Tensiuni în ședința PNL. Partidul nu a reușit să voteze un acord de neagresiune cu PSD. Reacția colegilor de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii nu au reușit să voteze într-o ședință a forurilor de conducere un acord de neagresiune cu PSD, care prevede și interzicerea tentativelor de racolare a primarilor social-democrați. Potrivit informațiilor „Adevărul”, mai mulți lideri i-au reproșat șefului PNL lipsa de inițiativă în fața PSD.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

UPDATE: Lider PSD, mesaj pentru liberali

„Dragi PNL-iști, cu fundu-n două luntri nu mai merge! Aud acum de la unii liberali că nu vor să încalce nu știu ce principii liberale și că au o linie roșie. (...) Dragi colegi liberali, hotărâți-va! După cele două accidente istorice din istoria partidului, Orban și Citu, pe care chiar voi i-ați rejectat, nu duceți în desuetudine și noțiunea de răspundere”, le-a transmis senatorul PSD, Daniel Zamfir, șeful comisiei economice din Senat, colegilor de guvernare. 

„Premierul Ciolacu nu se joacă de-a guvernarea. Și nici nu face jocuri politice. Stabilitatea țării e mai importantă decât orice calcul politic acum”, a mai susținut social-democratul. 

Știrea inițială

Au fost tensiuni în ședina conducerii centrale și din teritoriu, organizată duminică, la Vila Lac. Surse din PNL au declarat pentru „Adevărul” că liberalii s-au aprins pe tema măsurilor fiscale, care urmează să fie asumate în Parlament și pe tema relației cu social-democrații. 

Mai mulți lideri ai partidului, precum Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, dar și Florin Cîțu le-au reproșat atât șefului PNL, Nicolae Ciucă, cât și ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, că acceptă fără opoziție orice propunere a colegilor de guvernare. 

Surse din partid au mai menționat că formațiunea politică avea pe agendă și un acord de neagresiune cu PSD, care prevede și interzicerea tentativelor de racolare a primarilor social-democrați, însă demersul nu a avut succes. 

Asumarea răspunderii pe măsurile fiscale

PSD a votat în unanimitate, în ședința Consiliului Politic Național, asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri fiscale care ar urma să reducă cheltuielile și să crească veniturile la bugetul de stat. 

Guvernul își va asuma răspunderea, în încercarea de a convinge Bruxelles-ul cu privire la o încadrare într-un deficit bugetar mai mare decât cel asumat inițial pentru a nu pierde banii din PNRR. 

Propunerile au fost prezentate în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană. Potrivit Economedia, guvernanții români au transmis Bruxelles-ului două ordonanțe, una pentru creșterea veniturilor și alta pentru reducerea cheltuielilor, iar printre măsurile fiscale se regăsesc un impozit special pe clădiri și mașini cu valoare mare, o nouă taxă pentru companii – „ajutorul fiscal“, noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi, majorări de TVA și eliminarea scutirii de impozit pentru IT, industria alimentară și agricultură, pentru veniturile brute care depășesc 10.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al PNL a susținut că este vorba despre o decizie a Coaliției impusă de situația actuală, „de reală urgență“.

„Decizia angajării răspunderii de către Guvern a fost discutată, agreată şi stabilită în Coaliţie. Singura posibilitate la îndemâna Guvernului pentru a modifica legi organice este prin angajarea răspunderii. Nu poţi modifica astfel de acte normative prin Ordonanţă de Urgenţă, ci doar prin dezbatere parlamentară sau angajarea răspunderii“, a explicat Stroe, arătând că altfel ar fi fost necesară dezbaterea parlamentară a mai multor acte normative, fapt care „ar fi durat mult prea mult“.

Problema depășirii deficitului bugetar 

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, după vizita de la Bruxelles, că experții din Comisia Europeană au arătat flexibilitate și vor propune Consiliului o modificare a planului privind descreșterea deficitului la 3%, așa cum este în plan pentru anul viitor.

De altfel, guvernanții au încercat să convingă și asupra unei depășiri cu un procent a deficitului asumat pe anul acesta, explicând situația economică cauzată de războiul de la granița țării.

Ministrul Marcel Boloș a explicat, într-o intervenție la Antena 3 CNN, că discuțiile de la Bruxelles s-au concentrat asupra a trei probleme majore privind încadrarea în deficitul bugetar asumat, fiind vorba de reducerea deficitului bugetar până la 3% în anul următor, reforma pensiilor și majorările agreate pentru cei din învățământ, care ar urma să aibă un impact bugetar mare.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite