UPDATE Marea descentralizare, din nou amânată; Dragnea: Este nevoie de o hotărâre politică pentru că există încă păreri împărţite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis şi vicepremierul Liviu Dragnea FOTO Cosmin Iftode
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis şi vicepremierul Liviu Dragnea FOTO Cosmin Iftode

Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, promoterul proiectului de descentralizare, s-a întâlnit cu ministrul de Interne, Radu Stroe, şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, însoţit de Raed Arafat, pentru a se pune de acord asupra formei finale a proiectului de descentralizare.

Liderii USL au terminat şedinţa după cinci ore de discuţii.

UPDATE Klauss Iohannis:Obiectivul nostru nu este reducerea personalului, ci descentralizarea unor atribuţii care credem noi că trebuie să ajungă la autorităţile locale. Dacă ca un efect secundar se va reduce personalul, credem că este un lucru bun, dar nu vrem acest lucru. Dacă în cursul acestui proces scade cheltuiala publică sau persoanele implicate, este un efect benefic. Consiliul local deliberează şi ia hotărâri, dar Executivul este primarul. Primarul face ce face la nivelul ţării Guvernul, consiliul local nu execută nimic.

Liviu Dragnea: Nu va creşte numărul de personal şi nici cheltuielile publice, asta vă spun sigur. Un ministru, în 2014, poate să facă reorganizarea instituţiei din subordine. Cred că sunt încă mult prea multe agenţii naţionale. Am hotărât ca după ce vom finaliza actul de descentralizare, vom începe o analiză a oportunităţii menţinerii agenţiilor naţionale. Va fi trecut în lege ca instituţiile respective să treacă cu personalul respectiv. Este posibil ca miniştrii să facă o analiză proprie pe domeniul pe care îl gestionează. Nu se pot transfera competenţe numai la CJ, cea mai mare încredere o are primarul. Vor fi competenţe care vor fi gestionate în comun. Vom avea o prevedere în lege cum se iese dintr-un posibil blocaj între primării şi consiliul.

UPDATE Liviu Dragnea: Azi am avut întâlniri cu reprezentanţii unor ministere, de la Agricultură, despre controlul calităţii seminţelor care nu se pune problema descentralizării. Despre ambulanţă, ne-au explicat Raed Arafat şi Nicolaescu. Serviciul de ambulanţă nu va fi descentralizar, se va integra în SMURD. Ministerul Tineretului susţine descentralizarea.

Cu Remus Pricopie am discutat despre categoria către care să fie transferate cluburile şcolare. De la ministerul Muncii am avut reprezentanţi de la cele două agenţii care au susţinut că nu se pot descentraliza. Discuţia nu a fost dusă până la capăt pentru că nu a fost doamna ministru şi nu ştiam dacă au mandat. Cu domnul ministru Radu Stroe am discutat de ce componenta de ordine publică nu este bine să fie transferată către autorităţile locale. Va fi o decizie care o vom lua în interiorul USL, la proxima şedinţă care va fi într-un timp foarte scurt.

Săptămâna viitoare, noi am prezentat competenţele care vor fi descentralizate. În ce priveşte ordinea publică, decizia am spus că va fi o decizie politică, dar domnul ministru Stroe a dorit să vină să ne mai explice încă o dată. Domnul ministru Stroe a adus argumente în ce priveşte stabilitatea, să fie o comandă unică. Este nevoie de o hotărâre politică pentru că există încă păreri împărţite.

Politicile naţionale, coordonarea naţională, monitorizarea rămân la nivelul ministerelor. În viziunea mea, descentralizarea este un proces care poate să ne rupă definitiv de comunism. Întâlnirea decisivă a fost săptămâna trecură în care am spus domeniile, mai erau doar două domenii care mai necesitau discuţii. În ce priveşte ordinea publică, va fi o hotărâre politică. PSD susţine ca ordinea publică să fie descentralizată.

Reprezentanţii acestor structuri ştiam că nu vor descentralizare. Eu am un punct de vedere aparte în ce priveşte ANFM care a fost întărit în seara asta, dar este un punct de vedere pe care îl voi spune primului-ministru. Cei care sunt la Bucureşti vor să aibă influenţă, să vină pentru orice aviz.

Klaus Iohannis: Au fost foarte multe întrebări. Am mai lămurit o serie de probleme, au rămas foarte puţine probleme care se vor stabili la următoarea întâlnire. Cu sprijinul colegilor din ministerul Dezvoltării vom avea o mapă completă şi vom ajunge la o decizie săptămâna viitoare. În domeniul ordinii publice şi a poliţiei rutiere, suntem de părere că acestea nu se vor descentraliza şi va rămâne la ministerul de Interne.

"Ne uităm pe forma finală a proiectului de descentralizare. Am stabilit să avem discuţii cu câţiva miniştri. Decizia politică a USL este fermă: procesul de descentralizare este necesar. Nu vom delega competenţe până nu suntem siguri, să nu se producă o distorsiune în sistem sau asupra calităţii serviciilor publice", a spus Dragnea, la începutul şedinţei care se desfăşoară cu uşile închise.

Vicepremierul Liviu Dragnea este însoţit de primarul Sibiului, Klaus Iohannis, puternic implicat în procesul de descentralizare. "Am hotărât ca acolo unde nu am căzut direct de acord să chemăm miniştrii de resort şi să ascultăm opiniile lor. Este o discuţie amiabilă. Nu dorim să forţăm descentralizarea. Acolo unde nu suntem pregătiţi, nu facem", au fost cuvintele de început ale liberalului Iohannis.

Deşi vicepremierul Liviu Dragnea anunţase săptămâna trecută că la întâlnire este aşteptată şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, aceasta nu este prezentă, fiind reprezentată de doi directori din subordinea ministerului. Nici ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu participă la şedinţă.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite