Politolog rus: Criza politică din România nu este o problemă pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza politică din România nu constituie o problemă pentru Rusia, iar Moscova este gata să lucreze cu orice forţă politică din această ţară, a declarat politologul rus Aleksei Martînov, directorul Institutului Internaţional pentru Statele Noi de la Moscova. Presa rusă a relatat destul de timid despre protestele anticorupţie şi anti-guvernamentale din România.

''Criza politică din România nu dă bătăi de cap Rusiei. Procesele din România preocupă (Rusia) din punctul de vedere al faptului că această ţară este riverană Mării Negre, are o anumită influenţă asupra Republicii Moldova şi este parte neoficială a conflictului transnistrean. Relaţiile cu România se vor menţine, cel mai probabil, pe bază de egalitate'', a afirmat Aleksei Martînov, considerat un expert pe problemele din spaţiul post-sovietic, citat de publicaţia rusă Vzgliad, citată de agerpres.ro.

În acelaşi timp, politologul rus a subliniat că, menţinând contacte bune cu Bucureştiul, Moscova ţine cont de faptul că România este membră a NATO şi că ea ''intră în sfera intereselor Germaniei''.

''România este parte a NATO, acolo se află infrastructură şi baze militare ale Alianţei. Bucureştiul, din punct de vedere politic, intră în sfera intereselor Berlinului. În mod tradiţional, România s-a aflat sub tutela Germaniei, şi politic, şi economic. Dar, menţinând contacte pe bază de egalitate cu Bucureştiul, Moscova înţelege şi ţine seama de faptul că, în spatele acestei ţări, stă Berlinul'', a afirmat Martînov.

Ca o concluzie a analizei sale pe subiectul situaţiei politice de la Bucureşti, după demisia premierului Victor Ponta, politologul de la Moscova încadrează evoluţiile din România ca fiind parte a unor procese politice ce au loc în întreaga regiune a Europei de Est. 

Presa rusă a relatat timid despre cele două zile de protest în care au ieşit în stradă în Bucureşti peste 25 de mii de oameni au ieşit să protesteze în Bucureşti, şi alte câteva mii în ţară cerând demisia prim-ministrului Victor Ponta şi ministrul de Interne Gabriel Oprea. Ria Novosti scria că  protestele sunt transmise în direct de multe canale de televiziune , iar protestatarii purtau pancarte pe care scria " Ruşine, "Corupţia şi lăcomia ucide România!", "Jos cu Ponta!","Jos cu Oprea!". 

Agenţia rusă mai notează că protestatarii s-au organizat prin intermediul reţelelor sociale, iar la îbceput demonstraţiile au început pentru a cere pedepsirea primarului sectorului 4 al capitalei, Cristian Piedone, care a emis autorizaţie unui club de noapte unde s-a declanşat un incendiu ce a ucis 32 de persoane şi au rănit aproximativ 200.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite