Partidele Puterii bat în retragere pe tema pragului la abuzul în serviciu. Cum s-a ajuns la reînvierea OUG 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele Coaliției deja iau distanță de modificarea adusă Codului Penal în Senat, prin impunerea unui prag de 250.000 de lei la abuzul în serviciu, cu toate că aleșii Puterii au votat la unison prevederea. Mai mult, Ministerul Justiției vine cu un prag de 27 de ori mai mic.

Deputații vor trebui acum „să repare” situația la votul decisiv. FOTO Inquam Photos
Deputații vor trebui acum „să repare” situația la votul decisiv. FOTO Inquam Photos

Amendamentul depus de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și UDMR definește abuzul în serviciu drept „fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”, infracţiunea fiind pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Un alt amendament prevede că dispoziţiile privind cuantumul pagubei nu se aplică dacă făptuitorul a mai comis o faptă de abuz sau neglijenţă în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare.

Proiectul adoptat de Guvern, trimis la Parlament în decembrie 2022, nu a prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, așa cum ceruse Curtea Constituțională, care nu indicase însă un cuantum pentru acesta. Același prag a fost stabilit și pentru fapta de neglijență în serviciu.

Vot unanim pe linie de partid

Proiectul de lege a trecut cu 78 de voturi pentru, adică ale PSD, PNL și UDMR, în timp ce senatorii neafiliați și cei ai USR s-au opus. Aleșii AUR s-au abținut la vot.

Proiectul în care a fost prinsă această prevedere referitoare la pragul pentru abuzul în serviciu și neglijența în serviciu este unul dintre cele care vor fi evaluate în cadrul PNRR, alături de cel pentru Codul de Procedură Penală. Modificările codurilor penale fac parte din jaloanele din cererea de plată numărul trei, care ar trebui să fie trimisă cel târziu în luna iunie. Din această cerere de plată mai face parte și reforma pensiilor speciale, trecută de Senat, tot cu scandal, miercuri.  Dezbaterile finale și forma pentru promulgare vor fi făcute la nivelul Camerei Deputaților începând cu săptămâna următoare.

OUG 13, reînviată

Proiectul este similar celebrei ordonanțe 13 din 2017, din perioada în care Puterea era controlată de Liviu Dragnea, fost șef PSD. La acel moment, pragul stabilit era de 200.000 de lei, iar OUG 13 a dus la proteste masive în România. Ca urmare a manifestaţiilor, ordonanţa a fost abrogată.

Ideea a fost reluată de guvernarea PSD-PNL-UDMR, sub forma amendamentului introdus și adoptat miercuri de Senat. Creșterea pragului față de varianta din epoca Dragnea ține de creșterea prețurilor, spune președintele Comisiei Juridice a Senatului.

În afară de faptul că există o evoluție a prețurilor și a tuturor elementelor de cost aferente din momentul în care a fost propunerea inițială a PSD-ului și momentul 2023, vreau să vă spun că această decizie este politică și a fost luată duminică seară de coaliția de guvernare. Amendamentele au fost comunicate luni, pentru a fi însușite de către reprezentanții coaliției în Senat”, a declarat liberalul Cristian Țăgârlaș, la Digi24.

Amendamentele, transmise pe e-mail

Senatorul evită să spună cine a avut ideea introducerii pragului de 250.000 de lei, însă susține că ar fi normal ca și deputații să susțină modificările aduse de senatori infracțiunii de abuz în serviciu.

Nu stiu cine a propus pragul, a fost o decizie a coaliției, pe care noi am aplicat-o. Nu cunosc detaliile discuțiilor între cei trei lideri ai coaliției. Am primit o decizie politică pe care ne-am asumat-o și analizat-o foarte bine. (...) Amendamentele ne-au fost comunicate pe mail, de la partid, nu de la altcineva. Acestea au fost discutate și cu domnul Cazanciuc, noi le-am predat mai departe și celorlalți din comisie. A venit într-o anumită formă și au fost modificate puțin în Comisie. Așa a venit cu pragul de 250.000 de lei”, a completat acesta.

Partidele Puterii se dezic de votul colegilor senatori

Alți liberali au criticat decizia. Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, susţine că pragul de 250.000 de lei este o greşeală care trebuie corectată, în timp ce prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan le-a cerut deputaţilor să nu voteze varianta trimisă de senatori.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a pasat responsabilitatea către ministrul liberal al Justiției, Cătălin Predoiu, căruia i-a cerut „să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu opiniile specialiștilor în drept”.

„PSD rămâne consecvent și va vota în Camera Deputaților, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție.  Modificarea Codurilor Penale este jalon în PNRR și trebuie să ne asigurăm că această reformă se va face cum trebuie”, a completat Ciolacu.

Dinspre USR şi AUR, proiectul a fost criticat, însă senatorii partidului condus de George Simion s-au abţinut de la vot.

Într-un răspuns pentru „Adevărul“, din 2017, Comisia de la Veneţia preciza că raportul forului, de care s-a ţinut seama în privința impunerii unui prag pentru abuzul în serviciu, a fost interpretat greșit și nu prevedea un prag financiar, ci se referea la natura faptei comise.

Ministerul Justiției vrea prag de 27 de ori mai mic

Ministerul Justiției a reacționat și a adus mai multe clarificări. „Nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu”, a punctat, în primul rând, instituția.

Iar, și mai important, Ministerul Justiției a anunțat pragul pe care îl susține. „Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei”, a mai arătat Ministerul Justiției.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite