PNL propune sancțiuni pentru utilizarea drapelului național cu inscripții și simboluri neaprobate de lege și regulamente militare

0
Publicat:

Liberalii Nicolae Ciucă și Gabriel Andronache au inițiat un proiect de lege care prevede amenzi între 10.000 lei și 20.000 lei pentru nerespectarea interdicției utilizării drapelului național cu alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamente militare.

Proiectul urmează să intre în dezbatere la Senat FOTO: Inquam Photos
Proiectul urmează să intre în dezbatere la Senat FOTO: Inquam Photos

Propunerea legislativă a celor doi parlamentari PNL modifică şi completează Legea 75/1994 privind arborarea drapelului naţional.

„Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită nici un act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei prevăzute de art. l alin. (3) din prezenta lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei, cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr.2/2001", prevede proiectul, potrivit Agerpres.

Articolul 1 alineatul 3 din lege prevede că pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.

Expunerea de motive a proiectului de lege arată că Parlamentul a adoptat în 31 mai actul normativ de modificare şi completare a Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice prin care s-a consacrat interdicţia că pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.

„Pentru ca dispoziţia legală să fie respectată şi având ca scop prevenţia încălcării legii, considerăm necesar al doilea pas normativ, acela de a reglementa sancţiunea pentru nerespectarea acestei interdicţii. (...) Pângărirea drapelului, ca simbol naţional, prin ataşarea de însemne peste culorile naţionale constituie o abatere gravă de la ordinea publică şi trebuie sancţionată proporţional, cu amendă în cuantum ridicat pentru a descuraja astfel de fapte antinaţionale. Propunem sancţiuni contravenţionale în cuantumul de 10.000 lei până la 20.000 lei", au explicat parlamentarii PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite