Parlamentul, fără instrumente de sancţionare a aleşilor pentru comportamentul din afara legislativului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Disputele Simion-Popescu au continuat şi în afara Parlamentului  FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Disputele Simion-Popescu au continuat şi în afara Parlamentului  FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Scandalul George Simion (AUR) - Virgil Popescu (PNL), plecat de la urmărirea prin aeroportul din Viena a ministrului Energiei de către preşedintele Alianţei şi lăsat cu jigniri, va rămâne fără urmări, Camera Deputaţilor neputând sancţiona comportamentul aleşilor în afara Parlamentului. Pe de altă parte, Popescu a anunţat că va depune a treia plângere penală pe numele lui Simion.

Ministrul Energiei, plecat în Austria pentru un eveniment privat al familiei, s-a intersectat pe aeroportul din Viena cu mai mulţi aleşi AUR, printre care şi George Simion. Preşedintele AUR, secondat de unii colegi, l-a urmărit timp de o oră şi jumătate pe Virgil Popescu, făcându-l „hoţ” şi spunându-i că „a venit să ia ordine de la OMV”. Şi Popescu i-a răspuns spunând că liderul AUR ar fi omul ruşilor, „fiind trimis la cumpărături de Putin”. Conflictul Simion-Popescu e mai vechi. În februarie, Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost schimbat, pentru a fi introduse sancţiuni mai dure în Parlament, după ce la o dezbatere din plen Simion şi Popescu s-au jignit, fiind la un pas de a se lua la bătaie.

„Ţine de bunul-simţ şi de educaţia primită”

Însă Regulamentul Camerei Deputaţilor şi Codul de conduită al deputaţilor şi senatorilor nu sancţionează comportamentul aleşilor din afara legislativului. „Adevărul” l-a contactat pe unul dintre liderii din Cameră ai PNL, Gigel Ştirbu, care a fost prezent la disputa Simion -Popescu, de pe aeroportul din Viena, pentru a-l întreba dacă în Coaliţie vor fi discutate noi modificări la Regulamentul Camerei Deputaţilor sau la Codul de conduită. „N-ai ce să faci cu un astfel de individ. N-ai ce să trasezi la nivel de Parlament. Ţine de bunul-simţ şi de educaţia primită de la părinţi. Oricum, i-au dat replica oamenii care l-au văzut cum se comportă. I-au zis să termine cu circul, că de-aia au ajuns să plece din ţară. În afara Parlamentului, e un cetăţean ca oricare. Ţine de educaţia pe care o are sau, mai bine zis, nu o are”, a precizat Ştirbu.

Deputatul PNL a subliniat că un asemenea comportament a fost încurajat şi de unii colegi din Coaliţie. „A fost încurajat să se comporte, chiar unii din arcul guvernamental au aplaudat, dar se poate întoarce împotriva lor”, a completat Ştirbu.

Ce sancţiuni sunt acum

Modificările Regulamentului Camerei îi vor lăsa pe deputaţii agresivi fără jumătate din indemnizaţie, până la şase luni, dar şi fără maşină de serviciu şi consilieri. Mai mult, aceştia riscă să fie evacuaţi din şedinţe sau să fie sancţionat tot grupul parlamentar.

O altă sancţiune pentru comportament agresiv sau jignitor poate fi reducerea luării de cuvânt la maximum 10 secunde per intervenţie, pentru o perioadă de trei luni, pentru un deputat care nu respectă Regulamentul. Sancţiunea poate fi extinsă şi la nivel de grup, adică timpul alocat pentru exprimare întregului grup parlamentar să fie înjumătăţit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite