Noi sinecuri date de Coaliție. Leafă de peste 20.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanțelor a mărit numărul de membri ai CIFGA al EXIMBANK cu încă două funcții, acestea fiind remunerate lunar cu peste 20.000 de lei. Tot ce trebuie să facă membrii, fără a avea neapărat studii de specialitate, e să fie prezenți la minimum două ședințe pe lună.

Leafa lunară sare de 20.000 de lei FOTO Arhivă
Leafa lunară sare de 20.000 de lei FOTO Arhivă

Propunerea Ministerului Finanțelor modifică Hotărârea Guvernului privind înființarea, atribuțiile, competențele și modul de funcționare ale Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări al EXIMBANK pentru a 17-oară din 2007 până în prezent. Completarea cu încă doi membri, care vin de la Ministerul de Finanțe, ceea ce mărește numărul persoanelor din comitet la 17, a fost necesară în scopul unei „coordonări eficiente a activității decizionale a CIFGA precum și în vederea excluderii unor eventuale blocaje în luarea deciziilor”, după cum arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

În această structură, din care fac parte reprezentanți nu doar de la Ministerul Finanțelor, ci și de la Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Dezvoltării, Ministerul de Interne şi Secretariatul General al Guvernului, iar acum numărul total al reprezentanților de la Finanțe a ajuns la patru, nu cere o anumită pregătire, iar leafa lunară e reprezentată de 20% din salariul lunar al președintelui Băncii de Export-Import a României EXIMBANK. Iar potrivit ultimei declarații de avere a șefului acestei bănci, Traian Halalai, acesta a încasat în 2022 suma de 1.031.664 de lei.

Unul dintre membrii CIFGA ai EximBank este secretarul general al Guvernului. Anul trecut, funcția era deținută de Marian Neacșu, cel care pentru prezența în CIFGA pe toată durata lui 2022 a încasat 257.916 lei, ceea ce înseamnă o medie lunară de 21.493 de lei. Actualul secretar al Guvernului, Mircea Abrudean, a fost și el anul trecut membru al CIFGA, dat fiind că și șeful Cancelariei premierului este în această structură. Suma încasată de un membru depășește leafa lunară a șefului statului, care e la aproximativ 15.000 de lei.

Componența a oscilat după cheremul guvernelor

De la înființarea sa până în prezent, componența Comitetului EXIMBANK a oscilat în funcție de cum a vrut fiecare guvern. Dacă în prima formă a HG-ului, în ianuarie 2007, în perioada Cabinetului Tăriceanu, numărul membrilor era de 13, în august 2008, tot cu același premier, dar cu un Executiv susținut în Parlament de PSD, fiind guvern minoritar, numărul a crescut la 18, acesta fiind și apogeul. La polul opus, numărul acestor funcții a fost diminuat la începutul guvernărilor Ponta, în iunie 2012. La acea vreme, CIFGA al EXIMBANK a ajuns la 11 membri. Apoi au urmat, pas cu pas, creșterile privind numărul de membri, umblându-se în funcție de interesele politice și la instituțiile care să trimită reprezentanți.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite