Preşedintele Poloniei: Vrem o apărare avansată a NATO, nu doar o prezenţă avansată. Vrem ca numărul trupelor trimise să fie mult mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrzej Duda şi Klaus Iohannis FOTO Presidency
Andrzej Duda şi Klaus Iohannis FOTO Presidency

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, după Summitul B9 de la Bucureşti, că ţările din Flancul Estic al NATO vor „o apărare avansată” a Alianţei, nu doar o „prezenţă avansată”, fiind cerută o suplimentare a trupelor din această regiune geografică. Liderul de la Varşovia a subliniat că trebuie sprijină Ucraina, pentru că războiul cu Rusia influenţează întreaga Europă, nu doar regimul de la Kiev.

„Am zis că Bucureştiul e cu noroc pentru noi, pentru că în 2016 când ne-am întâlnit tot aici, ce ne-am propus s-a aprobat la Summitul NATO de la Varşovia. Nădăjduim că acest lucru se va întâmpla şi de data aceasta. Sper că şi acesta va fi un summit norocos pentru noi, confirmarea fiind la Summitul de la Madrid (...)  Ucraina se apără pe sine însăşi cu mare vitejie. E o agresiune nejustificată împotriva unui stat independent şi suveran. Singura justificare e că Rusia vrea să ocupe Ucraina şi să-şi extindă sfera de influenţă”, a afirmat preşedintele Poloniei.

.„Ucrainenii îşi varsă sângele. Am discuat cum putem să-i ajută,. Nu e doar interesul Ucrainei, ci şi al nostru, al poporului polonez şi al întregului Flanc Estic, al Uniunii Europene. Ucraina nu trebuie doar să se apere, ci şă se întoarcă la frontierele sale recunoscute (...)  Aceast ordine a existat aproape 30 de ani, iar Rusia vrea acum să o distrugă”, a completat Andrzej Duda. 

Mai mult, liderul de la Varşovia a subliniat că ţările NATO din Flancul Estic vor „o apărare avansată” şi mai multe trupe.  „Vrem să ne asigurăm că e o prezenţă avansată mai puternică a NATO, care să fie extinsă şi la Bulgaria, Ungaria. Vrem o apărare avansată, nu doar o prezenţă avansată.  Vrem ca numărul trupelor trimise să fie mult mai mare. În România se doreşte sporirea acesteia astfel încât să fie la nivel de grupuri de luptă de tip brigadă. Adică, la peste 3.000 de militari. E ceva vizibil. Sperăm să vedem o prezenţă americană sporită, la nivel NATO şi bilaterală”, a completat Duda. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite