Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de prim-ministru. Cătălin Predoiu, numit premier interimar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Ciucă a demisionat astăzi, 12 iunie, din funcția de premier al României. În următoarele zile vor avea loc consultările cu partidele și audierile miniștrilor, urmând ca până la finalul săptămânii să fie învestirea noului Guvern.

UPDATE Cătălin Predoiu, desemnat premier interimar până la instalarea Guvernului Ciolacu

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Cătălin Predoiu pentru funcția de premier interimar. Nicolae Ciucă și-a anunțat luni după-amiază demisia pentru realizarea rocadei guvernamentale. Conducerea Executivului urmează să fie preluată de Marcel Ciolacu. Detalii aici

Știrea inițială:

„Sunt convins că toată lumea se aștepta. În urmă cu aproximativ două săptămâni am ieșit în declarație comună și ne-am asumat cu toții că rotativa nu se petrece pe 25 mai așa cum era asumat, ci ne asumăm responsabilitatea astfel încât să închidem conflictul de muncă din Educație. Prin OUG de astăzi nu am făcut nimic altceva decât să convenim și să asumăm cu responsabilitate aceste măsuri, rugând sindicatele să înțeleagă că este nevoie de măsuri care să fie sustenabile, să nu fie populiste. Ca atare, considerând fiind că acest conflict s-a încheiat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea ca prim-ministru al Guvernului României”, a transmis Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a precizat că „vom avea un guvern interimar care va funcționa până în momentul în care se finalizează învestirea noului guvern. Ne-am propus ca până joi să avem guvernul învestit”

„Consider că este foarte important ca și de aici înainte toate partidele să își poată asuma decizii și măsuri. (..) La final de mandat, de asemenea, doresc să mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat”, a precizat Nicolae Ciucă.

Potrivit surselor „Adevărul”, Lucian Bode este cel care are cele mai mari șanse pentru a deține funcția de premier interimar, adică până la învestirea lui Ciolacu în funcție.

O parte din consilierii prim-ministrului Ciucă și-au înaintat deja demisiile din funcțiile pe care le ocupă. După demisia premierului, oricum angajații de la Cabinetul său ar urma să-și piardă funcțiile, fiind angajați la cabinetul demnitarului. Premierul are o echipă de 18 persoane, fiind patru secretari de stat, iar restul consilieri. De asemenea, are și 4 consilieri.

În urma demisiei prim-ministrului, șeful statului va putea să cheme la consultări partidele parlamentare. Singurul numitor comun din Coaliție este faptul că PSD decide premierul, iar acesta e Marcel Ciolacu. 

Surse din Coaliție au precizat că miercuri vor avea loc audierile miniștrilor din viitorul Guvern în Parlament și joi va fi votul din Plen. Rămâne de văzut când va fi ziua pentru învestirea noului Guvern.

Însă sunt numeroase incertitudini. În primul rând, UDMR nu vrea să cedeze Dezvoltarea, unul din ministerele pe care le au acum. Așa că, în cazul în care nu va primi ceea ce va dori, nu se știe dacă va mai vota învestirea Guvernului Ciolacu. Acesta e un prim semn de întrebare privind trăinicia Coaliției. 

Ședințe la PNL și PSD

Biroul Permanent Național al PNL urmează să se întrunească marți, de la 16.00, la Palatul Parlamentului, pentru a decide validarea oamenilor pentru portofoliile din Guvernul Ciolacu. 

Și în PSD urmează să mai fie discuții referitoare la funcții, însă pentru moment în format informal, dar probabil mâine ar urma și o ședință formală, pentru validarea echipei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite