Parlamentul, pe contrasens cu austeritatea bugetară: înființează un nou institut

0
Publicat:

Senatul a decis înființarea Institutului pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova, proiectul mai multor aleși ai Coaliției fiind trimis la Camera Deputaților, pentru votul final, după ce a trecut de forul superior.

Votul final va fi dat în Camera Deputaților FOTO Mediafax
Votul final va fi dat în Camera Deputaților FOTO Mediafax

Cu toate că la nivelul Executivului e pregătit un nou act normativ prin care se urmărește reducerea de cheltuieli, iar de curând a trecut de CCR și legea privind măsurile fiscal-bugetare, senatorii nu s-au lăsat prea mișcați de atitudinea Guvernului și au dat undă verde înființării unui nou institut care să se ocupe de integrarea Republicii Moldova pe termen lung, deși de aceste aspecte se puteau ocupa alte organisme centrale.

Comisiile raportoare din Senat au creionat mai atent noua instituție, față de inițiatori (Daniel Gheorghe, Daniel Fenechiu și alți liberali), fiind stabilit nivelul de salarizare a președintelui și vicepreședintelui. Fiind cu rang de secretar de stat, respectiv subsecretari de stat, și cu salarizare asemănătoare, aceștia vor încasa un brut de 16.640 de lei, respectiv 14.560 de lei. Sunt puse și condiții: studii de științe juridice sau administrative, dar și o vechime în domeniul studiilor absolvite de 10 ani, respectiv 8 ani. Personalul de execuție va fi selectat prin concurs sau numiri, în funcție de caz. De asemenea, personalul nu va putea avea leafă mai mare ca a președintelui instituției. Șefii instituției vor fi stabiliți de plenul Parlamentului, prin vot.

Alte instituții care pot sprijini Republica Moldova

În România sunt cel puțin trei structuri care oricum puteau sprijini administrația de la Chișinău. De exemplu, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, structură aflată în subordinea Guvernului, conform documentului de înființare, „participă, prin experți proprii desemnați, la întâlnirile grupurilor de lucru ale comitetelor interministeriale sau ale organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale sau religioase din țară și din străinătate, în cadrul cărora sunt abordate subiecte în legătură cu domeniul său de activitate“. De asemenea, poate elabora studii, cercetări sau sinteze pe problematica de care se ocupă: Republica Moldova.

O altă structură care se poate ocupa de Republica Moldova este Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, organism aflat în subordinea MAE. Pe site-ul RO-AID e subliniat faptul că „Republica Moldova reprezintă prioritatea nr. 1 pentru Politica României“. Nu în ultimul rând, sprijin poate fi dat și prin Institutul Diplomatic Român.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite