Ponta: „Cred că cucul nu va mai ieşi la 18.30. Nimic nu ucide mai mult un om politic decât ridicolul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Reuters
Premierul Victor Ponta FOTO Reuters

Premierul Victor Ponta a vorbit joi seară, la emisiunea "Sinteza Zilei" de la Antena 3, pe marginea protestelor din comuna vasluiană Pungeşti faţă de explorarea gazelor de şist din regiune de către gigantul american Chevron, despre avarierea maşinii ministrului Culturii, Daniel Barbu, de către un grup de manifestanţi, în centrul Bucureştiului, dar şi despre relaţia cu Traian Băsescu.

Despre proteste şi despre huiduielile şi avarierea maşinii ministrului Culturii Daniel Barbu, prezent la un eveniment organizat într-un club din centrul Capitalei

L-am sunat pe Daniel Barbu, a spus că este bine. Eu îi ascult pe cei care spun că nu face bine Guvernul şi nu accept să se intervină violent asupra lor. Oamenii care protestează, atâta timp cât o fac paşnic, pot să o facă. Faptul că un ministru are o opinie, domnul Barbu se află la o dezbatere şi îl agresează mi se pare inacceptabil. Vreau să fie identificaţi şi să fie traşi la răspundere pentru că totul are o limită şi nimic nu este mai grav decât o anarhie.

Protestele normale sunt imediat folosite mediatic, dar nu mi se pare responsabil să anunţi că au murit oameni la Vaslui, iar ulterior să afli că de fapt nu este nimeni mort. Cel rănit este fostul primar care se luptă cu actualul. Sunt nişte excese în momentul în care blochezi drumuri naţionale, să agresezi un om, nu contează că este ministru, când se trece peste linia normală a democraţiei. I-am văzut pe cei de la PDL care sunt de partea poporului, genul acesta de a face rating. O minoritate nu poate dicta majorităţii.

Despre exploatarea gazelor de şist

Sunt oameni care nu vor să discute, să stea la masă. Eu cred că trebuie să învingă raţiunea. Este bătălia pentru energie, nu se mai duc războaie cu tancuri şi avioane. Unul din marile războaie sunt pentru energie, să nu depinzi de altcineva. România îşi produce necesarul de energie şi îl produce mai ieftin. Am reuşit să scădem preţul la energie. Există o singură sursă de unde poţi să-l exporţi, din Rusia. Moldova, 100% depinde de Rusia. companiile ruseşti îşi negociază preţul. Să nu depinzi de cineva este un element startegic al fiecărei ţări.

Este important preţul. România are şansa de a avea resurse interne, avem investiţii importante pe care nu le poate face statul român pentru că vorbim de investiţii mari. Există varianta a treia, de a explora să vedem dacă există gaze. eu vreau ca România să nu depindă de nimeni. Să acoperim consumul nostru şi să avem nişte preţuri care să permită să-şi plătească oamenii factura iarna.

Este necesară o nouă licenţă. Vreau să dăm o şansă României, nu ştiu dacă avem gaze de şist, există o estimare, dar trebuie confirmată. Vreau ca România să nu mai depindă, peste patru cinci ani, de importuri, să avem un preţ stabil la gaze şi să arătăm că România îşi manifestă potenţialul. Nu iau gazul să-l ducă în America. Chevronul exploatează, nu vine să ia gazul şi să-l ducă în America.

Şi sondele din Prahova poluează, ce facem, îl închidem şi pe ăla, şi tirurile poluează. Nu mai primim pe nimeni, rămânem înainte de vremea comunismului, dar aşa le spun oamenilor că nu o să avem şcoli. În acest moment, noi cumpărăm din banii românilor, 30%. Producţia internă este mai ieftină decât cea importantă. România are marele avantaj că tehnologia va progresa, România respectă standardele europene acceptate şi aplicate.

România nu se va schimba printr-un singur proiect, dar cred că România s-a dus o cultură cum să nu faci ceva. Domnul Băsescu este un om care a distrus sunt o mulţime de proiecte care le-a îngropat. Eu am o uriaşă preocupare cum să dezvoltăm zonele care sunt mai afectate. Cei din Vaslui, Giurgiu, Mehedinţi, încerc să văd cum le dezvoltăm. În Vaslui sunt 20.000 de bugetari, şi spui să-i gonim pe americani, atunci pe cine aducem, să plătim salariile, pensiile.

Ce facem cu acele lacuri de decantare de la Roşia Montană? Dacă nu avem locuri de muncă, investiţii, nu avemd e unde să luăm taxe să plătim salariile, pensiile. Sunt talibanii domnului Băsescu, ai doamnei Macovei, că sunt aceeaşi. Şi eu sunt de parte oamenilor de la Pungeşti, dar atenţie că era un teren privat. Protejăm pe toată lumea, respecăm toţi legea? Le spunem la handarmi să nu lovească pe nimeni, astăzi am luat apărarea la jandarmi că nu am văzut violenţă, jandarmii au încercat să-i oprească să intre pe un teren privat.

Exploatarea din Marea Neagră, redeschiderea altor mine, industria de automobile, nu numai Dacia, toate acestea sunt o dezvoltare economică. Daciana crede în chestia asta cu mediul. Un miliar de euro am cheltuit pentru protecţia mediului. Chiar facem foarte mult. Explorările se fac la zeci de mii de metri, pânza freatică există la câţiva metri. Sunt foarte multe dezinformări.

România nu este o ţară cu sentimente anti-americane. Eu nu văd, spre deosebire de preşeidnte, că trebuie să ne certăm cu alţi. Cred că există interese private care sunt împotriva ţării. Eu îmi doresc o ţară în care să muncim, să avem toate industriile, inclusiv cea extractivă. Într-o ţară democratică nu laşi o minoritate să-ţi blocheze ţara. Primarul din Pungeşti a zis că îi dau foc la casă şi s-a speriat. Astăzi s-au speriat consilierii şi au zis repede că nu mai sunt de acord să se exploateze.

Despre cazul Papici

Noi cei de la Parchetul General l-am considerat pe Papici că este un paria, ştiam că a fost adus să execute anumite ordine. Ştiţi că domnul Dragnea a fost trimis în judecată pentru că a votbit cu cineva şi a zis, domne, scoateţi oamenii la vot. Asta face şi Obama. Ăla cu care vorbea domnul Dragnea a primit neînceperea urmăririi penale.

Putem să îndepărtăm lucrurile rele. Răul a fost însămânţat timp de zece ani şi ne va lua timp. Sunt călit, le-am trecut pe toate. Îmi doresc să am o trupă întreagă de domni care să critice lucrurile pe care le-am făcut. Este normal să mă critice, dar vreau să mă critice pentru ce am făcut.

Despre ieşirile publice ale lui Traian Băsescu

Nimic nu ucide un om politic decât ridicolul. Domnul Ursu a zis, iese cucul la 18.30, eu am preluat această expresie, spunând-o şi eu şi s-a propagat în media. Domnul Băsescu când va ieşi, toată lumea va râde pentru că se va gândi că iese cucul. Cred că cucul nu va mai ieşi la 18.30 pentru o anumită perioadă.

Despre vizita în America

Aveam de ceva timp, nu-mi anunţ vizitele decât când stabilesc, vizita în SUA era programată pentru 23 octombrie, a fost pusă sub semnul întrebării din cauza crizei. În momentul în care s-a rezolvat această problemă, vizita va fi sâptămâna viitoare. Va avea caracter politic, economic şi legată de proiectele pe care România le are cu America. Primul-ministru nu a mai fost de pe timpul lui Adrian Năstase. De obicei când sunt în vizită, domnul preşedinte face o conferinţă, vom vedea dacă iese cucul şi acum.

Despre pactul de coabitare

Din punctul meu de vedere, România are nevoie de stabilitate politică şi de a arăta că în România funcţionează o anumită normalitate chiar şi cu  un personaj ca Traian Băsescu. Relaţiile în USL sunt mult mai bune decât de obicei. Mâine avem o şedinţă pentru a dezbate descentralizarea.

Citeşte şi: 

Totul despre proiectul noului Cod Rutier

Amenzile propuse iniţial de reprezentanţii Ministerului de Interne au fost uşor îmblânzite la Guvern. Nivelul pentru abaterile considerate principale cauze ale accidentelor rutiere şi ale numărului mare de morţi de pe şosele rămâne însă destul de ridicat.

Codul Rutier, tras pe dreapta în Parlament. Care sunt noutăţile din ultima variantă a proiectului de legislaţie rutieră

Premierul Victor Ponta a trimis proiectul noului Cod Rutier la Parlament, dar senatorii şi deputaţii nu ştiu dacă vor vota o lege sau dacă proiectul se va întoarce la Guvern, pentru ordonanţă de urgenţă. Premierul Victor Ponta s-a ţinut de cuvânt şi potrivit proiectului  şoferii nu vor mai fi amendaţi dacă se urcă puţin băuţi la volan.

Legea Roşia Montană, modificată masiv de parlamentari

Parlamentarii din Comisia specială care se ocupă cu proiectul de lege privind Roşia Montană au intervenit masiv pe textul de lege trimis de Guvern, care permite exploatarea aurului din Apuseni.

UPDATE Marea descentralizare, din nou amânată; Dragnea: Este nevoie de o hotărâre politică pentru că există încă păreri împărţite

Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, promoterul proiectului de descentralizare, s-a întâlnit cu ministrul de Interne, Radu Stroe, şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, însoţit de Raed Arafat, pentru a se pune de acord asupra formei finale a proiectului de descentralizare.

Descentralizarea USL: Baronii vor să controleze Poliţia

PNL şi PSD nu au reuşit să ajungă la un consens privind descentralizarea.Motivul: trecerea Poliţiei în administraţia Consiliilor Judeţene. Liberalii se opun pe faţă noului proiect, iar liderii USL au stabilit mâine o întâlnire decisivă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite