta prevăzută la alineatul de mai sus, săvârşită din culpă, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 2 ani sau cu amendă.

Iniţiativa legislativă mai prevede că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 9 luni la 3 ani sau cu amendă. Dacă fapta este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amendă.

Infectarea prin orice mijloace a surselor sau reţelelor de apă, dacă apa devine dăunătoare sănătăţii oamenilor, animalelor sau plantelor, se pedepseşte cu închisoare de la un an şi 6 luni la 7 ani. În cazul în care fapta este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 2 ani şi 6 luni sau amendă.

Substitiuirea alimentelor

Potrivit propunerii legislative, şi falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse se pedepseşte cu închisoare de la unu la 8 ani.„Prepararea de alimente sau băuturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vătămătoare sănătăţii, expunerea spre vânzare sau vânzarea unor astfel de alimente sau băuturi, cunoscând că sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului se pedepsesc cu închisoare de la unu la 8 ani. Falsificarea sau substituirea altor mărfuri sau produse, dacă prin falsificare sau substituire acestea au devenit vătămătoare sănătăţii, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 10 ani”, se arată propunerea legislativă.

De asemenea, punerea în consum public de carne sau produse din carne, provenite din tăieri de animale sustrase controlului veterinar, dacă a avut ca urmare îmbolnăvirea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 8 ani, iar dacă a avut ca urmare moartea, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.

Iniţiativa legislativă mai prevede că vânzarea de medicamente şi suplimente alimentare cunoscând că sunt contrafăcute, alterate ori cu perioada de valabilitate depăşită, dacă sunt vătămătoare sănătăţii ori şi-au pierdut în tot sau în parte eficienţa terapeutică, se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

„Atât medicamentele cât şi suplimentele alimentare, dacă nu au avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Comisiei Naţionale de Bioetică a Academiei de Ştiinţe Medicale, dacă sunt puse în comerţ, constituie infracţiune ce se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. Dacă medicamentele şi suplimentele alimentare nu sunt controlate periodic în farmaciile care le pun la vânzare, sub raportul compoziţiei şi concentraţiilor, factorii responsabili, respectiv Agenţia Naţională a Medicamentului şi Comisia Naţională de Bioetică, se fac vinovate de infracţiune, fapt ce atrage o pedeapsă cu închisoarea de  la 1 an la 10 ani”, se mai arată în iniţiativă

Schimbarea concentraţiei substanţeilor, pasibilă de pedepse între 5 şi 10 ani

În cazul în care compoziţia şi concentraţia substanţelor active din medicamente şi suplimente alimentare nu sunt corespunzătoare, atrag după sine săvârşirea unei infracţiuni pentru care producătorul şi distribuitorul primesc pedepse cu închisoarea de la 5 şi 10 ani, precum şi închiderea unităţii respective de producţie sau distribuţie. Totodată, distribuirea de medicamente şi suplimente alimentare de către unităţi neautorizate în acest sens, prin alte mijloace de comunicare, se pedepseşte cu închisoarea între 5 şi 10 ani.

Mai mult, falsificarea în orice mod a mărcilor de titlu, a mărcilor de garanţie proprie sau a mărcilor de certificare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an şi 6 luni la 5 ani.„Folosirea mărcilor de titlu, a mărcilor de garanţie proprie sau a mărcilor de certificare false ori folosirea unei mărci neînregistrate constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 9 luni la 5 ani. Bunurile care au aplicată o marcă falsă se confiscă”, se menţionează în propunerea legislativă.

Potrivit expunerii de motive, „contrafacerea sau falsificarea sunt fenomene cunoscute, de neacceptat când produc consecinţe grave asupra vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor”.„Sunt însă greu de evaluat şi este posibil ca unele dintre ele să poată fi sesizate prea târziu pentru a le putea contracara vătămările. În mod cert însă, contrafacerile şi falsificările produselor aduc câştiguri mari celor care le iniţiază, le importă sau le comercializează”, susţine Iulian Iancu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite