Ponta: „Singură, doar România, nu putea să invoce dreptul de veto. Am pierdut şi bani şi condiţii favorabile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta îl acuză pe Traian Băsescu a greşit strategia de negociere la Bruxelles  FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta îl acuză pe Traian Băsescu a greşit strategia de negociere la Bruxelles  FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu că a greşit strategia în ceea ce priveşte negocierile pentru bugetul de la Bruxelles. El a explicat că ieşirea din grupul Prietenii Coeziunii, cu promisiunea că am putea câştiga mai mult, a fost o greşeală. Premierul susţine că România a obţinut mult mai puţin decât ar fi putut obţine din bugetul UE.

„Singură, doar România, nu putea să invoce dreptul de veto, dar România până în noiembrie a fost într-un grup, al Prietenilor Coeziunii de unde s-a desprins pe ideea că preşedintele Băsescu are o relaţie foarte bună cu marii Europei şi o să obţină mai mult. Eu nu ştiu cât obţineam în plus faţă de preşedinte dacă participam, că e o simplă speculaţie, mai puţin nu obţineam sigur – că noi nu am obţinut nimic faţă de noiembrie. Deci mai puţin faţă de nimic nu puteam să obţin, că puteam să obţin mai mult...asta istoria nu se scrie cu dacă şi cu parcă", a declarat premierul Ponta.

Premierul a mai susţinut că mandatul lui Traian Băsescu se termină anul viitor, însă în ceea ce priveşte efectele reducerii bugetului alocat României cu nouă miliarde de euro efectele se vor vedea ulterior.

„Cred că unul dintre premieri a spus un lucru pe care toată lumea îl gândeşte: dacă cel care era satisfăcut şi mulţumit era prim-ministrul Marii Britanii, domnul Cameron, care a venit cu ideea să tăiem din bani şi să fie cât mai puţini bani, înseamnă că toţi ceilalţi 26 plus Croaţia au pierdut. Ce m-a supărat este şi că am pierdut foarte multe...şi bani şi condiţii favorabile, care erau trecute în proiectul iniţial al Comisiei Europene, întocmit de preşedintele Barroso, şi să mai prezinţi chestia asta ca o victorie...nimeni nu a prezentat-o cu excepţia primului-ministru britanic. Nu are cum să câştige şi primul-ministru britanic, care a zis să tăiem bani şi guvernul României sau România, care sigur a pierdut faţă de ceea ce trebuia să primească", a mai comentat premierul Ponta.

După încheierea negocierilor pe bugetul multianual al UE, preşedintele Traian Băsescu anunţa o creştere cu 18% a bugetului pentru România. Premierul l-a contrazis însă pe Băsescu şi a spus că România a obţinut cu 9 miliarde mai puţin decât se discutase iniţial.

„Trebuie să ştim că România avea o alocare de 48 de miliarde şi am obţinut doar 39 de miliarde. Preşedintele a încercat să prezinte un eşec ca o mare victorie. Asta este realitatea: am pierdut 9 miliarde. Restul este PR. Asta a fost şmecheria de PR a preşedintelui: să intre în detalii pe care nu mulţi le cunosc", a explicat Ponta, imediat după anunţul preşedintelui Traian Băsescu că România a obţinut cu 18% mai mult.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite