Primarii de municipii, în frunte cu Emil Boc, acuză Guvernul că încalcă legea prin transferul cheltuielilor cu transportul elevilor către autorităţile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Emil Boc
FOTO: Facebook/ Emil Boc

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Finanţelor Publice să respecte legislaţia în vigoare privind asigurarea finanţării transportului elevilor în interiorul municipiilor /oraşelor de la bugetul de stat, se arată într-un comunicat de presă al AMR.

„Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de MEN, se intenţionează modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, astfel încât NU se va asigura finanţarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/ oraşelor) din bugetul de stat, transferând aceasta obligaţie autorităţilor locale”, transmite AMR.

Primarii de municipii susţin că modificarea legislaţiei, după adoptarea bugetului de stat care prevede sumele destinate autorităţilor locale, va duce la „dezechilibre bugetare”, arată Digi24.

„Aprobarea acestei ordonanţe de către Guvernul României, prin care se încearcă modificare legislaţiei privind finanţarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin OUG, după aprobarea bugetului în Parlament, este de natură să creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punând în pericol chiar  funcţionarea eficientă a sistemului de învăţământ preuniversitar la nivel naţional. Totodată se încalcă unul din principiile autonomiei locale conform căruia nu se pot transfera responsabilităţi către autorităţile locale fără asigurarea sursei de finanţare.”, mai transmit primarii, într-un comunicat semnat de preşedintele AMR, Emil Boc.

Ministerul Educaţiei propune într-un proiect de ordonanţă, lansat în dezbatere publică pe 5 martie, gratuitate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite