Generozitatea aleşilor: pachet de legi pentru noi zile libere

0
Publicat:

Parlamentul pregătește noi zile libere pentru angajați, pe ultima sută de metri fiind un proiect care prevede zile nelucrătoare pentru 6 și 7 ianuarie.

Ultimul cuvânt îl are plenul Camerei Deputaților FOTO Inquam Photos
Ultimul cuvânt îl are plenul Camerei Deputaților FOTO Inquam Photos

Mai precis, Sărbătoarea Botezului Domnului (6 ianuarie) și Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie) ar urma să fie libere legale de anul viitor, dacă și plenul Camerei Deputaților va da votul final. Marți, Comisia de muncă a dat raport de admitere pe inițiativa legislativă, dar rămâne la latitudinea liderilor de grup dacă miercuri solicită completarea ordinii de zi cu acest proiect.

Proiectul a fost inițiat de 62 de aleși PSD, dar a găsit susținere la Cameră și din partea altor formațiuni, pentru că la Senat a fost adoptat tacit. „În România, potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensământ din anul 2011, 16.307.004 cetățeni români sunt creștini ortodocși, ceea ce reprezintă 86,45% din populația totală declarată a țării. Pentru creștinii ortodocși, Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este urmărit și de către credincioși romano-catolici, greco-catolici și penticostali, care, potrivit aceluiași recensământ, însumează 7,34% din populația României”, potrivit expunerii de motive. De altfel, inițiatorii menționează că în state ca Austria, Cipru, Croația, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania și Suedia ziua de 6 ianuarie e nelucrătoare.

Pentru 7 ianuarie, liberul e motivat atât pentru că e o zi pe care mulți o celebrează, cât şi pentru că este strâns legată de 6 ianuarie, iar pentru credincioșii cu calendar pe stil vechi are loc sărbătoarea Crăciunului.

Amânare temporară a unui al doilea proiect

Pe ordinea de zi a Comisiei de muncă a mai fost un proiect de lege inițiat de zeci de liberali plus doi social-democrați (printre care și liderul de grup, Alfred Simonis), care ar permite recuperarea cu o zi liberă dacă o zi nelucrătoare legală se întâmplă să cadă în weekend și astfel să fie pierdută. „Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situația în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă și duminică, zilele libere se acordă în zilele care succed celor de repaus săptămânal”, prevede singurul amendament de modificare a Codului Muncii. Proiectul a fost amânat pentru o ședință ulterioară. Surse PNL din Comisia de muncă de la Cameră susțin că probabil inițiativa va primi aviz pozitiv săptămânile următoare.

Libere legale în 2023

Românii vor avea 15 zile libere în 2023: 12 vor pica în timpul săptămânii, iar celelalte trei vor fi în weekend. Prin urmare, dacă cele două proiecte de lege ar trece, numărul liberelor legale ar ajunge la 17. De asemenea, ar fi evitată o situație precum cea din prezent, când trei libere legale sunt pierdute pentru că se întâmplă să pice în weekend.

Dacă în ceea ce privește zilele libere nelucrătoare, Coaliția pare să progreseze, mai prost stă cu marile reforme, cum este cazul legilor Educației și a pensiilor speciale, care sunt tergiversate prin explicații suplimentare referitoare la amendarea lor sau la nevoia de noi clarificări înainte de a stabili formele finale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite