Paleologu: Iohannis şi Dăncilă sunt produsele învăţământului comunist, care nu i-a învăţat să gândească cu mintea lor. Eu n-am fiţuici, n-am afaceri cu statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Theodor Paleologu, candidat pentru prezidenţiale din partea PMP şi fost ministru al Culturii, i-a criticat, la Adevărul Live, pe rivalii săi pentru Cotroceni. Paleologu susţine că Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis citesc discursuri de pe foi pentru că sunt produsele învăţământului comunist, care i-a antrenat să memoreze, nu să gândească cu mintea lor. Paleologu spune că nu are afaceri cu statul aluzie la Dan Barna.

Adevărul: Sunteţi primul candidat care-şi doreşte fotoliul de preşedinte şi care vine la Adevărul Live.
Theodor Paleologu: Primul om care-şi doreşte să ajungă la Cotroceni e Iohannis, el şi-a anunţat candidatura în urmă cu un an. Eu sunt printre ultimii veniţi.

E o candidatură neaşteptată.

Pe neaşteptate şi pentru mine. Nu-mi planificasem aşa ceva. În 2016 candidasem la Primăria Capitalei cu gândul că e un cântec de lebădă în politică. Nu mai am de gând să fac politică de partid în mod obişnuit. Nu mi se potriveşte haina de om de partid. Am fost dat afară pentru că am spus adevărul. Eu sunt mai dintr-o bucată. Limbajul meu e foarte direct. Eu nu am un salariu de deputat, ca Barna, de prim-ministru, ca Dăncilă, şi nici de preşedinte, ca Iohannis, eu trăiesc din cursurile mele. Această campanie îmi va permite să spun lucruri importante pentru societatea românască, deasupra partidelor. Sunt un om de dreapta, sunt un liberal radical, un conservator moderat.

De ce credeţi că veţi intra în turul doi?

Theodor Paleologu nu a făcut niciodată afaceri cu statului şi nici nu are nevoie de fiţuici să vorbească în public. Adversarii mei sunt Dăncilă şi Diaconu. Iohannis şi Barna sunt concurenţi. Unul nu spune nimic, deci nu greşete, altul mai spune, e mai vivace, dar şi greşeşte. Continui să-l creditez pe Dan Barna cu bune intenţii.

Vi se lipeşte eticheta de „intelctual al lui Băsescu“.
Această etichetă e o imbeclitate pusă de Antena 3. Prin definiţie, un intelectual e un om care gândeşte critic. Traian Băsescu a suportat să-i spun ce gândesc în public, dar şi între patru ochi. Nu s-a supărat. Lui Băsescu nu-i plac yes-manii. Nu-l reneg pe Traian Băsescu. 

Aţi lăudat-o pe Elena Udrea. 

Da, am fost de coleg de Guvern cu Elena Udrea, am avut o bună colaborare între ministere. Nu poţi imputa cuiva că a avut încredere într-o persoană care mai târziu a avut probleme. Sunt mulţi oameni cu care am apărut în poză, asta nu înseamnă că mă identific cu ei. Dacă apar într-op poză cu Iliescu înseamnă că sunt iliescian? E o prostie să judeci un om pentru că a dat mână cu altcineva. 

Ce consilieri prezidenţiali aţi lua la Cotroceni?

Când voi apărea cu peste 10% în sondaje, când mă voi îndrepta către intrarea în turul doi, atunci voi face public lista consilierilor. Sunt alături de mine diplomaţi şi militari. Sunt lângă mine Cătălin Avramescu şi Sever Voinescu. Vreau să reactivez oamenii de valoare: H.R. Patapievici, Mircea Mihăieş, Funeriu, Monica Macovei. 

Sunteţi profesor, puneţi accent pe educaţie.

Iohannis şi Dăncilă sunt produsele  învăţământului comunsit, care nu i-a învăţat să gândească cu mintea lor. Ei nu pot altceva decât să citească de pe foi. Copii nu sunt învăţaţi să gândească, ci doar să înveţe mecanic. Şcoala trebuie să transmită cunoaştere, cultură şi patriotism. Pentru mine, patriotismul nu e o valoare desuetă, nu înseamnă xenofobie.  

Ca fost ambasador, cum vedeţi politica externă a României?

 Sunt ambasade care au rămas fără ambasadori timp de ani de zile. Aşa ceva e absolut inacceptabil. O ambasadă nu ar evoie să rămână ăfără ambasador mai mult de 2, maxim 3 săptămâni. E un afront pe care îl aduci altei ţări. Uitaţi, la Bruxelles au fost trei ani fără ambasador. Nu toate numirile sunt proaste. Dar nu ştiu ce caută Dan Mihalache la Londra. Aceasta e numirea lui Iohannis. De ce a vrut să numească un fost vicepreşedinte PSD care nu e potrivit. Unul din primele lucruri ca preşedinte va fi să-l înlocuiesc pe Mihalache. 

Traian Băsescu a vorbit zilele trecute de legalizarea prostituţiei. Susţineţi legalizarea prostituţiei?

E o problemă tratată ipocrit. Ne facem că nu există problema. Stăm cu capul în nisip ca un struţ şi negăm realitatea. Realitatea e că prostituţia e pe străzi. România e cel mai mare furnizor de prostituţie în UE. Propunerea lui Băsescu are meritul onestităţii. Când eram deputat, într-o seară, o tânără prostituată a fugit după mine pe Magheru şi mi-a zis: „faceţi ceva pentru noi!“. Reţelele de proxenetism trebuie distruse. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite