Primul ministru din Guvern care ameninţă cu demisia. Cerinţele lui Sorin Cîmpeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Cîmpeanu. FOTO Inquam Photos
Sorin Cîmpeanu. FOTO Inquam Photos

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat miercuri că este dispus să-şi dea demisia din guvern dacă bugetul pentru educaţie nu va creşte.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că îşi doreşte un buget mai mare pentru educaţie, 

„În calitate de preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, am adoptat o modificare a OUG care prevedea alocarea a 1,5 miliarde educaţiei, din cei 30,4 miliarde, circa 3%, şi am cerut să se respecte proporţia de 6% la nivelul fondurilor europene care vin în următorii patru ani. S-a adoptat în unanimitate acest amendament şi a fost preluat în programul de guvernare a actualei coaliţii.

Din bugetul naţional, asumarea a fost de 6% din PIB sau 18% din buget, adică a cincea parte din bugetul ţării să fie alocată educaţiei”, a afirmat ministrul Educaţiei, citat de RealitateaTV.

Acesta a adăugat apoi că îşi aminteste de 2015, atunci când bugetul cercetării era de 0,33% din PIB şi că îşi doreşte, ca până în 2024, bugetul pentru educaţie să crească gradual în fiecare an.

„Obiectivul nu este deloc de neglijat. Va fi atins prin creşteri graduale, până în 2024. Am mai trăit o dată experienţa asta, în 2015, când bugetul cercetării era de 0,33% din PIB, ţinta asumată de România fiind de 1%, aşa cum era asumat pentru educaţie 6%. S-a stabilit atunci că, prin creşteri graduale, vom ajunge la 1%. Din aceste creşteri, am ajuns la 0,16%.

Când spun creşteri graduale pun accent pe creşteri. Adică în 2021 bugetul educaţiei, înţelegând toate dificultăţile, să fie măcar un pic mai mare decât în 2020.

Dacă nu vom avea o creştere în valoare absolută a bugetului, eu am spus că nu ştiu să fac ce mă gândesc că trebuie să fac fără buget şi atunci voi lăsa în locul meu pe cineva mai priceput care ştie să facă mai bine fără bani”, a adăugat Cîmpeanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite