Premierul Ciolacu vrea reorganizări cât mai rapide ale ministerelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul le-a solicitat miniștrilor, în ședința de Guvern, să prezinte propuneri de reorganizare, astfel încât fiecare minister să aibă o singură structură de emitere electronică a avizelor și autorizațiilor.

Premierul a cerut propunerile miniștrilor pentru reorganizări FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul a cerut propunerile miniștrilor pentru reorganizări FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Este nevoie de soluții urgente pentru a nu mai pune oamenii pe drumuri. Cetățenii, oamenii de afaceri, primarii și toți cei care au nevoie de avize și autorizații trebuie să știe că le pot ridica adresându-se online unui singur serviciu din minister, ci nu ca acum, când sunt nevoiți să bată la ușa mai multor agenții sau structuri din subordinea ministerelor. Va exista o platformă electronică pe care o vom adapta în funcție de specificul fiecărui domeniu și pentru a pune punct contactului direct între funcționari și cetățeni și mediul de afaceri”, a cerut premierul Marcel Ciolacu în cadrul ședinței de Guvern, potrivit unui anunț al Executivului român. 

Potrivit sursei citate, prim-ministrul a solicitat ca fiecare ministru să transmită propuneri de restructurare în acest sens către șeful Cancelariei Prim-ministrului și către cei doi vicepremieri, Marian Neacșu și Cătălin Predoiu.

Rectificarea bugetară, anulată 

Solicitarea premierului vine și în contextul mai multor eforturi ale Guvernului pentru scăderea cheltuielilor. În loc să se facă prin rectificare, bugetele ministerelor sunt completate din fondul de rezervă al statului, în încercarea de limitare a cheltuielilor și încadrare în ținta de deficit bugetar. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a confirmat că anul acesta nu se vor mai realiza rectificări bugetare.

Pentru că intrarea în vigoare a reformei fiscal-bugetare asumată în Parlament de Guvernul Ciolacu întârzia, Executivul a făcut și noi modificări în domeniu, prin ordonanţă de urgenţă. Este vorba despre restricții mai dure în cheltuielile autorităților locale și ale instituțiilor statului, şi amânarea unor plăţi şi investiţii. 

Majorarea salariului minim în construcții și agricultură

Guvernul a aprobat, în ședința de marți, și ordonanța privind stabilirea salariului de bază minim brut în construcții, sectorul agricol și industria alimentară, așa cum a convenit cu partenerii sociali.

Actul normativ stabilește noile valori ale salariului minim care se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii noiembrie. În sectorul construcțiilor, salariul minim brut va fi de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol și în industria alimentară salariul minim brut va fi 3.436 de lei.

În prezent, salariul minim brut în construcții este de 4.000 de lei, iar în sectorul agricol și industria alimentară este de 3.000 de lei.

De majorarea salariului minim brut în domeniul construcțiilor vor beneficia 423.110 salariați, iar în sectorul agricol și industria alimentară 168.000 de salariați, potrivit estimărilor.

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe ţară a crescut la 3.300 de lei pe lună. Asta înseamnă un salariu minim net de 2.079 de lei, creșterea fiind de 181 de lei față de septembrie 2023.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite