Premierul Greciei, despre situaţia din Ucraina: „Acţiuni care pun în pericol siguranţa şi stabilitatea la nivel mondial”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Călin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, despre situaţia din Ucraina, că „sunt acţiuni care încalcă dreptul internaţional, integritatea teritorială a Ucrainei şi înţelegerile de la Minsk, sunt expresie a revizionismului care pun în pericol siguranţa şi stabilitatea la nivel mondial”.

Premierul elen a transmis că discuţiile cu prim-ministrul Nicolae Ciucă au vizat, pe lângă relaţia bilaterală, chestiunile de securitate internaţională.

„Din păcate, Rusia a trimis şi trupe pe teritoriul Ucrainei. Sunt acţiuni care încalcă dreptul internaţional, integritatea teritorială a Ucrainei şi înţelegerile de la Minsk, sunt expresie a revizionismului, care pun în pericol siguranţa şi stabilitatea la nivel mondial. Aş vrea ca, de la această tribună, să repet că un principiu fundamental al politicii externe a Rusiei este respectul pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa tuturor statelor. Condamnăm, fără niciun drept de apel, la fel cum o face şi domnul prim-ministru, acţiunile care contravin acestor valori”, a afirmat premierul Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis a arătat că ţara sa îşi coordonează acţiunile cu partenerii, pentru ca acţiunea să fie una comună şi substanţială. El a precizat că Grecia are un motiv în plus pentru a urmări cu nelinişte ce se întâmplă în estul Ucrainei. „În această zonă trăieşte o comunitate greacă a cărei istorie depăşeşte 20 de veacuri. Preocuparea noastră principală este să îi sprijinim pe grecii din Ucraina şi de aceea ministerul de Externe este în permanenţă legătură cu ei”, a mai spus premierul elen.

Prim-ministrul elen a mai declarat că în Grecia au fost luate toate măsurile necesare astfel încât alimentarea ţării cu gaz natural să se facă în mod sigur şi să continue neîntrerupt.

„Trebuie să tragem trei concluzii din această criză. Prima este că trecerea la economia verde nu trebuie să întârzie, astfel încât să ajutăm familiile cele mai sărace să aibă acces la energia verde. Energia viitorului este energia verde şi este datoria noastră să nu diversificăm numai sursele de energie, să reducem dependenţa noastră de gazul din Rusia”, a mai spus premierul elen.

Vezi şi: Ciucă, după întrevederea cu premierul Greciei: Am primit reconfirmarea susţinerii pentru intrarea României în Schengen / Ce au discutat despre Ucraina

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite