Ponta: În bugetul pe 2013 trebuie rezolvate pensiile militare recalculate greşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu două săptămâni, FMI s-a opus propunerii avansate de Guvernul Ponta de majorare a pensiilor speciale
În urmă cu două săptămâni, FMI s-a opus propunerii avansate de Guvernul Ponta de majorare a pensiilor speciale

Uniunea Social Liberală doreşte ca în bugetul de stat al anului viitor să fie incluse şi sumele necesare restiturii pensiilor militare recalculate greşit în vremea guvernărilor PDL, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, premierul Victor Ponta.

„Am devenit specialist pe probleme de apărare în ceea ce ţine de finanţarea apărării şi de pensii. În continuare am discutat şi acum (n.r. - în USL), trebuie în bugetul pe 2013 să rezolvăm problema acelor pensii, cei 20 şi ceva de mii de militari cărora li s-a calculat greşit, au pierdut foarte mult la pensie", a declarat Ponta la conferinţa de presă la care au participat şi ceilalţi copreşedinţi ai USL.

În urmă cu două săptămâni, Fondul Monetar Internaţional a respins propunerea de majorare a pensiilor speciale avansată de Guvernul Ponta, deoarece ar presupune un efort bugetar prea mare. Experţii FMI prezenţi la Bucureşti au considerat că statul român nu-şi poate permite să facă asemenea majorări, iar discuţiile pe această temă vor fi reluate abia în luna ianuarie.

„Există o iniţiativă pornită de la Ministerul Apărării, dar care trebuie să acopere pensionarii militari şi de la MAI şi serviciile de informaţii. Cei de la FMI au zis: Domne, nu suntem de acord să deschideţi problema pensiilor. Însă ceea ce eu am afirmat şi ceea ce Ministrul Apărării poate să facă în perioada următoare - trebuie să luăm să calculăm exact, pentru că mare parte dintre pensionarii militari au câştigat în urma recalculării, a rămas o categorie îngustă de oameni care au avut de pierdut. Pentru acei oameni, ministrul Apărării şi ministrul de Interne trebuie să calculeze să spună exact cât putem să reparăm şi mai ales în cât timp“, a declarat Ponta ulterior.

„Nu pot să vă promit decât că ministrul Apărării va veni cu calculele exacte şi o să le spunem oamenilor adevărul: atât putem să dăm înapoi şi în ce perioadă de timp", a mai spus Victor Ponta.

Iniţiativa ministerului Apărării cu privire la majorarea pensiilor se referă atât la pensionarii militari de la acest minister, cât şi la cei de la MAI şi serviciile de informaţii. Premierul Victor Ponta a estimat recent că aproximativ 35.000 de pensionari militari ar urma să primească mai mulţi bani în urma recalculării pensiilor.

Consiliul Fiscal a publicat la sfârşitul anului trecut o opinie în care arăta că pensia medie plătită celor 159.000 de foşti militari, poliţişti şi angajaţi ai serviciilor de informaţii a crescut după recalculare cu peste 30%, de la 1.755 de lei la 2.289 de lei pe lună, deşi Ministerul Muncii anticipa o reducere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite