Protest în București față de votul puterii pe proiectul care dezincriminează abuzul și neglijența în serviciu VIDEO

0
Publicat:

Senatul a adoptat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, parte din jaloanele din PNRR, una dintre prevederi fiind impunerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

Protest în Piața Victoriei FOTO: Facebook/ Ștefan Claudiu Vasiliu
Protest în Piața Victoriei FOTO: Facebook/ Ștefan Claudiu Vasiliu

Circa 100 de oameni protestează miercuri seară în Piața Victoriei față de proiectul votat în cursul zilei de senatorii PSD, PNL și UDMR,  care dezincriminează abuzul și neglijența în serviciu dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei.

Este un proiect aproape similar cu OUG 13 care instituia un prag de 200.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, în anul 2017 sute de mii de români ieșind în stradă să-și arate nemulțumirea față de adoptarea acelei ordonanțe de către Guvernul Grindeanu.

Senatul a adoptat miercuri un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, parte din jaloanele din PNRR, una dintre prevederi fiind impunerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu. CCR recomandase stabilirea unui prag, nu și valoarea acestuia.

Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, arată amendamentul depus de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și UDMR.

Un alt amendament prevede: „Dispozițiile prevăzute la alin (1) privind condiția ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune de abuz în serviciu ori de neglijență în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare”.

Senatul este primul for sesizat, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri în Camera Deputaților. Curtea Constituțională a cerut ca în lege să fie prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, dar nu a indicat care să fie valoarea.

Proiectul adoptat de Guvern, trimis la Parlament în decembrie 2022, nu a prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, așa cum ceruse Curtea Constituțională, care nu indicase însă un cuantum pentru acest prag. 

La neglijența în serviciu, același prag

Suma de 250.000 de lei a fost menținută și la articolul referitor la neglijența în serviciu. Pe de altă parte, în cazul în care sunt acțiuni similare acțiunii de abuz în serviciu, dar unde paguba e mai mică de 250.000 de lei, aceasta intră la categoria „răspunderii contravenționale”.

Proiectul de lege a trecut cu 78 de voturi pentru, adică ale PSD, PNL și UDMR, în timp ce senatorii neafiliați și cei ai USR s-au opus. Aleșii AUR s-au abținut la vot.

Dezbaterile finale și forma pentru promulgare vor fi făcute la nivelul Camerei Deputaților începând cu săptămâna următoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite