Proiect de lege care prevede dreptul de vot de la 16 ani, depus în Parlament, la iniţiativa unor studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei tineri care au depus în Parlament proiectul de lege privind dreptul de vot la 16 ani. FOTO: Facebook
Cei trei tineri care au depus în Parlament proiectul de lege privind dreptul de vot la 16 ani. FOTO: Facebook

Trei studenţi au depus, miercuri, în Parlament, un proiect de lege care prevede dreptul de vot de la vârsta de 16 ani, cu ajutorul deputatului neafiliat Alexandru Kocsis. Aceştia au transmis că votul la 16 ani este un drept care „începe încet-încet să fie acceptat în statele europene”, precizând că la acea vârstă un cetăţean este „capabil să fie raţional”.

„La 16 ani poti să te angajezi, deci plăteşti taxe, în anumite contexte. Poţi să fii arestat şi declarat responsabil pentru propria faptă, deci eşti apt cognitiv să acţionezi conform propriilor convingeri. Votul la 16 ani nu numai că este un drept care începe încet-încet să fie acceptat în statele europene, dar, până la urmă, este şi ceva firesc, natural pentru că legile României relevă cu claritate că la 16 ani, un cetăţean e capabil să fie raţional”, au scris studenţii pe Facebook. 

Iniţiatorii proiectului sunt studenţii Vlad Măntoiu, Andreea Ioana Bobu şi Alexandru-Yuuki Anhara, toţi membri ai Asociaţiei Studenţilor în Ştiinţe Politice – Universitatea din Bucureşti, alături de deputatul neafiliat Alexandru Kocsis.

„Suntem cu toţii conştienţi de parcursul dificil pe care proiectul îl va avea prin Senat şi Camera Deputaţilor înainte de a deveni lege, mai ales în lipsa unui sprijin politic major, aşa cum speram. Din această cauză greul de abia începe. Ne vom susţine iniţiativa prin toate comisiile parlamentare prin care va trece, asigurându-ne că vom face tot posibilul să convingem actuala clasă politică de nevoia unei astfel de schimbări în bine, de nevoia unei astfel de reîmprospătări a sistemului din România”, a transmis Vlad Măntoiu, unul dintre iniţiatori.

Alexandru Kocsis şi studentii care au depus un proiect de lege privind votul la 16 ani FOTO FAcebook

Tinerii susţin că proiectul de lege ar permite „ceea ce este firesc să se întâmple”, adică dreptul de vot la 16 ani pentru alegerile europarlamentare şi locale. 

„Încă nu există nicio garanţie că el va fi adoptat. De fapt, susţinerea politică e una destul de mică. Foarte puţini parlamentari, indiferent de formaţiunea politică, au semnat proiectul. Este necesar ca studenţii, elevii şi toată comunitatea de tineret să se pronunţe şi să arate susţinerea. Până la urmă, asta înseamnă democraţie şi pentru o societate sănătoasă, politicul trebuie să reflecte nevoile reale ale cetăţenilor”, a punctat Alexandru-Yuuki Anhara.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite