Orban: Suntem în curs de pregătire a unui plan economic de repornire. Pregătim şi alte măsuri. Ce spune despre pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO GOV.RO
FOTO GOV.RO

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, luni seară, că este în curs de pregătire un plan economic de relansare, fiind avute în vedere şi alte măsuri în afară de cele luate deja, însă trebuie stabilite resursele financiare de care dispunem. Totodată, un obiectiv al guvernului este  creşterea pensiilor.

”Suntem în curs de pregătire a unui plan economic de repornire. Pe lângă măsurile adoptate, pregătim şi alte msuri. Prima dată trebuie să vedem de ce resurse financiare dispunem. Până la ora actuală ştim că UE ne va deconta o parte din şomajul tehnic, aproape 600.000 cetăţeni români, şomajul tehnic va continua. Mai dispunem de 350 milioane euro care vor fi puşi la dispoziţia României pentru decontarea de materiale, echipamente. Din analiza fondurilor, avem capacitatea de a disponibiliza o sumă importantă pentru susţinerea IMM, o sumă de minim 750 milioane de euro. Deocamdată vorbim doar de resurse care sunt disponibile în acest exerciţiu bugetar”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Ludovic Orban.

Acesta a precizat că se aşteaptă o decizie de la nivelul Uniunii Europene, privind implicarea Comisiei Europene.

”Este posibil ca UE să se împrumute, prin Comisia Europeană. Este utilă o astfel de măsură pentru că ratingul de care beneficiază Comisia Europeană este mai mic. Am putea beneficia de aceşti bani care să fie împrumutaţi de CE, urmând ca statul să ramburseze cu un cost redus. În momentul în care ştim pe ce putem conta, putem definitiva acest plan. Dorim să acordăm susţinere pentru cât mai multe companii”, a mai spus Orban.

Acesta a explicat că obiectivul Guvernului este ”o demarare cât mai rapidă a economiei după căderea din cauza conjuncturii internaţionale”.

Vom creşte pensiile, acesta este obiectivul nostru

Premierul Ludovic Orban spune că obiectivul Guvernului pe care îl conduce este să majoreze pensiile, începând din luna septembrie, dar că Ministerul Finanţelor va face un raport şi în baza acestuia va fi luată decizia finală.

Primul ministru a declarat că sunt prevăzute sumele, în buget, pentru creşterea pensiilor, însă este nevoie de o evaluare riguroasă.

”Vom creşte pensiile, acesta este obiectivul nostru. Am prevăzut sumele de bani, trebuie să facem o evaluare reguroasă. Legea responsabilităţii fiscal bugetare, arată că după primele 6 luni, Ministreul Finanţelor va face raportul şi în baza acestuia vom lua deciziile şi le vom face publice. Obiectivul nostru este să creştem pensiile şi ele să poată fi plătite nu numai 4 luni de zile, până la finalul anului, ci şi mai departe”, a declarat Orban la Digi24, luni seara.

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat, duminică seara, că decizia privind majorarea pensiilor din toamnă este una politică, menţionând că banii au fost prevăzuţi în buget.

Întrebat, duminică seară, la Digi 24, dacă el crede că pensionarii se mai aşteaptă la creşterea pensiilor, din toamnă, Florin Cîţu a spus: "Nu pot eu să vă dau un răspuns, este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul României. Dar în acest moment banii sunt, acel capitol de cheltuieli are alocate sumele respective, bineînţeles asta duce la deficit, care trebuie finanţat şi îl vom finanţa până atunci".

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite