Ponta, deranjat că Guvernul Cioloş vrea să faciliteze votul pentru Diaspora. Ce argumente false invocă

0
0

Fostul premier Victor Ponta a criticat intenţia Guvernului Cioloş de a emite ordonanţă de urgenţă, prin care să se faciliteze votul românilor din Diaspora. Multe dintre argumentele lui Ponta nu se susţin.

„De ce nu se face nimic să facilităm votul şi celor din ţara ( la locale peste jumătate nu au votat)? De ce online doar pt Diaspora şi nu pt mine care vreau să mă înscriu la vot de acasă? De ce PNL şi tehnocraţii nu dau doi bani pe voturile celor din ţara?“, este una dintre observaţiile făcute de Victor Ponta pe marginea intenţiei Guvernului de a schimba legea alegerilor parlamentare, în sensul facilitării votului pentru românii din Diaspora.

Experienţa alegerilor a arătat că românii din ţară nu au întâmpinat probleme la vot, aşa cum s-a întâmplat cu românii din străinătate la alegerile prezidenţiale din 2014, când Guvernul Ponta a refuzat să înfiinţeze mai multe secţii de vot. Spre deosebire de românii din ţară care nu au dorit să voteze, românii din Diaspora au mers la vot, dar mulţi dintre ei nu au putut să-şi exercite acest drept. În plus, românii din ţară nu trebuie să se înregistreze în Registrul Electoral pentru a vota, aşa cum le impune legea românilor din străinătate.

Ponta s-a arătat deranjat şi de intenţia Guvernului Cioloş de a modifica legea prin ordonanţă de urgenţă. „Cum se poate da Ordonanţa de Urgenţă în vacanţă parlamentară-deşi Constituţia interzice în mod clar aşa ceva?“, mai arată Ponta.

Premierul Dacian Cioloş a arătat că Guvernul va pune în dezbatere publică textul proiectului de ordonanţă la jumătatea lunii august, urmând să fie adoptat când parlamentarii se întorc la muncă. „În perioada următoare până la mijlocul lunii august să punem în dezbatere proiectul de ordonanţă de urgenţă pe care să îl adoptăm cand Parlamentul revine din vacanta sa ne putem pregati în conditii bune pentru alegeri“, a spus Dacian Cioloş, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Ponta se mai foloseşte de o recomandare a Comisiei de Veneţia pentru a critica Guvernul Cioloş pentru modificarea Legii votului prin corespondenţă. „Cum se poate modifică Legea Electorală cu mai puţin de 1 an înainte de alegeri-deşi există două decizii ale Curţii Constituţionale din 2012 care interzic aşa ceva ( pe bază recomandării Comisiei de la Veneţia)?“, mai arată Ponta. Comisia de la Veneţia recomandă nemodificarea legislaţiei electorale doar dacă modficările operate restrâng dreptul cetăţenilor la vot, nu şi dacă facilitează dreptul la vot.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a anunţat că Legea alegerilor parlamentare va fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar proiectul va fi pus în dezbatere publică până la mijlocul lunii august. Proiectul va avea prevederi noi legate de modul în care vor putea vota românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

”Zilele trecute am informat liderii partidelor parlamentare despre intenţia noastră de a modifica Legea alegerilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, partea din lege care vizează alegerile în străinătate. Obiectivul este de a veni cu anumite clarificări şi de a elimina posibiltatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate”, a declarat premierul Dacian Cioloş la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a spus că modificarea este necesară întrucât numărul românilor din străinătate înscrişi în Registrul Electoral este foarte mic, iar acest lucru riscă să creeze restricţii suplimentare faţă de alegerile trecute.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, luni, că au fost validate 3.613 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu puţin peste 500 în plus faţă de situaţia prezentată săptămâna trecută.

Ponta i-a ţinut la cozi

La alegerile prezidenţiale din 2014, Guvernul condus de Victor Ponta a închis secţiile de vot din comunităţile mari de români şi a deschis altele în regiuni unde românii puteau fi număraţi pe degete. Acesta a fost planul prin care PSD voia să evite situaţia din 2009, când Traian Băsescu l-a învins pe Mircea Geoană cu voturile diasporei. Până la urmă, strategia PSD s-a dovedit a fi un eşec: românii au stat ore întregi la cozi pentru a vota, iar Klaus Iohannis a ajuns preşedinte.

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite