Planul post-demisie al lui Victor Ponta. Ce cred liderii locali PSD despre decizia premierului de a renunţa la şefia partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a anunţat, pe Facebook, că a luat decizia de a se retrage temporar din funcţia de lider al PSD, în urma problemelor sale cu Justiţia, deşi atât Klaus Iohannis, cât şi Opoziţia i-au cerut să renunţe la funcţia de premier, nicidecum la cea de şef de partid. Funcţia de premier îi va lăsa loc de manevră în coaliţia de guvernare, în interiorul căreia urmăreşte, pentru început, debarcarea de la Guvern a lui Gabriel Oprea.

Premierul Victor Ponta le-a transmis, duminică, o scrisoare colegilor săi de partid în care le spune că a luat „decizia“ de a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în PSD, pe fondul problemelor penale cu care se confruntă. „Pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD, vă aduc la cunoştinţă decizia mea de nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în Partid până la momentul în care îmi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse (în ce mă priveşte nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie prevăzută de Constituţie!). În cazul în care nu voi avea o soluţie a justiţiei în acest sens până la data Congresului PSD, nu voi candida la nicio funcţie şi voi lupta din simpla şi onoranta calitate de membru de partid “, spune Ponta.

Premierul consideră că începerea urmăririi penale pe numele său de către DNA afectează imaginea partidului, deşi pe plan extern Victor Ponta nu este cunoscut ca preşedintele PSD, ci ca prim-ministru României. „Exista însa şi o situatie nouă, specială, faţă de care trebuie să reacţionez: preşedintele PSD este anchetat de DNA (nu conteaza cum şi de ce!). Şi alti colegi ai noştri au renuntat temporar la funcţiile politice pentru a-şi lămuri situaţia juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum!“, mai spune premierul.

Victor Ponta i-a delegat Rovanei Plumb atribuţiile de preşedinte al PSD pe 24 iunie, pe când se afla în convalescenţă în Turcia.

Însă actul de delegare se încheia astfel: ”Prezenta decizie se revocă automat la revenirea Preşedintelui PSD ales din situaţia care a impus emiterea ei”. În lipsa unei demisii efective depuse la partid, Victor Ponta îşi poate ractiva în orice moment calitatea de preşedinte al PSD. E altminteri, asta lasă să se înţeleagă şi Rovana Plumb, când a comentat mesajul premierului: „Victor Ponta nu demisionează din funcţia de preşedinte, este pur şi simplu o retragere temporară. Victor Ponta nu va mai ocupa nicio funcţie de partid până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse“.

Planul lui Ponta: revocarea lui Oprea

Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală în urmă cu mai mult de o lună, iar social-democraţii au făcut atunci scut în jurul său. Nicio o voce critică din partea partidului, din contră. Conducerea PSD s-a reunit atunci şi au dat un mesaj unitar de susţinere a lui Victor Ponta. Nici măcar Opoziţia nu a spus nimic de faptul că Victor Ponta ar trebui să demisioneze din fruntea PSD, ci toată lumea, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, s-a referit la poziţia sa de premier. Mai mult decât atât, înainte ca DNA să-i aducă la cunoştinţă suspiciunile care planează asupra sa, Victor Ponta a anunţat că va demisiona din funcţia de prim-ministru, demnitate care angajează România, dacă va fi pus sub urmărire penală. După o lună de la punerea sa sub urmărire penală, Victor Ponta rămâne în fruntea Guvernului, dar renunţă doar la poziţia de conducere din partid.

Rămânerea sa în funcţia de premier îi lasă loc de manevră lui Victor Ponta în interiorul coaliţiei de guvernare, mai ales că scandalul salariilor pentru demnitari au acutizat tensiunile dintre Victor Ponta şi Gabriel Oprea. Potrivit unor surse din PSD, Victor Ponta urmăreşte chiar revocarea lui Gabriel Oprea din Guvern şi ruperea alianţei cu UNPR. Ponta nu vrea să mai amâne momentul, dorind să se descotorosească de Gabriel Oprea chiar săptămâna viitoare. Motivul pe care îl va invoca Ponta va fi adoptarea salariilor pentru demnitari de către Guvern pe la spatele său, deşi vicepremierul l-a anunţat de ordonanţa pe care urma să o aprobe Guvernul săptămâna trecută. Dacă revocarea lui Oprea din Guvern nu va duce la ruperea coaliţiei de guvernare, Ponta va face această mişcare înainte de o eventuală moţiune de cenzură a liberalilor. Ponta îşi are asigurat scaunul de premier până în toamnă, la începutul sesiunii parlamentare, moment de la care intenţionează să ducă PSD în Opoziţie până la alegerile de anul viitor, potrivit surselor citate.

Capul lui Gabriel Oprea nu este singurul pe care îl vizează Ponta. Premierul intenţionează să-l schimbe şi pe Valeriu Zgonea de la conducerea Camerei Deputaţilor pentru ajutorul acordat liberalilor la votul care l-a dus pe Mihai Răzvan Ungureanu direct pe scaunul de şef al SIE. Surse din PSD au mai declarat că Ponta va încerca să-şi impună oamenii în funcţii de conducere la Congresul PSD din toamnă, cu ajutorul televiziunilor de casă - România TV, A3 şi, mai nou, B1 TV. Rovana Plumb este omul pe care Ponta îl va promova în fruntea partidului până la alegerile de anul viitor, au mai spus sursele citate.

Precedentul Dragnea

De ce gestul lui Ponta de a-şi da demisia de la conducerea PSD nu este unul de sacrificiu? Pentru că în PSD mai este un caz, Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă la închisoare cu suspendare, care chiar şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte executiv al PSD, poziţie echivalentă cu locul 2 în PSD, însă demisia s-a dovedit a fi una de operetă. Deşi nestatutar, însuşi Victor Ponta a creat o nouă funcţie pentru Liviu Dragnea, aceea de coordonator politic al partidului, iar Dragnea ia parte, în continuare, la deciziile de la vârf ale PSD.

Imediat după anunţul lui Ponta, purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Vrânceanu Firea, chiar a anunţat că Victor Ponta nu se va desprinde de PSD. „PSD este un partid total funcţional, cu oameni extrem de experimentaţi în conducere. Domnul Ponta va continua să participe la şedinţele conducerii PSD şi îl aşteptăm să îşi preia atribuţiile funcţiei“, a spus Firea.

Poporul pesedist e bulversat

Liderii locali ai PSD au păreri dintre cele mai variate faţă de decizia premierului de a renunţa la funcţia din partid.

HUNEDOARA: ”Victor Ponta a luat o hotărâre bărbătească şi cred că a făcut-o pentru a nu a afecta în niciun fel imaginea partidului. Indiferent de ce funcţie va ocupa, are un cuvânt greu de spus în partid”, spune Laurenţiu Nistor, deputat şi liderul PSD Hunedoara.

CONSTANŢA: „Este gestul unui lider responsabil, un gest de fair play faţă de colegi, întrucât el a propus ca liderii care au probleme să se retragă din funcţiile deţinute. PSD este un partid matur, care va alege ce este mai bine pentru formaţiunea politică. Ceea ce se întâmplă nu face bine partidului, ruperea PSD fiind pericolul cel mare“, a spus primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău.

OLT: ”Este o situaţie foarte delicată, e complicat. Domnia sa a spus că se suspendă până la soluţionarea problemei sale cu DNA, dar asta ar însemna ca toată lumea să procedeze la fel, adică să-şi dea demisia din funcţii înainte ca justiţia să se pronunţe. Şi dacă rezolvarea acestei situaţii durează 1-2-3 ani, ce facem?... Păi, ce facem dacă preşedintele partidului îşi dă demisia acum? Ce mesaj dăm noi alegătorilor? Deci, în principiu, eu cred că este o decizie pripită şi sper să se mai gândească”, a declarat Florin Iordache, deputat PSD de Olt.

CLUJ: ”Decizia lui Victor Ponta este una corectă şi trebuie respectată de către toţi colegii. Aşa cum a spus şi dumnealui, decizia de a renunţa temporar la funcţiile politice pentru a-şi lămuri situaţia juridică este cea corectă. Este important însă să nu uităm rezultatele bune ale guvernării Ponta”, susţine Horia Nasra, purtătorul de cuvânt al PSD Cluj.

TIMIŞ: „Salut decizia lui Victor Ponta. E o decizie înţeleaptă pentru protejarea partidului. Din ce am înţeles eu este vorba de o suspendare şi nu cred că e nevoie de congres sau alte lucruri. Am primit prin mail şi la partid scrisoarea deschisă a premierului. E un gest care arată grija lui Victor Ponta pentru PSD. A condus partidul cinci ani şi jumătate şi conduce un Guvern care a îndreptat răul pe care l-au făcut alţii. Să vedem o clarificare a situaţiei lui Victor Ponta şi după aceea discutăm de orice altceva. Până atunci există o conducere interimară care a funcţionat foarte bine şi cât a fost premierul în Turcia. Nu trebuie să intrăm în panică. Lucrurile sunt sub control şi important e să guvernăm bine”, a punctat şeful PSD Timiş, Sorin Grindeanu, ministru pentru Societate Informaţională şi prieten apropiat al lui Victor Ponta.

IALOMIŢA: ”Regretăm gestul domnului Ponta. A fost un om care a ţinut echilibrul în acest partid mare. Sperăm să-şi rezolve toate problemele până la următorul congres şi să candideze din nou. Este un om cu o forţă extraordinară, care a mărit şi stabilizat partidul”, susţine Ştefan Muşoiu, vicepreşedinte PSD Ialomiţa.

MEHEDINŢI:  „Este o decizie surprinzătoare, care aşteaptă să fie în detaliu prezentată de premier în săptămâna care urmează. Ştiu că mâine era o şedinţă la partid, cred că acolo vor fi aduse argumentele acestui gest politic”, a declarat deputatul PSD de Mehedinţ, Petre Daea, fost ministru al Agriculturii.

CĂLĂRAŞI: „Este un gest de normalitate, nu e vorba despre nicio demisie. Domnul Ponta s-a autosuspendat din funcţia de şef al partidului, la fel cum s-a întâmplat şi cu ceilalţi colegi ai noştri care au avut probleme cu justiţia”, a spus Marius Dulce, viceprimarul Călăraşiului şi liderul Organizaţiei Municipale a PSD.

ARAD: ”Nu trebuia să autosuspende. Bine că a rămas la guvernare, întrucât este cea mai performantă guvernare de după Revoluţie. Va dovedi că e nevinovat şi apoi va reveni la conducerea partidului”, susţine Dorel Căprar, preşedinte PSD Arad.

NEAMŢ: „Nu mă aşteptam la o asemenea decizie. Bănuiesc că preşedintele a stat în concediu atâta timp, a mai reflectat, s-a mai sfătuit cu colegii din conducerea partidului şi a luat hotărârea aceasta care va avea impact, pentru că PSD îşi urmează liderul, uneori îl şi devorează, dar nu e cazul acum. Eu sunt mai vechi în partid, i-am prins ca lideri şi pe Iliescu, şi pe Năstase, şi pe Geoană. Vă spun că în general, în momente din acestea partidul se strange, nu apare dezbinare”, a declarat Ioan Chelaru, senator PSD de Neamţ.    

DÂMBOVIŢA: "Mi se pare corectă poziţia premierului. Am încredere în modul de gândire al premierului şi face bine partidului, evident. Nu mă suprinde poziţia sa. Nu am informaţii să vă spun ce se va întâmpla la Guvern. Probabil că mâine vor fi şedinţe la Guvern. Asta e o mutare corectă, pentru că planează o suspiciune asupra lui şi e bine că lasă justiţia să se pronunţe", a declarat deputatul PSD Ionuţ Săvoiu.

GALAŢI: "Nu comentez anunţul făcut pe Facebook de domnul Ponta. Nu este ceva oficial. Există nişte paşi statutari, ori aceştia nu s-au făcut, deci deocamdată nu s-a întâmplat nimic. O să vedem în zilele următoare care este situaţia, spune prudent Gheorghe Saghian, senator, vicepresedinte PSD Galati.

CLUJ: ”Decizia lui Victor Ponta este un gest de normalitate. Trebuie să îi mulţumim pentru faptul că a condus partidul aceşti ani, arătând că PSD are grijă de români şi de economie. Sper că Victor Ponta să-şi dovedească nevinovăţia şi să revină cât mai curand în fruntea partidului” a spus Aurelia Cristea, presedinta PSD CLuj-Napoca, deputat.

CLUJ ”Decizia lui Victor Ponta este un gest de normalitate. Trebuie să îi mulţumim pentru faptul că a condus partidul aceşti ani, arătând că PSD are grijă de români şi de economie. Rezultatele bune ale guvernării sunt incontestabile şi au confirmările tuturor organismelor internaţionale. PSD este un partid cu mulţi membrii competenţi şi conducerea partidului va funcţiona în condiţii bune. Sper că Victor Ponta să-şi dovedească nevinovăţia şi să revină cât mai curand în fruntea partidului”, a declarat deputatul Aurelia Cristea, preşedintele PSD CLuj-Napoca.

SATU MARE: " Este un moment foarte greu pentru partid. Eu nu m-am aşteptat şi nici nu mi-am dorit vreodată să se întâmple aşa ceva. Ne-a luat pe nepregătite. Noi de la început am crezut în nevinovăţia lui şi acum suntem alături de el, dar în  momentul acesta este greu să acceptăm că domnul prim-ministru a luat această decizie ", declară Mircea Govor,preşedinte PSD Satu Mare.

Reacţii după demisia lui Victor Ponta

Rovana Plumb: Nu există posibilitatea ca Ponta să se retragă şi de la Guvern

image

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb, a declarat că Victor Ponta a luat decizia de a renunţa la functia de conducere din partid „pentru a-şi putea demonstra nevinovăţia“ şi a precizat că nu există varianta ca premierul să se retragă din fruntea Guvernului, pentru că acest lucru ar genera „o criză politică majoră“.

"Decizia lui Victor Ponta demonstrează clar preocuparea sa pentru partid, faptul că rămâne în continuare ca prim-ministru demonstrează că, până la capăt, împreună în coaliţia la guvernare, vom răspunde aşteptărilor românilor şi ne vom duce la bun sfârşit toate angajamentele. A luat această decizie ca să-şi poată demonstra nevinovăţia. Sunt convinsă că Victor Ponta e nevinovat şi cu toţii aşteptăm să revină la conducerea executivă a partidului", a spus Rovana Plumb la Antena 3, potrivit Agerpres.

În privinţa posibilităţii ca Ponta să demisioneze şi din fruntea Guvernului, Rovana Plumb a spus că „nu există această posibilitate. Dacă la partid putem prelungi interimatul fără să existe probleme sau crize, la Guvern prelungirea interimatului ar duce la o criză politică majoră. Ori ne-am angajat foarte clar că avem nevoie în această perioadă de stabilitate politică, economică, dar şi stabilitate socială. Vom vedea ce se va întâmpla când Parlamentul îşi va relua activitatea", a mai spus Rovana Plumb.

Rovana Plumb, cea care va asigura interimatul funcţiei de preşedinte al PSD,  a spus că nu este vorba nici pe departe de o demisie a lui Victor Ponta din funtea PSD, ci doar de o retragere temporară din fruntea partidului. „Victor Ponta nu demisionează din funcţia de preşedinte, este pur şi simplu o retragere temporară. Victor Ponta nu va mai ocupa nicio funcţie de partid până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse“, a spus Plumb.

Alina Gorghiu: Gestul lui Ponta, o diversiune

Alina Gorghiu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Retragerea lui Victor Ponta de la preşedinţia PSD reprezintă „doar o diversiune“, iar acesta ar trebui să-şi dea demisia din fruntea Guvernului, pentru că afectează imaginea României, a declarat co-presedintele PNL Alina Gorghiu.

„Din punctul meu de vedere, gestul dlui Ponta este doar o diversiune menită să atenueze presiunea opiniei publice asupra domniei sale. Dacă era îngrijorat de imaginea PSD, şi-ar fi dat demisia de acum o lună, de când DNA a început urmărirea penală. De fapt, domnia sa cred că doar încearcă să câştige timp. Eu cred că trebuie să facă un alt gest de onoare faţă de români: să-şi dea demisia din funcţia de premier“, a afirmat Gorghiu, duminică, la postul B1 TV, potrivit Agerpres.

"Pe mine, ca simplu cetăţean, nu mă interesează ce face preşedintele unui partid, ci care sunt efectele guvernării şi cum trăiesc în România", a spus Alina Gorghiu.

Firea: Prioritatea e să continuăm cu Ponta premier

image

Premierul Victor Ponta va continua să participe la şedinţele conducerii şi după retragerea din funcţia de preşedinte, a declarat, duminică, senatorul PSD Gabriela Firea, purtător de cuvânt al social-democraţilor.

"PSD este un partid total funcţional, cu oameni extrem de experimentatţ în conducere. Domnul Ponta va continua să participe la şedinţele conducerii PSD şi îl aşteptăm să îşi preia atribuţiile funcţiei.

Agenda şi direcţia partidului nu se schimbă. Prioritatea noastră este să continuăm buna guvernare de până în prezent, cu Victor Ponta premier, şi să câştigăm alegerile din 2016. Este datoria PSD să oprească revenirea la putere a echipei Basescu, camuflată acum în PNL, care a făcut atât de rau României ani la rând", a spus Firea, într-o declaraţie remisă Mediafax.

PMP: Victor Ponta trebuie să plece imediat şi din fruntea Guvernului

Partidul Mişcarea Populară solicită demisia imediată a lui Victor Ponta din fruntea Guvernului, "pentru a nu agrava şi mai mult situaţia şi poziţia României în lume".

"Îi cerem lui Victor Ponta un act de responsabilitate şi decenţă: să demisioneze imediat şi din funcţia de premier, pentru ca drumurile sale la DNA să nu afecteze imaginea României în lume. Aceleaşi acuzaţii, aduse de DNA premierului României, afectează grav imaginea ţării în străinătate. Ce este mai importantă, imaginea PSD sau imaginea României? Niciun şef de guvern nu mai vrea să se întâlnească cu Victor Ponta. România caracterizată de instabilitate politică nu mai atrage investiţii româneşti şi străine", se arată într-un comunicat al PMP, citat de Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite