PNL a votat asumarea răspunderii pe măsurile fiscale. „Liniile roșii” ale liberalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PNL a votat asumarea răspunderii pe măsurile fiscale, destinate unei colectări mai bune la bugetul de stat și scăderi a cheltuielilor, în contextul problemei privind încadrarea în deficitul bugetar. Liberalii au anunțat însă câteva „linii roșii” care nu trebuie depășite, iar șeful PNL este încrezător în înțelegerea colegilor de guvernare.  

FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

„Subiectul care este de interes major pentru toată lumea este acela al angajării răspunderii guvernamentale pe măsurile fiscale și de reducere a cheltuielilor. Am avut dicuții la nivelul PNL și am prezentat clar elementele fundamntale pe care PNL continuă să le susțînă: reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea evaziunii fiscale și măsurile fiscale”, a anunțat președintele PNL. 

Premierul a explicat decizia argumentând nevoia de fonduri pentru continuarea proiectelor.„Avem nevoie de fonduri să putem susține plata pensiilor și salariilor, o discuție tranșată la niv coaliției, măsurile nu trebuie să afecteze veniturile populației. Avem nevoie de fonduri pentru proiectele pentru modernizarea sistemului medical, de educație, plata profesorilor”, a explicat Ciucă.

„A fost un vot pentru angajarea răspunderii Guvernului cu respectarea principiilor pe care PNL le-a enunțat”, a mai arătat Ciucă

Șeful PNL a mai arătat că va fi o întâlnire la ora 17 a Coaliției. „Vom agrea toate aspectele prin care vom continuă să susținem liniile tehnice în dezbatere și acordarea unei înțelegeri comune cu Comisia Europeană”, a arătat președintele PNL, subliniind: „este obligatoriu prin măsurile pe care le luăm, să asigurăm coerentă absorbției fondurilor europene, să convingem investitorii străini de stabilitatea cadrului fiscal în România”.  

„Liniile roșii” ale PNL 

Totodată, liberalii au căzut de acord asupra mai multor „linii roșii” prezentate de șeful partidului. 

„Complementar, PNL a susținut și susține menținerea cotei unice de impozitare, să susțînă întreprinzătorii privați, mediul economic prin menținerea cotei TVA la dividente la 8% . Susținem menținerea cotei actuale la TVA”, a arătat președintele PNL. 

Despre impozitarea microîntreprinderilor a explicat: „Am considerat că este o chestiune deja stabilită. Plafonul rămâne 500 mii euro, iar partea de impozitare a rămas în cele două dimensiuni cu până în 60 mii euro se de la 60 la 500 mii euro”, a mai arătat Ciucă. 

Impozitarea marilor companii

„Complementar, susținem că la nivelul întregii structuri guvernamentale să fie identiificate acele măsuri prin care marile companii să plătească impozit pe profitul realizat în țara noastră. De asemenea, susținem că la nivelul profesilor liberale și a PFA-urilor să se impună un plafon pentru CASS”, a mai explicat Ciucă.

„Cert este că nu este acceptabil că în România companii cu cifre de afaceri, pe care nici nu are rost să le discutăm, să raporteze pierderi fără profit să nu plătească deloc impozit în România. Aici trebuie să își facă datoria instituțiile statului”, a subliniat șeful PNL. 

PNL propune un pachet de măsuri pentru investiții

„Complementar, este cât se poate de clar că dincolo de aceste măsuri, avem nevoie de un alt pachet prin care să susținem măsuri de investiții, de creștere economică în țară”, a mai arătat șeful PNL.

„Sunt trei linii pe care putem să le abordăm: facilități fiscale, facilități pentru utilități și ajutor de stat personalizat pentru investițiile care depășesc suma de 50 de milioane de euro”, a mai explicat Ciucă. 

Ce spune șeful PNL despre relația cu PSD

Privind relația cu PSD, a arătat că votul de astăzi confirmă asumarea PNL pentru continuarea guvernăriiș. 

„Nu cred că nu vom ajunge să convenim pe aceste linii roșii. Sunt principii pe care le agreăm și sunt convins că, așa cum îl știu eu pe premier și cum am discutat cu conducerea PSD, cu toții înțelegem impactul mediului de afaceri dacă ne ducem doar pe măsuri fiscale”, a mai spus șeful PNL 

Întrebat dacă ministrul Adrian Căciu, fost șef al Ministerului Finanțelor înainte de rocadă premierilor, este reponsabil pentru gaură de la bugetul de stat, șeful PNL a spus: „Toți suntem responsabili”.

Șeful PNL a infirmat însă existența unei preconizări a unei alianțe cu PSD la alegerile de anul viitor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite