Partidele, faţă în faţă cu Iohannis. Şeful statului nu a făcut nicio declaraţie înainte de consultări. USR are propunere de premier. PSD vrea anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Partidele merg astăzi la consultările cu Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre noul prim-ministru. Până în prezent nu este conturată nicio majoritate parlamentară, adică un grup de formaţiuni care să poate învesti un nou guvern.

UPDATE 16.40 George Simion şi Claudiu Târziu, liderii AUR, i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, demisia lui Florin Cîţu. AUR i-a transmis lui Iohannis că există o majoritate care vrea un guvern de specialişti, cu un premier independent, care să guverneze până la alegerile anticipate.

UPDATE 16.30 Delegaţia UDMR a fost primită la Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 16.00 Delegaţia AUR a fost primită la consultările de la Palatul Cotroceni.

UPDATE 14.20 După consultările cu şeful statului, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a transmis că l-a asigurat pe Klaus Iohannis de faptul că fără o majoritate parlamentară consistentă nu se poate vorbi despre un guvern minoritar. De altfel, liderul social-democrat consideră că este posibil să se formeze o majoritate parlamentară care să susţină varianta alegerilor anticipate.

UPDATE 14.00 Delegaţia USR, fomată din Dacian Cioloş, Dan Barna, Cristian Ghinea şi Stelian Ion, a ajuns la consultările de la Cotroceni. Este singura formaţiune care merge la consultările cu şeful statului cu o propunere de premier, în persoana lui Dacian Cioloş. 

UPDATE După consultările de la Cotroceni, Florin Cîţu a declarat că i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis faptul că liberalii nu au o majoritate parlamentară, iar din acest motiv nu vin cu o propunere de premier.

UPDATE A ajuns la consultări şi delegaţia PSD, condusă de Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu.

UPDATE 12.40 George Simion, copreşedintele AUR, a declarat că formaţiunea pe care o conduce susţine propunerea unui premier independent, în persoana lui Călin Georgescu.

UPDATE 12.35 Liberalii au plecat de la Palatul Cotroceni după o jumătate de oră de negocieri.

UPDATE USR merge la consultări cu o propunere de premier. Această propunere este noul şef al partidului, Dacian Cioloş. USR-iştii au pregătit şi câteva măsuri pe care le vor adoptate de urgenţă.

UPDATE Delegaţia liberală a ajuns la consultări. Preşedintele Klaus Iohannis nu a făcut nicio declaraţie înainte de începerea discuţiilor cu liberalii.

***

Prima formaţiune care intră la consultări este Partidul Naţional Liberal, care nu va avea nicio propunere de premier. Condiţia înaintării variantei Cîţu la Palatul Victoria era existenţa prealabilă a unei majorităţi parlamentare. 

Delegaţia PSD va intra la consultări de la 13.00. Social-democraţii nu au nicio variantă de premier, ei fiind susţinătorii anticipatelor. 

USR va fi primită de la ora 14.00, iar până la această oră nu au decis numele cu care vor merge ca variantă de premier. 

Alianţa pentru Unirea Românilor, partid primit de la ora 16.30, vrea un guvern de tehnocraţi sau alegeri anticipate. UDMR nu s-a pronunţat pe această temă, cum nici Grupul minorităţilor nu a făcut. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite