Opt grupuri civice au lansat coaliţia „Contract România“. Reprezentant al ambasadei SUA: Instituţiile trebuie lăsate să aplice legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lideri ai „Contract România“ şi Preston Savarese (al treilea sin stânga). FOTO Radu Eremia
Lideri ai „Contract România“ şi Preston Savarese (al treilea sin stânga). FOTO Radu Eremia

Opt grupuri civice au lansat, marţi, coaliţia „Contract România“, o reţea naţională de grupuri civice al căror scop e „reacţia coerentă şi consistentă“ de fiecare dată când au loc „derapaje ale puterii centrale şi locale“. La această lansare a participat şi ataşatul ambasadei SUA la Bucureşti Preston Savarese cel care a subliniat că instituţiile din România trebuie lăsate să aplice legea şi să fie continuată lupta împotriva corupţiei.

Opt grupuri civice, adică Aradul Civic, CIVICA (Iaşi), Evoluţie în Instituţie, Grupul de Acţiune Civică Bacău, Iniţiativa Craiova, Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara, Liga Civică Galaţi şi Oradea Civică, au lansat marţi, coaliţia „Contract România“, reţea naţională de grupuri civice „deschisă tuturor comunităţilor organizate formal sau informal care cred în libertatea individuală şi care acţionează în susţinerea şi spiritul democraţiei liberale, statului de drept şi drepturilor omului“. 

„Construim şi deschidem această platformă pentru grupurile civice formale sau informale care doresc să reorienteze decizia publică şi administrativă către cetăţean, care susţin public şi neechivoc libertăţile şi drepturile individuale, domnia legii şi orientarea euroatlantică a României“, precizează liderii „Contract România“. 

Savarese: „SUA îşi doresc ca România să reuşească în lupta sa împotriva corupţiei“

La evenimentul de lansare au vorbit reprezentanţi ai tuturor grupurilor regăsite în componenţa coaliţiei, precum şi oficiali sau parteneri externi. Preston Savarese, ataşat pentru probleme de stat de drept al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, a vorbit, la lansare, despre corupţie şi soluţii de eradicare a ei.„De ce le pasă Statelor Unite de lupta anticorupţie din România? Nu este vorba despre altruism sau despre idealism. SUA îşi doresc ca România să reuşească în lupta sa împotriva corupţiei. O Românie puternică este un partener economic puternic. O Românie mai puternică înseamnă NATO şi o Uniune Europeană mai puternice”, a declarat Preston Savarese.

Potrivit lui Savarese, Comisia Europeană a estimat o pierdere pentru Uniunea Europeană din cauza corupţiei de 120 de miliarde de euro. „Costurile reale ale corupţiei sunt, de fapt, mult mai mari şi mai greu de văzut. Cum poţi măsura costurile corupţiei în ceea ce priveşte creativitatea şi inovaţia? (...) Antreprenorii români îşi imaginează că nu pot reuşi să facă o afacere pentru că nu au suficiente conexiuni, pentru că trebuie să mituiască diferite persoane. Cum măsurăm costurile corupţiei asupra democraţiei? Care sunt pierderile atunci când oamenii nu se mai implică în drepturile lor democratice?”, s-a întrebat Savarese. 

Oficialul american a subliniat că instituţiile trebuie să aplice legea, iar pentru acest lucru ele trebuie lăsate să facă acest lucru de liderii care le conduc.  „Nu există o soluţie uşoară, însă lupta împotriva corupţiei are nevoie de toţi membrii dintr-o societate - guvern, societatea civilă, mediul de afaceri - care trebuie să fie vigilenţi. Instituţiile responsabile cu protejarea statului de drept trebuie lăsate să aplice legea în mod eficient şi imparţial”.

În opinia lui Savarese, România este un exemplu în lupta anticorupţie. „Astăzi am avut o întâlnire la DNA. Procurorul special anti-corupţie ucrainean Nazar Kholodnytskyi se află în oraş astăzi pentru a se întâlni cu doamna Kovesi şi echipa sa. Domnia sa a venit aici tocmai pentru un schimb de experienţă, pentru a căuta idei şi mentorat“.

Lupta împotriva corpţiei şi iniţiativa cetăţenească

La eveniment a luat cuvântul şi Daniel Kaddik, director pentru Europa de sud-est al Fundaţiei friedrich Naumann pentru Libertate. „România e o ţară extraordinară. E  uşor să te dai bătut, dar românii nu au făcut acest lucru în iarnă“, a declarat Kadddik, referindu-se la reacţia societăţii civile după adoptarea OUG13 de la începutul anului.  

De asemenea, directorul Freidrich Naumann pentru Libertate a subliniat că speră ca românii să-şi păstreze simţul civic şi să reacţioneze nu doar pentru acţiuni împotriva corupţiei, ci şi în cazuri când ar fi restrânse drepturi individuale, cum s-ar întâmpla în cazul adoptării iniţiativei cetăţeneşti ssţinută de Coaliţia pentru Familie. „Sperăm că românii vor rezista şi împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru Familie care e o ruşine“, a subliniat Kaddik. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite