Ponta: Preşedintele blochează eforturile economice ale statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO gov.ro
Premierul Victor Ponta FOTO gov.ro

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că preşedintele Traian Băsescu împiedică eforturile economice ale statului român. Prim-ministrul a dat exemplul memorandumului de înţelegere dintre statulul român cu Rompetrol, lege pe care Băsescu a sesizat-o la Curtea Constituţională.

„Este vorba despre un litigiu istoric. Rompetrol este un mare contribuitor la bugetul de stat. În 28 mai, am fi putut să beneficiăm de cei 1,2 mld. Proiectul de lege a fost contestat de către PDL. CCR  a respins sesizarea de neconstituţionalitate. Din păcate nu s-a promulgat legea pentru că a fost retrimsă. Pe 23.10, Traian Băsescu sesizat CCR. Nu avem legea nici acum. Preşedintele blochează eforutile economice ale statului român“, a declarat Ponta.

Legea are ca obiect aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român în calitate de proprietar al acţiunilor deţinute în cadrul SC "Rompetrol Rafinare" SA şi The Rompetrol Group NV. Cele două părţi îşi asumă un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group NV a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând aproximativ 26% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în schimbul a 200 de milioane de dolari.

Preşedintele Traian Băsescu a arătat în sesizarea înaintată CCR că legea are ca obiect aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român, în calitate de proprietar al acţiunilor deţinute în cadrul S.C. „Rompetrol Rafinare“ - S.A. şi The Rompetrol Group N.V.

„Astfel, cele două părţi semnatare îşi asumă un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al «Rompetrol Rafinare» - S.A., deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), în schimbul a 200 de milioane de dolari americani. Ca o premisă a implementării tranzacţiei mai sus-amintite, OPSPI va face demersuri utile şi necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi măsurile administrative iniţiate împotriva S.C. «Rompetrol Rafinare» - S.A. să înceteze“, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei care citează sesizarea către CC.

Senatorii au respins astăzi cererea de reexaminare prin care preşedintele Traian Băsescu solicita, în iulie 2013, respingerea legii de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013. Astfel, proiectul de lege a fost adoptat de senatori în forma transmisă iniţial spre promulgare.

Pe aceeaşi temă:

Ponta, părăsit de Antonescu în Parlament

Parlamentul face încă o comisie de anchetă pentru cazul Călăraşi. Ponta: Preşedintele şi-a folosit funcţia pentru interese personale

Moşia lui Băsescu, teren minat pentru USL . Antonescu: Nu am vorbit la telefon cu Ponta despre comisia pentru anchetarea preşedintelui

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite