Noi mișcări de culise în PNL pentru alegerile europarlamentare

0
Publicat:

Departe de ochii spațiului public, în PNL e dusă o luptă intensă pentru prinderea unui loc eligibil, fiind însă și persoane gata să facă un pas în spate.

PNL lucrează de zor la listele pentru europarlamentare FOTO Inquam Photos
PNL lucrează de zor la listele pentru europarlamentare FOTO Inquam Photos

Potrivit informațiilor „Adevărul“, situația evoluează de la zi la zi, printre ultimele semnale din partid fiind că o parte dintre cei dați drept candidați din rândul miniștrilor nu ar mai intra în cursă. Printre aceștia sunt Luminița Odobescu, actualul ministru de Externe, care a avut o „prezență efemeră“ pe lista celor eligibili, susțin surse de la conducerea formațiunii. Un alt ministru dat ca potențial candidat s-ar fi retras. Mai precis, Cătălin Predoiu, acum vicepremier și ministru de Interne.

În schimb, Alina Gorghiu pare decisă să fie pe liste, la fel ca și Virgil Popescu (ex-ministru), însă ultimul e într-un con de umbră și cu greu ar putea prinde un loc aproape eligibil. O nucă tare rămâne Vasile Blaga, aflat în echipa de coordonare a campaniei, care, deși i s-a mai zis că ar putea rămâne să aibă un loc de senator de Bihor sau Timiș, nu ar vrea în Parlamentul României.

Cu greu poate fi găsit un loc și pentru Adina Vălean, actuală ocupantă a funcției de comisar european. Un atu pentru ea ar putea fi, la fel ca la desemnarea din 2019, faptul că este femeie, iar liberalii au puține doamne cu vizibilitate. În 2019, Vălean a ajuns comisar pentru că Ursula von der Leyen a cerut din partea României un candidat-femeie pe funcția de comisar, deși propunerea inițială era Siegfried Mureșan.

De altfel, Mureșan e văzut în continuare ca unul dintre candidații fruntași, dat fiind că e legătura cu PPE și cu diferiți lideri politici la nivel european, precum și Rareș Bogdan, foarte vocal și ținut mai ales pentru aportul electoral local.

Nume nou sau nu pentru deschiderea listei

Nu în ultimul rând, la nivelul PNL există dilema dacă mai încearcă aducerea unui nume nou ca deschidere de listă. Surse din PNL susțin că încă așteaptă un semnal de la Eduard Hellvig sau de la un lider ca Emil Boc, pentru a ști dacă pot miza pe cineva nou sau merg iar pe varianta Rareș Bogdan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite