Presa USL descoperă „caracatiţa” presei lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu plătea presa pentru pentru a-i face publicitate
Traian Băsescu plătea presa pentru pentru a-i face publicitate

Banii negri proveniţi din fraudele mari împotriva statului român ajung în bugetele unor agenţii de presă care sunt principalele platforme de comunicare ale preşedintului suspendat Traian Băsescu, susţine ghimpele.ro.

Publicaţia afiliată trustului deţinut de familia Voiculescu, apropiat USL, a intrat în posesia unor informaţii referitoare la circuitul banilor negri proveniţi din cele mai mari fraude împotriva statului şi cum ajung aceştia în bugetele unor institutii de presă. Firme de cercetare precum Libarom Agri, Mike Trading, B&B Business Solutions, Energy Holding şi Niro Investments au transferat în ultimii ani sume colosale, prin intermediul unei firme care avea rolul de a le proteja identitatea, dinspre economia subterană spe anumite canale media.

Libanezi şi sirieni, în spatele lui Băsescu

Omul de afaceri libanez, Said Baaklini, care conduce firma Libarom Agri, se numără printre principalii sponsori. Prin intermediul acestei firme, bugetul de stat al României a fost prejudiciat cu peste 80 de milioane de lei, reprezentând TVA-ul şi impozitul pe profit.

Baaklini a fpst cercetat penal pentru evaziune fiscala, spălare de bani şi rambursări ilegale de TVA în derularea unor contracte precum ,,UCM REŞIŢA” şi ,,RODIPET”. Prin firma omului de afaceri libanez s-au ,,scurs” şi câteva milionae de euro din Rodipet printr-o serie de tranzacţii fictive ce aveau ca scop evidenţierea în actele contabile a unor cheltuieli fictive, în acest fel diminuându-se obligaţiile către stat. Libarom a încheiat 14 contracte cu SC Supremo (fostă Rodipet) în urma cărora a primit milioane de euro.

Baaklini a fost certat şi de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru restituirea ilegală de TVA de 60 de milioane de euro, după ce UCM Reşiţa i-a vândut patru motoare nefuncţionabile la un preţ de 50 de ori mai mare. În ciuda acestor lucruri, în 2011 procurorii DNA au decis scoaterea de sub urmărire penală a omului de afaceri libanez.

O parte din banii fostei societăţi Rodipet au ajuns într-o firmă fantomă, S.C. Mike Trading & Investment S.R.L., societate care are acelaşi sediu declarat ca şi S.C. Libarom Agri şi B&B Business Solutions Investment. Mike Trading este o firmă cunoscută de procurorii DIICOT şi DNA din cauza tranzacţiilor frauduloase în care a fost implicată.

Firma Mike Trading aparţine oficial unui anume Mohammad Rajeh Sharif, despre care nu se ştie decât că este paravanul lui Said Baaklini în diferite escrocherii. Potrivit procurorilor DIICOT care l-au anchetat pe Yakhni Abdulkader, banii ajunşi în această firmă proveneau din ,,inima economiei subterane a României, marile complexuri comerciale”, Dragonul Roşu şi Niro, principalele afaceri ale Niro Investments.

Mike Trading apare şi în dosarul tentativei de fraudă de la UCM Reşiţa, în urma căreia Baaklini trebuia să primească 60 de milioane de euro, iar firma lui Mohammad Sharif ar fi trebuit să ofere consultanţă pentru vânzarea unor motoare către Libarom.

caracatita presei lui basescu

B&B Business Solutions Investment este o firmă din Bucureşti care se ocupă de imobiliare şi este şi ea ,,clienta” rambursărilor preferenţiale de TVA.

Din aceeaşi reţea de firme face parte şi compania Energy Holding care a încheiat fără licitaţie contracte de miliarde de euro cu Hidroelectrica prin care cumpăra curentul la preţul de cost şi îl vindea la preţul pieţei. Cu toate că Traian Băsescu promitea desecretizarea afacerilor celor care se ocupau de energie, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent.

B1, Realitatea şi Evenimentul Zilei, principalii beneficiari

Toate aceste firme au făcut în ultimii ani mai multe tranzacţii către firma 2BMedia General Executive SRL. În 2010 şi 2011, 2BMedia General Executive a primit de la Libarom anual suma de 1.290.000 de lei şi de la Mike Tradig a primit în cursul naului 2009 1.718.200 de lei. Tot în 2009 a primit de la Energy Holding suma de 6.214.712 lei.

Principalele canale media care au devenit ,,vocea” lui Traian Băsescu au fost principalele beneficiare ale sumelor de bani provenite din economia neagră. Sprijinul oferit al acestora a fost recompensat în 2011 şi 2012 prin intermediul 2BMedia General Executive.

În 2012 B1 a primit suma de 326.726 de lei, iar prin intermediul News Television România a primit în 338.847 de lei în 2010 şi 338.847 de lei în 2011.

În 2012, Realitatea Media Together a primit 454.822 de lei şi 444.554 de lei. Către Editura Evenimentul şi Capital au fost făcute tranzacţii de câte 727.672 şi 181.248 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite