PNL a bătut palma cu partidul  lui Geoană în absenţa Alinei Gorghiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga FOTO Mediafax
Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga FOTO Mediafax

PNL şi Partidul Social Românesc (PSRO), formaţiune fondată de fostul senator PSD Mircea Geoană, au semnat astăzi un protocol de colaborare politică şi parlamentară.


UPDATE Vasile Blaga: Discuţiile nu se opresc aici, cu PSRO, ci vom continua discuţiile şi cu alte forţe parlamentare. Sperăm să creem această majoritate parlamentară. Este prematur să discutăm când vom face, dacă vom face o alianţă electorală. Nu semnăm un acord de guvernare cât este Guvernul Ponta. Domnul Oprea a spus foarte clar că îl sprijină pe Victor Ponta şi nu PSD-ul. Luăm lucrurile pas cu pas. PNL este într-un parteneriat clar cu preşedintele Klaus Iohannis. Ne-am asumat "România lucrurlui bine făcut". Este treaba PNL de a crea o majoritate, nu a preşedintelui Klaus Iohannis. Ştiu cazuri în care programul de guvernare s-a făcut într-o noapte. Am evitat această situaţie. Domnul preşedinte respectă Constituţia. Există un Guvern legitim din punct de vedere al respectării majorităţii, iar preşedintele colaborează cu premierul. Noi am fost obişnuiţi cu  un alt model de preşedinte. Klaus Iohannis a spus că va fi altfel, am ştiut lucrurile acestea încă din campanie. Nu dorim să ne facă majoritate Klaus Iohannis, ar însemna că nu s-a schimbat nimic în această ţară. Preşedintele Traian Băsescu a avut o implicare decisivă în formarea de majorităţi. Dacă nu se construieşte majoritatea până la locale, este greu de crezut că cineva se mai ocupă de preluarea guvernării. 

UPDATE Mircea Geoană: Colegii liberali sunt de acord că este nevoie de un proiect pe termen mediu şi lung. Sunt absolut convins că nevoia imperioasă de a da un proiect de ţară este obligatorie. Sper că am învăţat din greşeli şi să facem un lucru sănătos. Orice zi cu Victor Ponta la gubvernare este un lucru păgubos pentru ţară. Sunt convins că PSRO va deveni principala forţă de pe eşicherul de stânga. Apelul meu către colegii din PSD este să fie pregătiţi de a ne reîntâlni în PSRO. Nu este problema preşedintelui de a face şi a desface majorităţi. Nu mai criticaţi un preşedinte care procedează normal. Preşedintele României nu a avut nimic de a face cu ce facem noi astăzi. Următorul proiect de ţară este transformarea României dintr-o ţară periferică a UE într-o ţară dezvoltată. Mă văd util în acest proiect în poziţia liderului stângii. Nu am disuctat nicio secundă de funcţii. Este mai sănătos să vorbim pe proiect, pe principii. 

UPDATE Teodor Atanasiu: Acest protocol nu se referă la modul în care ne vom pune la masă pentru a pune miniştri. Ce am semnat noi astăzi este oferta către celelate forţe pentru un proiect de ţară. 

Întrebat de ce lipseşte Alina Gorghiu de la semnarea acordului politic semnat între PNL şi PSR, liderul deputaţilor PNL, ludovic Orban a răspuns: "Este bine-mersi. Este foarte bine reprezentată". 


Senatorul Mircea Geoană, fondatorul proiectului Partidului Social Românesc (PSRO), anunţa, în urmă cu o lună, că formaţiunea pe care o conduce va semna, imediat după sărbătorile pascale, un acord de parteneriat de guvernare cu PNL.

„În clipa de faţă am constituit cu cei de la PNL grupuri comune de lucru pe programul de guvernare pe care aceştia l-au lansat în dezbatere publică, care este într-o formă de actualizare şi la care venim cu elementele noastre specifice de partid de stânga, vom relua săptămâna viitoare dialogul structurat cu domniile lor, pentru a putea identifica elementele de congruenţă şi de diferenţiere pe care un partid de stânga le poate aduce într-o nouă majoritate şi într-un program de guvernare şi, în estimarea mea, fără ca acest termen să fie rigid, vom fi gata ca un acord de parteneriat de guveranare să poată fi semnat între PSRO şi PNL după Paşti. Acesta este graficul stabilit cu cei de la PNL“, a spus Geoană.

Senatorul  mai spune că un proiect de ţară nu poate fi complet fără viziunea stângii. „PSRO vine în întâmpinarea proiectului de ţară lansat de preşedintele României. Suntem obligaţi, ca oameni de stânga, să dăm un răspuns complet pentru bunăstarea României“, a adăugat Geoană.

La rândul său, PNL anunţa că prim-vicepreşedinţii PNL Teodor Atanasiu şi Cătălin Predoiu au avut o întrevedere cu liderii PSRO, pentru discuţii despre formarea unei majorităţi parlamentare, stabilindu-se că, dacă se ajunge la un punct de vedere agreat de ambele partide să se semneze un Acord de guvernare.

”În cadrul întrevederii, s-a decis formarea unor echipe de lucru care să discute, pe capitole, programul de guvernare. Totodată, s-a convenit ca, în final, dacă se ajunge la un punct de vedere agreat de ambele formaţiuni în privinţa programului de guvernare, PNL şi PSRO să semneze un acord de guvernare. Acesta reprezintă primul pas, după răspunsul PSRO la invitaţia PNL de a discuta pe tema programului de guvernare”, arată PNL.

Liberalii mai menţionează că discută cu toţi parlamentarii independenţi care doresc să se alăture programului său de guvernare.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite