Prima şedinţă a comisiei prezidenţiale. Iohannis: Proiectul de ţară trebuie să ducă la o Românie a lucrului bine făcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a prezidat prima şedinţă a comisiei prezidenţiale care se ocupă de proiectul de ţară, arătând că trebuie să indice direcţia în care merge România.

„Acum aproape 2 ani am prezentat un concept care se baza pe ideea României lucrului bine făcut. Cred că şi acest proiect de ţară trebuie să fie un lucru bine făcut şi să ducă la o Românie a lucrului bine făcut. România s-a transformat, dar nu putem să ne oprim aici. Transformarea României trebuie să meargă mai departe, dar în ce direcţie? Aici vine să răspundă proiectul de ţară”, a precizat preşedintele Klaus Iohannis. 

”Contextul european şi global este schimbat faţă de anii în care am intrat în Uniunea Europeană şi nu avem nevoie de un proiect de ţară care să vină ca reacţie la situaţia în care ne aflăm, ci ca o reacţie proprie pornind evident de la realităţile de astăzi. Proiectul de ţară trebuie să fie unul al unei Românii moderne şi prospere, europene, dar trebuie să aibă propria noastră identitate, propriile noastre valori şi propriile noastre domenii de performanţă”, a mai declarat Iohannis.

Şeful statului a spus că este necesară o reorganizare a instituţiilor statului.  ”Cred că avem o problemă pe care trebuie s-o eliminăm prin acest proiect de ţară. La Revoluţia din decembrie ‘89, noi am decis să transformăm România, dar majoritatea instituţiilor statului au rămas aşa cum au fost. Şi mai complicat, gândirea multora a rămas tot cea de dinainte de ‘89 şi dacă vrem să fim foarte realişti sau oneşti, trebuie să spunem că încă suntem în faza în care statul se crede deasupra cetăţeanului şi, în mod paradoxal, şi cetăţeanul crede că statul în patronează. Această stare de lucruri nu trebuie să rămână aşa. Statul trebuie să existe pentru cetăţean şi nu invers şi nu invers, nu cetăţeanul să existe pentru stat”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a arătat că proiectul de ţară trebuie să cuprindă şi problema medicamentelor, precum şi protejarea companiilor româneşti. „Proiectul de ţară este o iniţiativă pe care am propus-o încă dinainte de a fi înfiinţată o comisie. Este esenţial însă, ca la această primă întâlnire cu Preşedintele Iohannis, să nu fie scăpat din vedere subiectul fundamental pentru dezvoltarea sustenabilă a unei Românii mai sănătoase: români sănătoşi. Astfel, problema medicamentelor trebuie să constituie o prioritate a comisiei de lucru, alături de subiecte precum susţinerea companiilor româneşti şi a tinerilor antreprenori, ca viitori generatori economici şi de dezvoltare ai unei clase de mijloc mai numeroase“, a comentat Liviu Dragnea. 

Partidele politice şi-au desemnat câte doi reprezentanţi în comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară, cărora li s-au alăturat 10 independenţi şi un reprezentant al Guvernului, activitatea comisiei fiind coordonată de către consilierii prezidenţiali pentru afaceri europene şi economie, Leonard Orban, respectiv Cosmin Marinescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite