Ponta a legat prieteşug cu oligarhul Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Vlad Plahotniuc FOTO Facebook
Victor Ponta şi Vlad Plahotniuc FOTO Facebook

Premierul Victor Ponta, aflat în vizită la Chişinău, s-a întâlnit cu noul premier al Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, dar şi cu controversatul politician şi om de afaceri moldovean, Vladimir Plahotniuc

Premierul Victor Ponta, însoţit de o delegaţie formată din miniştri şi consilieri de stat, a vizitat joi Chişinăul, cu ocazia împlinirii a 24 ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Însă înainte de ceremoniile oficiale din Basarabia, premierul Victor Ponta şi-a făcut timp şi pentru o întâlnire cu controversatul politician şi om de afaceri moldovean Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al PDM, partid pe care îl finanţează şi controlează. „M-am întalnit ieri seară cu premierul român Victor Ponta, cu care am avut, ca de obicei, o discuţie constructivă şi plăcută. Am vorbit despre sprijinul pe care România îl acordă în mod activ Republicii Moldova şi despre obiectivele comune“, a scris Plahotniuc, pe pagina sa de Facebook, ataşând şi doua fotografii cu premierul român.

Vlad Plahotniuc este unul dintre cei mai puternici oameni din Republica Moldova, cu o avere estimată la două miliarde de dolari. Printre domeniile preferate se numără mass-media, afaceri cu petrol şi bănci. I se spune Al Capone de Grozeşti sau Cardinalul din Umbră. Activităţile mascate sau la vedere ale lui Vladimir Plahotniuc îl incadrează perfect în sintagma oligarhului modern: misterioase companii off-shore, duble identităţi, control media, cumetrii cu cei mai puternici oameni din stat, filaje în străinătate, procese de şantaj şi ameninţări. Pentru a înţelege cine este Plahotniuc în Moldova şi în spaţiul rusofon, gândiţi-vă că, în martie, când se ducea spre Vladimir Putin, preşedintele Kîrgîzstanului a avut o escală de patru ore în Republica Moldova. A refuzat să folosească acest timp pentru a se întâlni cu omologul său, Nicolae Timofti, alegând în schimb să se vadă cu vicepreşedintele PDM.

Ponta promite bani

Plahotniuc depune acum mari eforturi pentru a se promova drept filantrop şi abia apoi om de afaceri şi politician. Iar întrevederea cu premierul Victor Ponta susţine această strategie. Potrivit fotografiilor postate de Plahotniuc pe Facebook, întâlnirea cu Ponta  a avut loc la Fundaţia Edelweiss, înfiinţată de Plahotniuc „în scopul creării unor oportunităţi echitabile pentru oamenii talentaţi şi dezavantajaţi din Republica Moldova“, potrivit site-ului fundaţiei.

„Un subiect aparte l-a constituit proiectul social «Renaşte Moldova», prin care ne dorim să modernizăm integral Institutul Mamei şi Copilului. Premierul Ponta m-a asigurat că ne vom putea bază şi anul acesta pe ajutorul acordat de România, inclusiv pentru extinderea modernizărilor la această maternitate. Acesta este un proiect la care ţin foarte mult, sunt convins că beneficiile se vor vedea ani buni de acum înainte, imediat ce se vor finaliza toate reparaţiile, iar pacienţii vor simţi la fiecare pas că au parte de îngrijire şi de condiţii mai bune, aşa cum le-am dorit pentru ei, la standarde europenea“, a mai scris Plahotniuc pe Facebook. A două zi, premierul Ponta a anunţat, la Chişinău, că  România va acorda Republicii Moldova un ajutor nerambursabil de 100 de milioane euro. 

Plahotniuc, un pas  în spate doar aparent

Relaţia pe care omul de afaceri Plahotniuc o are cu politicianul Plahotniuc este de iubire şi ură: când anunţă că iese din toate afacerile pentru a se dedica politicii şi a aduce mult-râvnita schimbare în Republica Moldova, când declară că „trăieşte pentru afaceri“. Oficial, acum este în stadiul în care a renunţat la politică. În urmă cu o lună, Vladimir Plahotniuc şi-a dat demisia din funcţia de deputat, imediat după învestirea Guvernului Streleţ. „Este o decizie personală pe care mi-o asum“, a motivate, succint, omul de afaceri. A fost a doua demisie din Parlament în doar doi ani. Publicaţia Deutsche Welle scrie că aceste demisii nu sunt pur întâmplătoare.  „Şi în 2013, şi acum, în 2015, Vlad Plahotniuc s-a retras din Parlament sub presiunea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, care repetă în fiecare interviu şi discurs public că cea mai gravă problemă a Moldovei este corupţia şi condiţionează reluarea finanţării externe a ţării printr-o serie de paşi concreţi în măsură să diminueze amploarea fenomenului“, scrie publicaţai germană.

„Să rămâneţi prim-ministru mult timp“

Joi, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu omologul său Valeriu Streleţ, căruia i-a urat să rămână şef al guvernului mai mult decât predecesorii săi. „Sunteţi al patrulea prim-ministru cu care mă întâlnesc. Am lucrat foarte bine, îi consider prieteni, şi pe domnul Filat, şi pe domnul Leancă, şi pe domnul Gaburici, fac o singură urare: vreau să rămâneţi prim-ministru mult timp, pentru că schimbările astea tot timpul nu sunt neapărat bune şi cred că aveţi şi echilibru, şi experienţa, şi înţelepciunea de a repune Republica Moldova pe poziţia direcţia bună şi corectă pentru cetăţenii săi“, i-a spus premierul român omologului său de la Chişinău.

Iohannis: Ne regăsim în UE

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, de Ziua Independenţei Republicii Moldova.„Îmi doresc ca împreună, românii de pe ambele maluri ale Prutului, să ne regăsim în Uniunea Europeană şi să participăm atât la consolidarea valorilor europene, cât şi a celor care definesc formarea identităţii şi solidarităţii unui neam legat prin cultură, limbă şi istorie”, a transmis şeful statului român.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite