Proiect de lege: Ultrajul, pedepsit cu închisoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

11 articole din Codul Penal urmează să fie modificate, iar la multe dintre ele se pregătește majorarea limitelor de pedeapsă. Astfel, cei care vor tulbura liniștea publică, dar și cei care vor fi găsiți vinovați de hărțuirea unui minor vor fi pedepsiți mai aspru, dacă un proiect legislativ depus în parlament va fi adoptat.

Liderii liberali propun modificarea Codului Penal FOTO Mediafax
Liderii liberali propun modificarea Codului Penal FOTO Mediafax

„Am depus astăzi la Senat, împreună cu dl. prim-ministru Nicolae Ciucă, o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal”, a informat ministrul Afacerilor Interne într-o postare pe Facebook, explicând că „noile modificări incriminează mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social și sporesc gradul de protecție și siguranță pentru cetățean”.

Potrivit șefului MAI, prin această inițiativă propune modificarea a 11 articole din Codul Penal, având ca obiect, în mai multe cazuri, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime.

Infracțiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte și hărțuirea”, a subliniat Lucian Bode. 

De asemenea, ministrul a mai explicat că un alt caz în care se propune majorarea cu o treime a pedepselor este hărțuirea minorilor.

Raportul de forțe dintre agresor și un minor este suficient de mare pentru ca infracțiunea să primească circumstanțe agravante și un spor de o treime din pedeapsă. Cred că trebuie să fim mai duri cu cei care aleg să profite de un copil și să descurajăm astfel de fapte abuzive”, a argumentat șeful MAI.

Pedepse mai aspre pentru tulburarea liniștii publice

Ministrul a precizat că au fost făcute și modificări privind abordarea în ceea ce privește fapta de tulburare a ordinii și liniștii publice. Lucian Bode a informat că a fost propusă majorarea limitelor pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani, fiind, de altfel, introduse și „elemente agravante care justifică creșterea limitelor pedeapsei cu închisoarea între 2 și 7 ani”.

„Am propus, de asemenea, instituirea unui regim sancționatoriu mai aspru pentru fapta de încăierare și am propus pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, repoziționând-o în ierarhia faptelor cu violență, comise de cele mai multe ori în public”, a mai subliniat ministrul de Interne.

Dreptul la legitimă apărare, extins în spațiul public

De asemenea, o parte a intervențiilor vizează extinderea prezumției legitimei apărări de la spațiul privat la cel public.

Ministrul a argumentat în cazul extinderii că „oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumția de legitimă apărare nu va mai include doar locuința privată, ci și strada”.

Pedeapsă cu închisoarea pentru ultraj

„Nu în ultimul rând, am eliminat posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar și am prevăzut pedeapsa cu închisoarea”, a mai informat ministrul cuu privire la modificările aduse de proiectul de lege depus la Senat.

Șeful MAI a argumentat că „trebuie să fim mai fermi și în aceste cazuri pentru că vorbim despre fapte comise chiar împotriva celor care își exercită atribuțiile de serviciu în vederea impunerii respectării legii, pentru protejarea victimelor sau care asigură menținerea unui climat normal de conviețuire”.

„Sunt convins că vor exista argumente pro și contra dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja și preveni faptele antisociale care pun viața în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine și siguranță publică, dar și sentimentului de siguranță cetățenesc”, a mai transmis ministrul de Interne, arătând că modificările urmează să intre în dezbatere parlamentară.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri