PSD anunță că nu votează proiectul inițiat de premier și șeful MAI pentru modificarea Codului Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democrații au anunțat că nu vor vota actuala formă a proiectului de lege inițiat de premierul Nicolae Ciucă și șeful MAI, motivând că „este de natură să intimideze organizarea și participarea la demonstrații sau mitinguri de protest”.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„PSD nu susține propunerea legislativă inițiată de PNL prin care se înăspresc sancțiunile penale în cazul protestelor publice”, a anunțat formațiunea politică, argumentând că „în forma actuală proiectul de lege intrat marți în dezbatere la Senat este de natură să intimideze organizarea și participarea la demonstrații sau mitinguri de protest, ceea ce afectează însăși fundamentul democrației”.

Totodată, formațiunea politică a subliniat că „libertatea de exprimare și libertatea întrunirilor sunt garantate de Constituția României și nu pot fi îngrădite în niciun fel. Poporul român este suveran, iar cetățenii trebuie să aibă libertatea de a-și exprima public nemulțumirile față de cei aleși, fără a fi intimidați sub sancțiunea pedepsei cu închisoarea”.

PSD vrea modificarea proiectului

Social-democrații au mai subliniat că vor propune modificarea actualei forme a proiectului de lege. 

 „În cadrul dezbaterilor, parlamentarii PSD vor solicita eliminarea amendamentului, propus de PNL, prin care cei care participă la proteste riscă să fie sancționați direct cu închisoarea pentru că îndrăznesc să critice autoritățile publice sau decidenții politici”, au mai transmis social-democrații.

Ce propune proiectul de lege inițiat de liderii PNL

Inițiativa depusă în Parlament de premierul Nicolae Ciucă și șeful MAI, Lucian Bode, propune modificarea a 11 articole din Codul Penal, având ca obiect, în mai multe cazuri, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime.

Proiectul propune astfel modificarea articolului 371 din Codul Penal, astfel încât tulburarea ordinii publice, inclusiv prin atingerea demnității persoanei, să fie pedepsită cu închisoare între 1 și 5 ani, sau pentru formele agravante, cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Forma ac tuală a legii prevede pedeapsa cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. 

Ministrul Lucian Bode a precizat că au fost făcute și modificări privind abordarea în ceea ce privește fapta de tulburare a ordinii și liniștii publice. Lucian Bode a informat că a fost propusă și majorarea limitelor pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani, fiind, de altfel, introduse și „elemente agravante care justifică creșterea limitelor pedeapsei cu închisoarea între 2 și 7 ani”.  

Printre altele, proiectul prevede și pedeapsa cu închisoarea pentru infracțiunea de ultraj. „Nu în ultimul rând, am eliminat posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar și am prevăzut pedeapsa cu închisoarea”, a mai informat ministrul cu privire la modificările aduse de proiectul de lege depus la Senat.  

9 asociații acuză restricționarea libertăților

Ulterior, mai multe organizații au cerut respingerea proiectului, acuzând că o propunere din proiectul depus de premier și șeful MAI la Senat, încalcă Constituția, restrângând drepturile cetățenilor. 

Modificarea adusă de proiectul de lege asupra articolului, care prevede tulburarea liniștii publice, este condamnată de 9 asociații, care susțin că încalcă libertatea întrunirilor , prevăzut în articolul 39 al Constituției: „Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme”, prevede Constituția.  

Consituționaliștii au subliniat însă că legiuitorul are oportunitatea de a înăspri regimul pedepselor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite