UDMR nu cedează ministerul Dezvoltării și amenință că iese de la guvernare: Putem să fim împinși pe scări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kelemen Hunor susține că UDMR „nu rămâne la guvernare fără ministerul Dezvoltării”. Anunțul vine după ce Marcel Ciolacu a propus ca UDMR să preia ministerul Energiei și Fondurilor Europene și să renunțe la Dezvoltare și Mediu.

Kelemen Hunor, președintele UDMR FOTO: GOV
Kelemen Hunor, președintele UDMR FOTO: GOV

"Acum, sigur, după demisia premierului Nicolae Ciucă, Guvernul este demisionar şi începe procedura parlamentară şi constituţională pentru desemnarea unui nou prim-ministru. În momentul în care va fi desemnat domnul Ciolacu în această funcţie de prim-ministru, va fi responsabilitatea dânsului să formeze un guvern şi aşteptăm să ne spună ce doreşte - ce structură, ce coaliţie doreşte şi bineînţeles că nu ne-am ridicat de la masă, nu ne ridicăm de la masă, dar eu nu neg că putem să fim împinşi pe scări, ca să mă exprim mai puţin academic, dar nu plecăm, că nu de aceea am intrat în 2020 şi 2021 în coaliţie să plecăm înaintea terminării mandatului. Deci, cam aici suntem. (...) Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm şi asta cunoaşte şi domnul Ciolacu", a declarat Kelemen Hunor, după discuţii în interiorul formaţiunii, potrivit Agerpres. 

Liderul UDMR a menţionat că nu va exista un acord parlamentar cu noua coaliţie, dacă formaţiunea pe care o conduce va ieşi de la guvernare. 

"Nu există aşa ceva. Deci, are majoritate coaliţia şi fără noi. În condiţiile în care ai majoritate, nu ai nevoie de aşa ceva. Este absolut sau ar fi absolut ilogic din punct de vedere politic, inexplicabil - că pleci, că ai fost împins în afara Guvernului şi apoi faci un acord parlamentar. Pentru ce? Imediat ajungeţi la concluzia că noi suferim de "Sindromul Stockholm". Am spus şi ieri, nu există această boală la noi", a mai precizat Kelemen.

Totodată, președintele UDMR a anunțat că  astăzi, începând cu ora 17:00, va avea loc o ședință a Coaliției de guvernare.

Marcel Ciolacu a propus, în urma unei întâlniri a social democraților, ca UDMR să preia portofoliile de la Energie și Fonduri Europene. Oferta a fost refuzată de președintele UDMR, care a precizat că a fost mandatat de Uniune să respecte acordul și prin urmare să nu cedeze ministerele conduce în prezent de UDMR.

„Noi am spus, trebuie să respectăm protocolul. Sunt oameni care dacă au semnat o hârtie, au ajuns la o înțelegere, își vor respecta cuvântul dat. Asta a fost principiul de la care am plecat. Nu avem nici un motiv ca sa spunem că nu suntem în stare să guvernăm. Colegii mei mi-au dat mandat să se respecte acordul”, a declarat a declarat Kelemen Hunor la ieșirea din ședința de negocieri a Coaliției de duminică.

Totodată, șeful UDMR a arătat că refuză oferta lansată de președintele PSD. „Domnul Ciolacu m-a sunat și mi-a spus că decizia este să mergem noi cu Ministerul Energiei și cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, ceea ce nu putem accepta”, a mai precizat Kelemen Hunor. 

Kelemen Hunor a mai adăugat că UDMR a acceptat deja „un prim compromis”privind comasarea sau desfiinţarea Ministerului Sportului. „Dacă totuşi colegii noştri din PSD şi din PNL vor discuţii, atunci rămânem cu Dezvoltarea şi ceva similar cu Mediul - putem să negociem”, a mai spus șeful UDMR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite