Moţiunea simplă împotriva ministrului Mediului a picat. Tanczos Barna, către USR: „Românii v-au taxat” / Ungureanu: „Aţi fi avut o şansă uriaşă să fiţi un Drulă” | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Captură
FOTO: Captură

Moţiunea simplă împotriva ministrului Mediului, iniţiaţă de grupul USR, nu a trecut de votul Parlamentului. Acuzat că este „principalul vinovat pentru dispariţia pădurilor şi distrugerea mediului”, ministrul Tanczos Barna le-a transmis membrilor USR că au „eşuat” cât timp au fost la guvernare, motiv pentru care românii „i-au taxat”, făcând apel la rezultatele recente ale unor sondaje privind intenţia de vot.

UPDATE - După votul din Parlament, USR i-a criticat pe deputaţii coaliţiei, printr-un comunicat de presă, pentru că „s-au înghesuit să voteze” în favoarea ministrului Mediului la moţiunea simplă.

***

Luni a fost dezbătută şi votată moţiunea simplă depusă de parlamentarii USR împotriva ministrului Tanczos Barna (Mediu), dar care nu a trecut însă de votul Parlamentului. Au fost înregistrate 186 de voturi „contra”, 83 de voturi „pentru” şi o abţinere. 

Tanczos Barna a fost criticat pentru defrişările ilegale şi pentru distrugerea mediului, parlamentarii USR precizând că ministrul trebuie să plece „cât încă mai avem păduri de apărat”. 

În replică, ministrul a declarat că moţiunea depusă de USR este „o moţiune a trompetiştilor disperaţi” şi le-a transmis parlamentarilor formaţiunii că toate obiectivele de mediu din programul de guvernare pe care l-au scris împreună, în timpul coaliţiei de guvernare alături de USR, se regăsesc în continuare în actualul program de guvernare.

„Românii v-au taxat pentru deciziile greşite pe care le-aţi luat, aţi ieşit de la guvernare, aţi organizat alegeri, aţi demis un preşedinte proaspăt ales, aţi falimentat câteva administraţii locale - Timişoara, cu frigul în case, Bucureştiul, cu gunoiul pe stradă.  Aţi rămas în Opoziţie, izolaţi, alături de un partid nedorit de niciun politician european. Într-un cuvânt, aţi eşuat”, a spus Barna, în Parlament.

Mininstrul Mediului a mai spus că, ”din cauza eşecului şi a scăderii în sondaje, i-a copleşit disperarea şi spaima că vor ieşi din această scenă politică,  că vorr fi un fel de PP-DD, un partid cometă care apare şi dispare, iar disperarea i-a activat pe trompetiştii binevoitori şi diletanţi ai partidului”. Barna a mai arătat că unii „trompetişti din partid au fost copleşiţi de disperarea de a aduna like-uri, în speranţa că vor mai reuşi să salveze din puţinele procente pe care le au în sondaje”. 

„Citind moţiunea m-am simţit ca la piaţă”

Parlamentarii partidelor aflate la guvernare au luat cuvântul şi i-au criticat pe reprezentanţii USR, pe rând. Spre exemplu, deputatul liberal Stângă George a transmis că, prin moţiunea depusă, „USR arată că a rămas acelaşi partid mic, capabil să arate doar cu degetul”. 

Deputatul UDMR Petru Farago a transmis că ar fi avut aşteptări mai mari de la această moţiune de cenzură. „Observ cu îngrijorare că parlamentarii din Opoziţie continuă cu retorica textelor politicianiste pline de fake-news. (…) Citind moţiunea m-am simţit ca la piaţă, deşi acolo am auzit conversaţii mult mai bine formulate şi bazate pe argumente solide”, a transmis reprezentantul Uniunii Maghiare, precizând că ministrul Tanczos Barna nu a făcut nimic altceva decât „să implementeze 50% din programul de guvernare”.

Din partea PSD, deputatul Gîdei Laurenţiu a transmis că textul moţiunii a fost lipsit de substanţă. „Ce pot face nişte userişti care se întâlnesc în centrul vechi la ceas de seară? Nimic mai mult decât să încropească un document pe care mai apoi să îl numească moţiune, când de fapt este o Druleală de moţiune. (…) Cine nu îşi vede de Barna din partidul lui, îşi doreşte să scoată Barna de la Ministerul Mediului”, a transmis social-democratul. 

Şi deputatul AUR Axinia Adrian a luat cuvântul şi i-a criticat pe iniţiatorii moţiunii pentru că ar fi blocat „construcţia hidrocentralelor care produc energie verde pentru ca acestea ar fi distrus habitatele peştilor, reptilelor şi vidrelor”, însă a precizat că se poziţionează pentru demiterea ministrului Tanczos Barna, însă pentru „lucruri reale”. „Nu a oferit nicio soluţie de stopare a importului ilegal de gunoaie. În mandatul său, tăierea pădurilor a continuat fără perdea şi de când este ministru românii nu au primit bani de la Agenţia Fondului de Mediu pentru panouri solare, iar celalalte programe ale AFM bat pasul pe loc”, a precizat deputatul AUR.

În replică, deputaţii USR l-au criticat pe Tanczos Barna pentru că ar fi un susţinător al premierului ungar Viktor Orban. „Domnule ministru, admirator al lui Viktor Orbán, opriţi drujba lui Dumnezeu. Aveţi aceste instrumente la îndemână. (…) Depinde de dumneavaostără, nu mai daţi vina pe USR pentru ce nu s-a făcut în 30 de ani”, a punctat Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

„Domnule ministru, aţi fi avut o şansă uriaşă sa fiţi un Drulă. Am văzut va ca uitaţi cu admirate la domnul preşedinte (Cătălin Drulă n.red.)”, a transmis şi deputatul USR Emanuel Ungureanu. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri