Pretendenții timpurii la președinția României, doar din Opoziție. Cine țintește prima funcție în stat

0
Publicat:

Opoziția politică din România începe să facă zgomot pe tema prezidențialelor din 2024 fiind anunțați primii politicieni care vor să candideze, unii excentrici sau controversați. În schimb, marile partide rămân rezervate pe această temă.

Cernea și Teodorovici au spus că vor candida sigur la prezidențiale FOTO Colaj Adevărul/Mediafax
Cernea și Teodorovici au spus că vor candida sigur la prezidențiale FOTO Colaj Adevărul/Mediafax

În ultimele zile, tonul a fost dat de Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanțelor și fost număr doi în PSD, care și-a manifestat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2024. „Niciodată nu m-am gândit să fac ceva pentru mine, cu excepţia ultimilor 2 ani, când am trecut în zona privată şi mă gândesc la mine. Dar am un gust amar pentru că îmi doresc foarte mult şi simt că de-asta sunt pe acest pământ, pentru a face pentru ceilalţi, şi de-asta aş opta pentru cea mai înaltă funcţie în stat şi nu cred, ci sper din toată inima, ca toţi politicienii care pot să conducă ţara aceasta să îşi dorească şi să se înscrie în cursa din 2024. Aşa ar fi corect pentru români“, a spus Teodorovici, într-o emisiune la Aleph News.

Întrebat dacă ar vrea să candideze din postura de independent sau susținut de un partid, Teodorovici a precizat că e „o discuție lungă”, fără a da detalii. Potrivit informațiilor „Adevărul“, Teodorovici nu mai e membru de partid, însă a fost în dialog atât cu Pro România, cât și cu AUR. În ceea ce privește AUR, fostul ministru a dat curs mai multor invitații ale partidului de a vorbi ca expert. 

Cu toate acestea, Teodorovici nu e primul candidat anunțat la prezidențialele de anul viitor. Prima persoană care a anunțat că se va înscrie, dar din postura de candidat independent, a fost Remus Cernea, în februarie 2022. Fostul deputat, cunoscut drept un politician excentric, a mai candidat și în 2009, din partea Partidului Verde. A obținut 0,62% din totalul voturilor, adică 60.539 de voturi. Apoi, Cernea a mai intenționat să candideze în 2014, însă nu s-a mai regăsit pe lista finală.

George Simion reevaluează ipoteza candidaturii

După ce anul trecut președintele AUR, George Simion, susținea că exclude o candidatură pentru prima funcție în stat, acum politicianul a reevaluat situația. „Mai demult excludeam, acum nu exclud în totalitate, pentru că nu ştim în ce formulă se va candida în 2024, dacă vor candida preşedinţii de partid pentru a potenţa partidele, sau personalităţi“, a afirmat Simion, întrebat de o candidatură, într-un interviu la Prima News TV. Decizia ar urma să fie luată după europarlamentare, în funcție de rezultatul partidului.

Cu ideea candidaturii a cochetat și Ludovic Orban, fost premier și președinte al Partidului Forța Dreptei. Toamna trecută, întrebat într-o emisiune a Profit News Tv dacă vrea să candideze la prezidențiale, Orban a punctat că cel mai probabil va intra în cursă: „Am anunţat că reflectez foarte serios la această candidatură. Cel mai probabil, da“, a fost precizarea fostului premier.

În schimb, în PSD și PNL încă nu sunt discuții despre cine ar fi mai omul cel mai potrivit pentru prezidențiale, deși în ambele formațiuni ochii sunt ațintiți în speciale spre președinții de partid, nu spre alte persoane. O variantă care ar putea fi luată în calcul de PSD ar fi susținerea lui Micea Geoană, însă nici formațiunea, nici numărul 2 din NATO nu au făcut vreun anunț oficial în acest sens. Nu în ultimul rând, la nivelul UDMR, Kelemen Hunor a precizat că nu va mai candida, deci lasă șansa unui alt lider să facă acest pas.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite